Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Νέα προγράμματα για ανέργους εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας

25 Νοεμβρίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Την υλοποίηση 27 επιπλέον προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης και μείωσης της ανεργίας, εξήγγειλε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης. Τα προγράμματα αυτά θα προκηρυχθούν μέχρι το τέλος του 2011, αφορούν 290.000 και είναι συνολικού προϋπολογισμού ύψους περίπου 1,23 δισ. ευρώ.

Το σύνολο των προγραμμάτων που υλοποιούνται απευθύνονται σε 1,1 εκ. ωφελούμενους, και είναι συνολικού ύψους 4,6 δισ. ευρώ.

Τα προγράμματα, αποσκοπούν επίσης στην επαναφορά ανέργων στην αγορά εργασίας και ιδιαίτερα των νέων και των μακροχρόνια ανέργων στην κατάρτιση ανέργων και εργαζομένων καθώς και στη στήριξη των ευπαθών ομάδων.

Τα απαιτούμενα ποσά θα αντληθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, και την κινητοποίηση εθνικών πόρων.

Ο κ. Κουτρουμάνης είπε επίσης, ότι ήδη έχουν τεθεί σε ισχύ 36 προγράμματα και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο «πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας», στο οποίο θα ενταχθούν 57.000 άνεργοι, με 5μηνη απασχόληση και με καθαρές αποδοχές 625 ευρώ μηνιαίως. Το πρόγραμμα αρχίζει την προσεχή εβδομάδα από την Θράκη και τη Μακεδονία, εν συνεχεία θα επεκταθεί στις περιφέρειες του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου ενώ μέχρι τέλος Δεκεμβρίου θα έχουν ενταχθεί σε αυτό όλες οι περιφέρειες.

Στο σημείο αυτό στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της διαφάνειας και διευκρίνισε πως έχει διασφαλιστεί η συμμετοχή του ΑΣΕΠ, ενώ συγκροτήθηκε και επιτροπή από συνταξιούχους ανώτατους δικαστικούς με επικεφαλής τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία θα αναλάβει την επιλογή και την επίβλεψη των εμπλεκομένων φορέων και την τήρηση των διαδικασιών.

Ανέφερε ότι θα υπάρξει ρύθμιση για επέκταση της ασφαλιστικής κάλυψης των ανέργων και το 2012 στις περιπτώσεις όπου ο χρόνος εργασίας δεν επαρκεί «ώστε να μην υπάρχει κανείς χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», όπως δήλωσε. Εξήγγειλε επίσης, ότι θα υπάρξουν ευνοϊκές ρυθμίσεις σε ανέργους για τα δάνεια του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας αλλά και συνεννόηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, ώστε να δοθεί παράταση στον χρόνο αναστολής σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Ακόμη, στο πλαίσιο των δράσεων που αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας και σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, θα δοθεί η δυνατότητα μεταπτυχιακών σπουδών σε 2.000 πτυχιούχους, παιδιά ανέργων.

Όπως παραδέχθηκε ο κ. Κουτρουμάνης, οι (εγγεγραμμένοι) άνεργοι για το 2011 είναι 693.417, και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό φθάνει το 18,4%, Το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο αν υπάρξει, όπως ο ίδιος είπε, «θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

This entry was posted on Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου, 2011 at 14:09 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΝΕΟΙ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply