Πυρά από την Αριστερά, καρφιά σε ΝΔ-ΛΑΟΣ από την Ντόρα Μπακογιάννη

Συναίνεση ΠαΣοΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ και για τον προϋπολογισμόΤη συναίνεση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, αποσπά κατ’ αρχήν ο Προϋπολογισμός του 2012, όπως καταγράφεται στη συζήτησή του, που ξεκίνησε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

«Όταν δίνεται ψήφος εμπιστοσύνης για μία κυβέρνηση, δίνεται και για τον Προϋπολογισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Μουσουρούλης.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο εισηγητής του, Μιχάλης Κατρίνης, χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό του 2012, «προϋπολογισμό μετάβασης στην αισιοδοξία», προβάλλοντας τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 2,4 δισ. ευρώ, ως σήμα προς τους δανειστές της χώρας, πως «η Ελλάδα είναι εδώ, αποφασισμένη».

Ο κ. Κατρίνης υπογράμμισε ότι το σχέδιο νόμου «δεν προβλέπει νέα μέτρα – και δεν θα εισαχθούν νέα μέτρα που θα αιφνιδιάσουν τους πολίτες, αφού όλες οι ρυθμίσεις έχουν ψηφιστεί και είναι κοστολογημένες».

«Συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, να κατηγορούνται οι Προϋπολογισμοί ως αναξιόπιστοι και να προβλέπεται πως τα στοιχεία τους θα αλλαχτούν στην πορεία. Αυτός ο Προϋπολογισμός είναι αξιόπιστος γιατί έχει ερευνηθεί σχολαστικά από τους εταίρους μας»τόνισε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ.

«Με τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία έβαλε πλάτες στη χώρα και σε κανέναν άλλο. Η ψήφος εμπιστοσύνης δεν είναι ψήφος συνενοχής, ούτε παραγραφής. Επιθυμούμε να έλθει σε πέρας η αποστολή και δεν αμφισβητούμε τον Προϋπολογισμό που έρχεται στη βάση των αποφάσεων που ελήφθησαν και τον υπερψηφίζουμε» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Κ.Μουσουρούλης.

Από πλευράς ΛΑΟΣ, ο Παύλος Μαρκάκης παρατήρησε πως «όλοι οι δείκτες παραμένουν αρνητικοί με εξαίρεση τις εξαγωγές (…) Το μόνο παρήγορο είναι ο νέος πρωθυπουργός και η συγκυβέρνηση που δημιουργεί κλίμα ηρεμίας».

Κατά τον κ. Μαρκάκη, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εστιάσει στα προγράμματα απασχόλησης, στην μείωση των δαπανών των ΔΕΚΟ, στην επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, καθώς και στη συρρίκνωση της λαθρομετανάστευσης, η οποία συντηρεί ένα παραεμπόριο 20 δισ. ευρώ ετησίως.

Για τον ΛΑΟΣ, σύμφωνα με τον εισηγητή του, ισχύει η «κόκκινη γραμμή» της παύσης των έκτακτων μέτρων και της αποφυγής περαιτέρω μείωσης μισθών και συντάξεων.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος του ΚΚΕ, χαρακτήρισε «μοντέλο χρεοκοπίας» την δανειακή σύμβαση και αμφισβήτησε την κυρίαρχη επιχειρηματολογία, που θεωρεί επικίνδυνη την έξοδο της χώρας από την ζώνη του ευρώ.

«Το νόμισμα είναι ένα εργαλείο. Έχει περιορισμένες δυνατότητες όσον αφορά τις επιπτώσεις στην οικονομία, γιατί το κυρίαρχο είναι σε ποιον ανήκουν τα μέσα παραγωγής»ανέφερε ο εισηγητής του ΚΚΕ, καταφερόμενος επίσης και κατά της πρότασης, εκ μέρους του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, της διεξόδου έκδοσης ευρωομολόγου: «Θα διαμορφώσει τέτοιες προϋποθέσεις δημοσιονομικής πειθαρχίας, που τα πάντα θα καθορίζονται από το διευθυντήριο των Βρυξελλών. Όλα αυτά είναι «μέτρα-λαιμητόμος» αφού δεν αμφισβητούν το κύριο» ανέφερε ο κ. Καραθανασόπουλος.

«Ο Προϋπολογισμός θα δώσει την χαριστική βολή στον τόπο. Φοβούμαι πως θα συσσωρευτούν πραγματικά ερείπια και θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να αναστραφεί η κατάσταση» σημείωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αν το ευρώ ως μηχανισμό τον θεωρείτε τόσο αναγκαίο για να υποστούμε τόσες θυσίες, αυτό το νόμισμα θα το ακούει ο απλός πολίτης και θα τρέμει. Το ευρώ δεν θα μπορεί να σταθεί, αν συνεχίσετε αυτές τις πολιτικές κατεδάφισης και λεηλασίας στο όνομά του»σημείωσε ακόμη ο κ. Λαφαζάνης.

Εξάλλου, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «τούμπα του ΛΑΟΣ και της Νέας Δημοκρατίας» σε σχέση με την στάση που είχαν κρατήσει απέναντι στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού ένα μήνα πριν.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη δεν διευκρίνισε εάν πρόκειται να υπερψηφίσει τον Προϋπολογισμό του 2012 παρατήρησε ωστόσο πως «οι φόροι είναι θηριώδεις και η απόγνωση πολύ μεγάλη».

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.