Μετά την παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εν μέσω αποδοκιμασιών, η Ιταλία γυρίζει σελίδα. Σήμερα, εκτός απροόπτου, ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης!

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πήρε αργά το βράδυ της Κριακής ο Μάριο Μόντι, απο τον πρόεδρο Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο.
Ο Μάριο Μόντι τόνισε ότι “πρόκειται μια στιγμή μεγάλης δυσκολίας για την Ιταλία, σε ένα κλονισμένο ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο, η χώρα πρέπει να κερδίσει την πρόκληση της εθνικής ανάτασης. Πρέπει να γίνει και πάλι, όλο και περισσότερο, στοιχείο ισχύος και όχι αδυναμίας, μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που ιδρύσαμε και της οποίας πρέπει να είμαστε πρωταγωνιστές”.

Ο πρώην ευρωπαίος επίτροπος εξήγησε, ότι οι διαβουλεύσεις του “θα γίνουν με την αίσθηση του κατεπείγοντος”, αλλά με προσοχή και ότι θα επιστρέψει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν θα είναι σε θέση να δεχθεί, οριστικά, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, από την στιγμή που απόψε δέχθηκε με επιφύλαξη.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Μάριο Μόντι κατέστησε σαφές ότι “οι φήμες που κυκλοφόρησαν, σχετικά με ονόματα υπουργών και το χρόνο που χρειάζεται για τη σύνθεση της κυβέρνησης στερούνται κάθε βάσης. Όσο για το χρονικό διάστημα που θα καταστεί αναγκαίο, θα είναι το πιο περιορισμένο δυνατό, με κατεπείγουσες διαδικασίες, έχοντας υπόψη, όμως, ότι πρέπει να γίνει καλή και σταθερή δουλειά”.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, δήλωσε, στην συνέχεια, ότι “η χώρα πρέπει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτευχθεί η σύνθεση κυβέρνησης που να χαίρει τις ευρύτερης δυνατής στήριξης”. “Πρέπει να γίνουν επείγουσες επιλογές για την σταθεροποίηση της χρηματικής κατάστασης της Ιταλίας και των προοπτικών οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης για όλη την χώρα”, συνέχισε ο Ιταλός Πρόεδρος.

“Η εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, απορρέει από την σοβαρότητα της χρηματιστικής κρίσης και από τους κινδύνους οικονομικής οπισθοδρόμησης που αντιμετωπίζουν η Ιταλία και η Ευρώπη”, υπογράμμισε.

Οι διαβουλεύσεις και τα “ναι”

Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων ο πρόεδρος της δημοκρατίας συνομίλισε και με τον γραμματέα του μπερλουσκονικού κόμματος “Λαός της Ελευθερίας”, Αντζελίνο Αλφάνο. Ο Αλφάνο  είπε τους δημοσιογράφους, ότι το μεγαλύτερο κόμμα της ιταλικής κεντροδεξιάς, στηρίζει την πρωτοβουλία ανάθεσης σχηματισμού νέας κυβέρνησης υπό τον Μάριο Μόντι. Ζήτησε να μπορέσει να εμβαθύνει, με τον νέο πρωθυπουργό, το κυβερνητικό του πρόγραμμα και την σύνθεση της υπουργικής ομάδας που θα τον πλαισιώσει.

“Θέλουμε μια κυβέρνηση που να την απαρτίζουν μόνο τεχνοκράτες”, τόνισε ο κεντροδεξιός γραμματέας.

Και το Δημοκρατικό κόμμα όμως λέει ΄’ναι” σε κυβέρνηση τεχνοκρατών. “Χρειάζεται μια κυβέρνηση εντελώς καινούρια, τεχνοκρατών, διότι η κρίση είναι σοβαρή. Είπαμε στον Πρόεδρο ότι είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις για την αλλαγή εκλογικού νόμου, τη μείωση των γερουσιαστών και βουλευτών κατά 50% και για την αλλαγή του κανονισμού του Κοινοβουλίου”, δήλωσε ο γραμματέας της Μπερσάνι.

Ο κεντρώος “Τρίτος Πόλος” δήλωσε ότι πρόκειται να στηρίξει τον καθηγητή Μόντι, μέχρι την φυσική λήξη της νομοθετικής περιόδου. Μέχρι, δηλαδή, την άνοιξη του 2013.

Ο κεντροαριστερός Αντόνιο Ντι Πιέτρο, της Ιταλίας των Αξιών, επιβεβαίωσε ότι “περιμένει, για να εκφρασθεί οριστικά, να δει την λίστα των υπουργών και το πρόγραμμα της κυβέρνησης”.

Διάγγελμα του ΚαβαλιέρεΠαραιτήθηκα για να σώσουμε την Ιταλία

“Προχώρησα σε μια γενναιόδωρη πράξη, έστω και αν δεν καταψηφίστηκα ποτέ από το κοινοβούλιο, αλλά με προπηλάκισαν. Τώρα, πρέπει να σώσουμε την Ιταλία και την Ευρώπη”, ανέφερε, μεταξύ των άλλων, ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά κανάλια ιδιοκτησίας του.

“Κανένας δεν θα μπορέσει να εξαφανίσει την ιταλική κεντροδεξιά, ίσα ίσα, όσοι πανηγύρισαν για την χθεσινή μου παραίτηση, πρέπει να ξέρουν ότι από σήμερα θα διπλασιάσω τις προσπάθειές μου υπέρ της χώρας”, πρόσθεσε ο “Καβαλιέρε” που έδωσε, παράλληλα, τη διαβεβαίωση ότι “πρόκειται να στηρίξει την νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών” και “δεν θα το βάλει κάτω, αν πρώτα δεν καταφέρει να εκσυγχρονίσει την Ιταλία”.

www.newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.