Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη καθιερώθηκε το 1991, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, για να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το παγκόσμιο κοινό για την ύπουλη αυτή αρρώστια, η οποία προκαλεί το θάνατο σε 3.000.000 ανθρώπους ετησίως. Το 2005, 200.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έπασχαν από διαβήτη.

Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, μέρα γενεθλίων του καναδού νομπελίστα γιατρού Φρέντερικ Μπάντινγκ, ο οποίος ανακάλυψε τη συνθετική ινσουλίνη μαζί με τον Τσαρλς Μπεστ το 1922.

Ο Διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση, που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (Τύπου 1) ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη (Τύπου 2). Η Ινσουλίνη είναι μια ορμόνη, που επιτρέπει στα κύτταρα να πάρουν το σάκχαρο από το αίμα και να το χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας.

Η πρόληψη σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, επισημαίνουν οι επιστήμονες, που εκτιμούν ότι οι ασθενείς στη χώρα μας ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, από τους οποίους αρκετοί δεν το γνωρίζουν. Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή, ιδιαίτερα στα ελληνόπουλα, που συγκαταλέγονται στα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης.

Συνέντευξη τύπου
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διαβήτη ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου για τον Διαβήτη κ. Ράπτης μαζί με τον Αντιπρόεδρο κ. Κατσιλάμπρο έδωσαν συνέντευξη τύπου. Περιέγραψαν τον Διαβήτη ως τη σύγχρονη «μάστιγα». Σημειώνουν ότι μέχρι το 2030 ο αριθμός των ανθρώπων με διαβήτη θα ξεπεράσει τα 435 εκατομμύρια. Στη χώρα μας από διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 έχουν προσβληθεί 1.200.00 Έλληνες, περίπου το 12% του γενικού πληθυσμού. Ο τύπος 1 δεν μπορεί να προληφθεί. Όμως τονίζουν ότι περπάτημα για τουλάχιστον 30 λεπτά μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 35-40%.

Επίσης αναφέρθηκαν στα τρόφιμα που πωλούνται ως «κατάλληλα για διαβητικούς». Δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση ότι τα τρόφιμα αυτά βοηθούν στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου αίματος. Αντίθετα πολλά από αυτά περιέχουν περισσότερο λίπος και θερμίδες και διαιωνίζουν το πρόβλημα της παχυσαρκίας. Για το λόγο αυτό από το 2012 σε πολλά κράτη της Ευρώπης θα σταματήσει η κυκλοφορία τους.

Όσο αφορά τη χρήση των ειδικών υποδημάτων για τους διαβητικούς ακόμη δεν έχει βγει η απόφαση του ΙΚΑ που αφορά την κάλυψη αγοράς τους παρά το θόρυβο που είχε δημιουργηθεί για το θέμα. Ο κ. Ιωαννίδης τόνισε πως τα υποδήματα μπορούν να μειώσουν τους ακρωτηριασμούς κατά 50-80%. Παράλληλα υπογράμμισε ότι το 80% των διαβητικών που ακρωτηριάζονται είναι καπνιστές.

Επίσης, ο ΟΠΑΔ καθυστερεί την αποζημίωση για τις ταινίες μέτρησης που πληρώνουν οι ίδιοι οι διαβητικοί.

Τέλος έγινε λόγος για τις σύγχρονες ινσουλίνες οι οποίες λόγω υψηλού κόστους δεν υπάρχουν σε όλα τα νοσοκομεία δημόσια ή ιδιωτικά.

Με πληροφορίες από τα: sansimera.gr και diabetology.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.