Στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα συζητηθούν οι προσφυγές αυτές στις 2 Δεκεμβρίου 2011, με εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα

Μορφή χιονοστιβάδας προσλαμβάνουν πλέον οι καταθέσεις των προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, που θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και των άλλων εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Χθες κατέθεσαν προσφυγές η ΑΔΕΔΥ και ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη, τις δε αμέσως προηγούμενες μέρες κατέθεσαν ανάλογες προσφυγές οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Θεσσαλονίκης, Βόλου, Ηρακλείου, Σύρου και Καβάλας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου και το Επιμελητήριο Καβάλας.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη προσφυγή για το ίδιο θέμα έχει κατατεθεί από το Σωματείο “Έλληνες Φορολογούμενοι” και την Ανώνυμη Εταιρεία “Eurocapital” και ακολούθησαν ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, οι δικηγόροι Αντώνης Αργυρός και Σπύρος Φραντζής, ιδιοκτήτης γκαρσονιέρας 48 τετραγωνικών μέτρων με μηνιαίο εισόδημα 361 ευρώ (ετήσιο 4.332 ευρώ), ο οποίος καλείται να πληρώσει χαράτσι 350 ευρώ, όπως και άλλοι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Όλοι στρέφονται κατά της απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών (εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση του Ν. 4021/2011) με την οποία καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία είσπραξης του έκτακτου ειδικού τέλους.

Στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα συζητηθούν οι προσφυγές αυτές στις 2 Δεκεμβρίου 2011, με εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι το “χαράτσι” δεν είναι ειδικό τέλος, αλλά επιβολή νέου φόρου, που είναι αντίθετη σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων (αντίθετη στα άρθρα 1, 2, 4, 5, 20, 26, 48, 78 και 101 του Συντάγματος) και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που προστατεύει την ιδιοκτησία.

Ειδικότερα, η ΑΔΕΔΥ προς θεμελίωση του έννομου συμφέροντός της από το οποίο πηγάζει το δικαίωμα να στραφεί κατά της επίμαχης απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, υπογραμμίζει ότι ένας από τους σημαντικότερους σκοπούς της είναι η προάσπιση των οικονομικών συμφερόντων των μελών της. Ακόμη, επισημαίνει ότι η πλειοψηφία των μελών της είναι ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία τα απέκτησαν ως πρώτη κατοικία, μέσω δανείων, οι δόσεις των οποίων παρακρατούνται απ’ το μισθό τους. Η καταβολή του νέου φόρου, προσθέτει η ΑΔΕΔΥ, θα επιφέρει “ολέθρια αποτελέσματα” στους δημόσιους υπαλλήλους, κατά “βάναυση παραβίαση” των συνταγματικών τους δικαιωμάτων, την προάσπιση των οποίων έχει δεσμευτικά αναλάβει εκείνη.

Από την πλευρά του, ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη υποστηρίζει ότι σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (Ν. 3463/2006) έχει την αρμοδιότητα της προάσπισης της περιουσίας των κατοίκων του Δήμου. Τέλος, ο Δήμος υπογραμμίζει ότι η επιβολή του έκτακτου ειδικού τέλους αποτελεί ανεπίτρεπτο περιορισμό της ιδιοκτησίας των κατοίκων της Πυλαίας και του Χορτιάτη και ότι την προσφυγή στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο την κατέθεσαν για την προάσπιση της περιουσίας των δημοτών.

www.newsit.gr

One thought on “Χιονοστιβάδα προσφυγών στο ΣτΕ για το χαράτσι – Πότε θα υπάρξει απόφαση”
  1. Μα το Μονομελές Πρωτοδικείο της Καλαμάτας γνώρισε την μήνη Βενιζέλου, διότι εξέδωσε προσωρινή διαταγή απαγόρευσης διακοπής ηλεκτροδότησης. Κατά τα άλλα, έχουμε ανεξάρτητη δικαιοσύνη στην Ελλάδα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.