Η σύλληψη του 47χρονου βιομηχάνου Γιώργου Πετζετάκι από την Οικονομική Αστυνομία αποτελεί την κορύφωση του δράματος που εκτυλίσσεται τα τελευταία χρόνια γύρω από την ιστορική επιχείρηση που ίδρυσε ο πατέρας του πριν από τέσσερις δεκαετίες. Ο πρόεδρος της «Πετζετάκις», της πάλαι ποτέ κραταιάς ελληνικής πολυεθνικής, που πνέει τα λοίσθια τα τελευταία χρόνια, συνελήφθη χθες στο σπίτι του στη Βουλιαγμένη για χρέη προς το Δημόσιο ύψους 2.093.979,75 ευρώ. Η σύλληψη προκάλεσε σοκ στην καλή κοινωνία των Αθηνών, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και η Ιταλίδα σύζυγός του, Γκαμπριέλα, απασχολούσαν για χρόνια τις κοσμικές στήλες.

Οπως και η σχέση μιας εκ των τεσσάρων αδελφών του Γ. Πετζετάκι με τον τότε υπουργό του ΠΑΣΟΚ Γ. Κατσιφάρα, στη δεκαετία του ’80, όταν ο νεαρός Γιώργος κυκλοφορούσε με γρήγορα αυτοκίνητα και με τα χρήματα από τη σπουδαία κληρονομιά του πατρός.

Ο πατέρας του Αριστόβουλος Πετζετάκις ίδρυσε τη βιομηχανία πλαστικών σωλήνων το 1960, με βάση την πρωτοποριακή μέθοδο παραγωγής εύκαμπτων πλαστικών σωλήνων, ενισχυμένων με σπειροειδές PVC. Η τεχνολογία αυτή κατοχυρώθηκε με το εμπορικό όνομα Heliflex και αποτέλεσε τον πυρήνα της διεθνούς παρουσίας του ομίλου. Οι πατέντες που κατοχύρωσε ο Αμοργιανός χημικός μηχανικός χρησιμοποιήθηκαν τα επόμενα χρόνια από παγκόσμιους κολοσσούς, όπως η Goodyear και η Pirelli. Ο Αριστόβουλος Πετζετάκις πέθανε το 1973, σε ηλικία μόλις 50 ετών, ενώ λίγες εβδομάδες νωρίτερα οι μετοχές της εταιρίας είχαν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο.

Από τότε άρχισαν και τα προβλήματα: Οι συγγενείς του αείμνηστου επιχειρηματία, που ανέλαβαν τα ηνία, καθώς τα πέντε παιδιά του ήταν νεαρής ηλικίας (ο Γ. Πετζετάκις ήταν μόλις 9 ετών), φρόντισαν σιγά σιγά να ξηλώσουν ό,τι έχτισε με κόπο. Ο Γιώργος Πετζετάκις ανέλαβε τα ηνία της εταιρίας σε ηλικία μόλις 22 ετών, το 1986. Παρά τα βραβεία που πήρε έκτοτε ως «manager της χρονιάς» και τα ηχηρά ονόματα που τον πλαισίωσαν στη διοίκηση της εταιρίας (από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Τίμο Χριστοδούλου και τον πρώην υπουργό Μεταφορών Χρίστο Βερελή, μέχρι τον σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΠΑΠ Γ. Σπανουδάκη), η πορεία ήταν καθοδική.

Οι άνθρωποι που βρέθηκαν την τελευταία 25ετία κοντά στη διοίκηση της «Πετζετάκις» υποστηρίζουν ότι ο «Γιώργος δαπανούσε περισσότερο χρόνο εκτός εταιρίας, με την κοσμική σύζυγό του, Γκαμπριέλα (πρόεδρος της οργάνωσης «Κάνε μια ευχή» στην Ελλάδα), και τις λοιπές ακριβές ασχολίες του. Ο Γ. Πετζετάκις δεν αντιλήφθηκε ότι οι επιπτώσεις από τη λήξη της πατέντας που είχε η εταιρία το 1990 (μετά την παρέλευση 30ετίας) θα ήταν εξαιρετικά δυσάρεστες. Η καλή συγκυρία της δεκαετίας του ’90 και η χρηματιστηριακή παραφροσύνη του 2000 βοήθησαν να κρυφτούν τα προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2001 ο επιχειρηματίας πανηγύριζε για τη λαμπρή πορεία της εταιρίας εν μέσω εξαγορών στο εξωτερικό και το 2002 ανακάλυπτε ότι είναι καταχρεωμένη.

Την τελευταία δεκαετία η «Πετζετάκις» κινείται στην κόψη του ξυραφιού, ενώ τους τελευταίους μήνες οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας και έχουν καταθέσει μηνύσεις. Η εταιρία στην ουσία βρίσκεται σε αργία, αφού δεν διαθέτει τα στοιχειώδη κεφάλαια κίνησης. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι, όταν πέθανε ο Αριστόβουλος Πετζετάκις, άφησε σημαντικό ποσοστό της εταιρίας στο προσωπικό. Ολα αυτά τα χρόνια ο Γ. Πετζετάκις μπαινόβγαινε στη διοίκηση, η οποία για αρκετό διάστημα βρίσκεται στα χέρια των πιστωτών. Μάλιστα, στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας πήρε και βραβείο, επειδή υποτίθεται ότι είχε καταφέρει να αποτρέψει την κατάρρευση, αλλά σύντομα διαπιστώθηκε ότι ο κατήφορος συνεχίζεται. Τελευταίο επεισόδιο του πολυετούς σίριαλ είναι η κόντρα με την ελβετική εταιρία Javes Services, με την οποία κονταροχτυπιέται εδώ και μήνες για τον έλεγχο της «Πετζετάκις».

 

Φοίβος Κλαυδιανός

Διαβάστε ακόμη: Σύλληψη του επιχειρηματία Γ. Α. Πετζετάκι για φοροδιαφυγή – Xρωστούσε 2.300.000 ευρώ..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.