Δεκτή έκανε την παραίτηση του ο Πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας

Tίτλοι τέλους για τον Σίλβιο ΜπερλουσκόνιΤην παραίτηση του στον Πρόεδρο της ιταλικής δημοκρατίας υπέβαλε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δίνοντας τέλος σε μια πολιτική καριέρα που στιγματίστηκε με σκάνδαλα και ανάβοντας το πράσινο φως για τη «λειτουργία» της μεταβατικής κυβέρνησης που καλείται να οδηγήσει την Ιταλία έξω από την οικονομική κρίση.

Συγκεκριμένα, ο “Καβαλιέρε”, φέρεται να αποφάσισε, μαζί με τους ιθύνοντες τους κόμματός του, “Λαός της Ελευθερίας”, ότι “θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση Μόντι, μόνον αν αυτή δεν ξεπεράσει το όριο και το περιεχόμενο των δεσμεύσεων που έλαβε η Ιταλία, στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 27ης Οκτωβρίου.

Κάτι που σημαίνει ότι ο “μίστερ τιβί”, λέει “ναι” στην αύξηση της συντάξιμης ηλικίας και σε πιο εύκολες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, αλλά “όχι” στην επιβολή συνολικού φόρου επί των εισοδημάτων και της ακίνητης περιουσίας και στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Ο Μπερλουσκόνι συνεχίζει να ζητά, επίσης, την συμμετοχή του σημερινού υφυπουργού παρά την προεδρία της κυβέρνησης, Τζάνι Λέτα, στη νέα κυβέρνηση και επιμένει ότι η κυβερνητική θητεία του Μόντι πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από τη λήξη της νομοθετικής περιόδου, η οποία θα διαρκέσει μέχρι την άνοιξη του 2013.

Χθες, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πήγε στο μέγαρο Κυρηνάλιο για να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και να υποβάλλει την παραίτησή του. Μένει να διαπιστωθεί, τώρα, αν ο Μάριο Μόντι εννοεί να δεχθεί τους περιοριστικούς όρους του “Καβαλιέρε”.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα υπέρ των μέτρων ψήφισαν 380 βουλευτές, 26 κατά ενώ τέσσερις απείχαν. Τα μέτρα υπερψηφίστηκαν και από μέρος των βουλευτών της κεντροαριστεράς και της κεντρώας αντιπολίτευσης.

Παραιτήθηκε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Στο μεταξύ, χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί έξω από το προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο. Ένα μέρος των πολιτών αυτών, φωνάζει το σύνθημα “dimissioni, dimissioni!” (“παραίτηση”, “παραίτηση”!), τόσο έξω από το προεδρικό μέγαρο, όσο, κυρίως, έξω από την ιδιωτική κατοικία του “μίστερ τιβί”, μέγαρο Παλάτσο Γκρατσιόλι.

Σήμερα το πρωί, θα πρέπει, κατά το πρόγραμμα, να αρχίσουν οι διαβουλεύσεις του Προέδρου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ενώ το βράδυ είναι πιθανό να δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Μάριο Μόντι και, αν όλα είναι έτοιμα, η νέα κυβέρνηση μπορεί να ορκισθεί την Δευτέρα το πρωί.

ΕΘΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.