Ραγδαία συρρίκνωση των εμπορικών καταστημάτων σημειώθηκε το 2011 στην πόλη της Πτολεμαΐδας, καθώς στα 40 τουλάχιστον καταστήματα που έκλεισαν το 2010 ήρθαν να προστεθούν άλλα 125 λουκέτα καταστημάτων το 2011!

Τον κώδωνα του κινδύνου για το εμπόριο κρούει ο Εμπορικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας- Εορδαίας, καθώς, όπως καταγγέλλει, η εικόνα είναι δραματική, καθώς δεκάδες είναι πλέον τα άδεια καταστήματα σε εμπορικούς δρόμους της πόλης.

«Με λύπη μας διαπιστώσαμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου από την αρχή του χρόνου έχουν κλείσει σχεδόν 125 καταστήματα στην Πτολεμαΐδα, και μιλάμε μόνο για εμπορικά καταστήματα. Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα πηγαίνουν πάρα πολύ άσχημα για το εμπόριο, από το κακό στο χειρότερο. Γιατί η κρίση, η ασάφεια των πολικών καταστάσεων στη χώρα, αλλά και η οικονομική δυσπραγία των καταναλωτών που δέχονται συνεχείς περικοπές στη μισθοδοσία τους έχουν φέρει αυτά τα δυσάρεστα αποτελέσματα», δήλωσε στον «Πτολεμαίο» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ματθαίος Καλαϊτζόπουλος.

«Αυτή τη στιγμή αν περπατήσετε σε εμπορικούς δρόμους της πόλης, για παράδειγμα στην οδό Περδίκκα που είναι και πεζόδρομος, και που κάποτε υπήρχαν 25 μαγαζιά αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο. Στην κεντρική οδό της 25ης Μαρτίου κάθε δύο καταστήματα θα δείτε ένα κλειστό. Τα μαγαζιά αυτά ανήκαν σε συναδέλφους που ήταν χρόνια επαγγελματίες, οι οποίοι δυστυχώς δεν άντεξαν την οικονομική κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ένας σοβαρός λόγος για τα λουκέτα είναι και το μεγάλο κόστος της εμπορικής- επαγγελματικής στέγης, επισήμανε ο κ. Καλαϊτόζπουλος, κάνοντας για μια ακόμα φορά έκκληση στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων να ρίξουν τις τιμές των ενοικίων. Διότι, όπως σημείωσε, παρ’ ότι υπήρξε κάποια ανταπόκριση από μέρος ιδιοκτητών για μείωση των ενοικίων ο Εμπορικός Σύλλογος εκτιμά ότι «υπάρχουν κι άλλα περιθώρια, αφού δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις, παρά μόνο η δραματική μείωση των λειτουργικών εξόδων τους».

Ο πρόεδρος των εμπόρων εξέφρασε πάντως και μια νότα αισιοδοξίας για το θέμα αυτό, λέγοντας ότι με βάση ενημέρωση που έγινε από τον αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Σόκουτη, συστήνεται στην περιφέρεια τετραμελής επιτροπή, η οποία θα εξετάζει τα αιτήματα των ενοικιαστών επαγγελματικής στέγης και θα εκδίδει απόφαση η οποία θα μπορεί να προσκομιστεί στο δικαστήριο για να ληφθεί υπόψη στην εξέταση του αιτήματος μείωσης του ενοικίου.

«Εμείς», δήλωσε, «θα συμμετέχουμε σ’ αυτή την επιτροπή- ελπίζω να συγκληθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται, διότι πιστεύω ότι είναι μια θετική απόφαση η σύσταση μιας τέτοιας επιτροπής, καθώς οι καιροί είναι πάρα πολύ δύσκολοι για το εμπόριο. Και παρόλο ότι έρχονται Χριστούγεννα, η αγορά δεν τρέφει και μεγάλες προσδοκίες για την εμπορική κίνηση, αν κρίνουμε τουλάχιστον από τη μειωμένη κίνηση την περίοδο του Πάσχα».

Ο κ. Καλαϊτζόπουλος τόνισε τέλος την ανάγκη να τεθεί σε εφαρμογή, «όσο πιο σύντομα γίνεται, η αναπτυξιακή πολιτική ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει το εμπόριο και να ορθοποδήσουν οι συνάδελφοι που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα όρια τους, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα μιλάμε πλέον για εκατοντάδες λουκέτα». Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα το ΕΣΠΑ, λέγοντας ότι ενώ υπάρχουν χρήματα από το ευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα «είναι κλειδωμένο και δεν δίνονται κονδύλια στον επιχειρηματικό κόσμο. Ο απλός νους σκοντάφτει σε αυτά τα θέματα, ή τουλάχιστον εμείς οι απλοϊκοί άνθρωποι δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί κάθονται τόσα χρήματα και δεν δίνονται για να ανασάνει ο κόσμος».

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.