Οι ειδοί του Μαρτίου ήρθαν Νοέμβριο για τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου

Σύλληψη του επιχειρηματία Γ. Α. Πετζετάκι για φοροδιαφυγή

Το τελευταίο διάστημα με τις λίστες της εφορίας – τις οποίες ζήτησε ο αρμόδιος για το Οικονομικό Εγκλημα εισαγγελέας κ. Γρ. Πεπόνης, αναθέτοντας την εποπτεία των σχετικών ερευνών στον εισαγγελέα κ. Ν. Αντωνάκο – στα χέρια οι άνδρες της νεοσύστατης Οικονομικής Αστυνομίας προχωρούν καθημερινά πλέον σε συλλήψεις σε όλη τη χώρα.

Σήμερα, Τρίτη, το πρωί εντοπίστηκε και συνελήφθη στη Βούλα ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου παραγωγής συστημάτων σκληρών και εύκαμπτων σωλήνων «Πετζετάκις», μιας εταιρείας – που σύμφωνα με το προφίλ της στο Διαδίκτυο – διαθέτει έντεκα παραγωγικές μονάδες σε έξι χώρες και εκτεταμένο δίκτυο θυγατρικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι οφειλές του 47χρονου Γ. Α. Πετζετάκι προς την εφορία ανέρχονται σε 2.300.000 ευρώ, ωστόσο δεν τις είχε τακτοποιήσει παρότι έχει εκδοθεί σε βάρος του τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση.

Πρόσφατα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας είχαν συλλάβει και τον 62χρονο επιχειρηματία Παναγιώτη Πανούση, μεγαλομέτοχο της εταιρείας ΑΤΤΙΚΑΤ για οφειλές προς το Δημόσιο – λόγω μη καταβολής ΦΠΑ – ύψους 7,9 εκατομμυρίων ευρώ. Τότε ο κ. Πανούσης είχε υποστηρίξει ότι δεν κατέβαλε το ΦΠΑ γιατί… ακόμη δεν έχει πληρωθεί από το ελληνικό δημόσιο για σειρά κατασκευαστικών έργων, τα οποία έχει εκτελέσει η ΑΤΤΙΚΑΤ.

Συλλήψεις γίνονται πλέον καθημερινά όχι μόνο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, αλλά σε πολλές περιοχές της χώρας, ωστόσο δεν έχουν όλες την ίδια εξέλιξη.

Τις προηγούμενες ημέρες συνελήφθη επιχειρηματίας της Θεσσαλονίκης, ιδιοκτήτης εταιρείας εισαγωγών – εξαγωγών – αντιπροσωπείας και εμπορίας γεωργικών εφοδίων με έδρα το Καλοχώρι, για μη απόδοση ΦΠΑ ύψους 123.559 ευρώ. Προκειμένου να αποφύγει τη φυλακή – το αδίκημα είναι πλέον κακούργημα – προτίμησε να πληρώσει τον ΦΠΑ, προσκόμισε τη σχετική βεβαίωση στον εισαγγελέα και η δικογραφία εναντίον του απεσύρθη.

Αλλοι, ωστόσο, δεν αποφεύγουν τη φυλακή. Για φοροδιαφυγή συνελήφθησαν τον τελευταίο μήνα η ιδιοκτήτρια της αλυσίδας καταστημάτων Fena στη Θεσσαλονίκη, για οφειλές άνω των 600.000 ευρώ και ο 46χρονος ιδιοκτήτης της αλυσίδας κομμωτηρίων Nicolas στην Αθήνα για φοροδιαφυγή 232.000 ευρώ. Τον προηγούμενο μήνα είχε συλληφθεί στην Ομόνοια και ο επιχειρηματίας και επίσης γνωστός ακτιβιστής Γρ. Βαλλιανάτος γιατί εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση σε έξι μηνών φυλάκιση χωρίς αναστολή επίσης για χρέη προς το Δημόσιο.

Στη Θεσσαλονίκη έγιναν το τελευταίο διάστημα άλλες δύο συλλήψεις – ενός 63χρονου επιχειρηματία από το χώρο των ενδυμάτων για χρέη 146.000 ευρώ και μιας 47χρονης ιδιοκτήτριας εταιρείας μεταλλικών κουφωμάτων για χρέη 143.000 ευρώ.

Ο πρώτος προχώρησε άμεσα σε ρύθμιση και η δικογραφία αποσύρθηκε, ενώ η 47χρονη αφέθηκε ελεύθερη μετά την καταβολή χρηματικής εγγύησης ύψους 8.000 ευρώ.

Συνελήφθη επίσης στο Αστρος Κυνουρίας ιδιοκτήτης εταιρείας εμπορίας κρεάτων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο από μη καταβολή ΦΠΑ ύψους 511.000 ευρώ, ενώ επιχειρηματίες αναζητούνται για αντίστοιχες υποθέσεις από την Οικονομική Αστυνομία σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία.

Πρόσφατα συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Κω και ένας 46χρονος επιχειρηματίας από την Πελοπόννησο, ο οποίος προσπαθούσε να ταξιδέψει με έγγραφα συγγενή του, καθώς εκκρεμούσε σε βάρος του ποινή φυλάκισης για φοροδιαφυγή.

Μιλώντας στη Βουλή, κατά την συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, με αφορμή τη νέα σύλληψη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «οι επιλογές της κυβέρνησης είναι καθαρές. Δεν υπάρχουν περιθώρια διαφθοράς. Δεν χαριζόμαστε σε κανέναν».

Και πρόσθεσε: «Πρέπει να τελειώνουμε με την ανομία, τη διαφθορά και τον παράνομο πλουτισμό που για χρόνια διαβρώνουν τα θεμέλια της οικονομίας μας και φέρνουν δυσβάστακτο βάρος στους πολίτες».

Βασίλης Γ. Λαμπρόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.