Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Αδειάζει ο κρατικός κορβανάς…

Νοεμβρίου 22nd, 2011 by Χρήστος Μίμης

Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα και υπό την προϋπόθεση ότι η ροή εσόδων στα δημόσια ταμεία θα είναι η προσδοκώμενη

Το οικονομικό επιτελείο κινείται εντός ασφυκτικών ορίων καθώς στο τελευταίο δίμηνο του έτους για τόκους και λοιπές δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους απαιτούνται περίπου 1 δισ. ευρώ, για χρεολύσια περίπου 9,9 δισ. ευρώ, για τη μισθοδοσία περίπου 3,8 δισ. ευρώ. Συν τοις άλλοις, στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου “τρέχουν” λήξεις ομολόγων περίπου 3 δισ. ευρώ, όπως επίσης λήξεις εντόκων γραμματίων 4 δισ. Ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται για τις κρίσιμες ημερομηνίες, που αφορούν στην καταβολή μισθών και συντάξεων ενώ οι επιτελείς περιμένουν με αγωνία το “πράσινο φως” για την 6η δόση. Στις 22 Νοεμβρίου καταβάλλονται οι συντάξεις του Δημοσίου και στις 29 Νοεμβρίου οι μισθοί του πρώτου δεκαπενθημέρου του Δεκεμβρίου.

Στο διήμερο 13 -14 Δεκεμβρίου πρέπει να γίνει η εξόφληση της μισθοδοσίας του Δεκεμβρίου, στις 16 Δεκεμβρίου να καταβληθεί το δώρο των Χριστουγέννων για υπαλλήλους και συνταξιούχους και στις 21 Δεκεμβρίου να καταβληθούν οι συντάξεις του Ιανουαρίου. Στη μάχη με το χρόνο, το Δημόσιο υπολογίζει κατ’ αρχήν στα περίπου 12,8 δισ. ευρώ των εσόδων, που αντιστοιχούν στο τελευταίο δίμηνο. Ως εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν στο τραπέζι, το “πάγωμα” των πληρωμών σε τρίτους με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να διαμορφώνονται ήδη στα 6,5 δισ. ευρώ, η ταμειακή διευκόλυνση με περίπου 1 δισ. ευρώ από το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, το “πάγωμα” των υπολοίπων επιστροφών φόρου ύψους 500 εκατ. ευρώ, ενώ εξετάζεται και η δυνατότητα έκτακτης έκδοσης εντόκων γραμματίων ως έσχατη λύση.

Σε μια προσπάθεια για την επανεκκίνηση της οικονομίας, έτσι ώστε να αυξηθούν και τα φορολογικά έσοδα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασε δράσεις για την απλούστευση της ίδρυσης και της λειτουργίας επιχειρήσεων.

MEGA

This entry was posted on Τρίτη, Νοεμβρίου 22nd, 2011 at 13:30 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply