Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Άναψε μόνη σου το τζάκι

Νοέμβριος 17th, 2011 by Χρήστος Μίμης

Εύκολα και απλά

Άναψε μόνη σου το τζάκιΚαι να που ο χειμώνας μπορεί να άργησε λίγο αλλά τελικά ήρθε. Οι θερμοκρασίες πέφτουν κατακόρυφα σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας και μαζί με το κρύο έφτασε και ο καιρός για το τζάκι. Αν λοιπόν έχεις τζάκι στο σπίτι σου φρόντισε να μάθεις πως ανάβεις μόνη σου και να μην εξαρτάσαι από κανέναν. Γιατί εκτός του ότι έτσι θα κάνεις και οικονομία, η φωτιά είναι και πολύ καλή παρέα, οπότε και πάντα ευπρόσδεκτη.

– Υπάρχουν ειδικές μάντρες από όπου μπορεί να προμηθευτείς ξύλα ή ακόμη και να σου τα φέρουν και να στοιβάξουν εκεί που θέλεις. Οι ειδικοί θα σου πουν και τι είδους ξύλα να πάρεις, αλλά ένας συνδυασμός από οξιά (καίγεται εύκολα και γρήγορα για αρχή) και ελιά (καίγεται αργά για διάρκεια) θεωρείται ιδανικός. Επίσης, φρόντισε να μην ξεχάσεις τα απαραίτητα προσανάμματα.

– Βέβαια, αντί για προσάναμμα ξύλου μπορείς πάντα να χρησιμοποιήσεις την πατροπαράδοτη εφημερίδα.

– Βασικό βήμα στην προετοιμασία την φωτιάς είναι να καθαρίσεις το τζάκι από τυχόν στάχτη και οπωσδήποτε να ανοίξεις το καπάκι της καμινάδας έτσι ώστε να έχει δίοδο ο καπνός. Ο μοχλός για το καπάκι αυτό λογικά θα βρίσκεται κάπου στη βάση της καμινάδας και είναι πολύ σημαντικό να τον βρεις και να τον τραβήξεις πριν ανάψεις τη φωτιά. Αν αργήσεις, αφενός θα καεί και δεν θα μπορείς να τον αγγίξεις, αφετέρου θα γεμίσει αμέσως καπνό το δωμάτιο.

– Στη συνέχεια συγκέντρωσε μερικά προσανάμματα ή εφημερίδες και βάλ’ τα κάτω από τη σχάρα -που καλό είναι να έχεις στο τζάκι σου για να μπορούν τα ξύλα να αερίζονται, άρα και να καίγονται πιο όμορφα και σωστά.

– Τοποθέτησε δύο τρία ξύλα το ένα πάνω στο άλλο στη σχάρα με προσοχή όμως να αφήνεις αρκετά κενά μεταξύ τους για τον λόγο που αναφέραμε πιο πάνω. Αν δεν έχεις σχάρα φρόντισε να τοποθετήσεις τα ξύλα σε σχήμα τέτοιο που θα θυμίζει τις ινδιάνικες σκηνές αφήνοντας στη μέση ένα μεγάλο κενό για τα προσανάμματα ή τις εφημερίδες και το κενό αέρος.

– Στην συνέχεια αυτής της στοίβας, βάλε δύο μικρά κομμάτια ξύλο παράλληλα μεταξύ τους στην αντίθετη κατεύθυνση από τα υπόλοιπα.

– Επάνω από αυτά δύο μεγαλύτερα κάθετα προς τα προηγούμενα και παράλληλα μεταξύ τους και τελείωσε στην κορυφή με ένα μεγαλύτερο.

– Μετά, χρησιμοποίησε ένα μεγάλο σπίρτο ή έναν αναπτήρα για να ανάψεις τα πιο εύφλεκτα υλικά που έχεις βάλει στη βάση και να ξεκινήσεις τη φωτιά.

– Καλό είναι φυσικά τα ξύλα να είναι στεγνά γιατί έτσι θα ανάψουν πιο εύκολα αλλά θα γλιτώσεις και αρκετό καπνό.

– Αν χρειαστεί πρόσθεσε λίγες ακόμη εφημερίδες μέχρι να πιάσει καλά η φωτιά.

– Στο τέλος, μην ξεχάσεις να βάλεις την πόρτα μπροστά στο τζάκι.

www.womenonly.gr

This entry was posted on Πέμπτη, Νοέμβριος 17th, 2011 at 17:50 and is filed under ΓΥΝΑΙΚΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply