Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Έρχονται τα αντικειμενικά κριτήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες

25 Νοεμβρίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Νέο τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, με την επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης

Ποια κριτήρια θα θεσπίσει το υπουργείο Οικονομικών για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών; Οι αλλαγές θα περάσουν στο υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο και κρίνονται απαραίτητες, προκειμένου να περιορισθεί η φοροδιαφυγή.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για τα εισοδήματα του 2009 που δηλώθηκαν το 2010. οι ελεύθεροι επαγγελματίες το 2010 δήλωσαν το 16,79% του συνολικού εισοδήματος, ενώ το 2009 είχαν δηλώσει το 17,25%.

Παράλληλα, το 2010 οι ελεύθεροι επαγγελματίες κατέβαλαν φόρο 15,79% του συνολικού φόρου που καταβλήθηκε έναντι 16,62% που είχαν καταβάλει το 2009.

Στον αντίποδα, το 2010 οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δήλωσαν εισόδημα που αντιστοιχεί στο 70,18% του συνολικού εισοδήματος. Το ποσοστό αυτό ήταν 68,23% το 2009. Ο φόρος που κατέβαλαν στην εφορία για τα εισοδήματα που δήλωσαν το 2010 αντιστοιχεί στο 55,54% του φόρου που κατέβαλαν όλοι οι φορολογούμενοι και ήταν αυξημένος σε σχέση με το 2009, όποτε το ποσοστό αυτό ήταν 52,59%.

Μεταξύ των κριτηρίων με το οποίο θα προσδιορίζεται το εισόδημα ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών είναι η έδρα και η επιφάνεια της επαγγελματικής εγκατάστασης, το ενοίκιο που πληρώνεται, ο αριθμός των υπαλλήλων και ειδικότερα το μισθολογικό κόστος, καθώς και η αντικειμενική αξία (τιμή ζώνης) της περιοχής.

Επίσης, κριτήριο θα είναι ο χρόνος άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας, καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία (καταθέσεις, ακίνητα κ.ά.) που έχει στην κατοχή του ο ελεύθερος επαγγελματίας.

Σημειώνεται ότι ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν θα προκύπτει από τη σύγκριση του ελάχιστου εισοδήματος, του δηλωθέντος στην Εφορία και αυτού που θα προκύπτει από τα τεκμήρια διαβίωσης.

Όποιο είναι το υψηλότερο ποσό, αυτό θα κληθεί να πληρώνει ο ελεύθερος επαγγελματίας.

Αυτό το σύστημα υπολογισμού κρύβει και πολλές αδικίες, όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του επχειρηματικού κόσμου, καθώς το ελάχιστο εισόδημα που θα προκύπτει από τα αντικειμενικά κριτήρια ενδέχεται, σε ορισμένες περιπτώσεις τουλάχιστον, να είναι υψηλότερο από το πραγματικό.

www.newsit.gr

This entry was posted on Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου, 2011 at 13:24 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply