Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Spiegel: Η Γερμανία επεξεργάζεται σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Νοέμβριος 13th, 2011 by Χρήστος Μίμης

Η γερμανική κυβέρνηση έχει προετοιμαστεί για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ στην περίπτωση που η νέα κυβέρνηση της χώρας αποφασίσει να μην συνεχίσει τα προγράμματα λιτότητας στα οποία έχει ήδη συμφωνήσει, σύμφωνα με το Spiegel.

Φωτό αρχείουΜάλιστα, σύμφωνα με το Spiegel, ειδικοί του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν διάφορα σενάρια που βασίζονται σε διαφορετικές υποθέσεις.

Το βασικό σενάριο βασίζεται στην εκτίμηση ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν θα χειροτερεύσει πολύ. Υπό αυτό το σενάριο, η έξοδος της Ελλάδας από την νομισματική ένωση θα μπορούσε μάλιστα να συμβάλει στην ενίσχυση της ευρωζώνης μακροπρόθεσμα, μετά από μια αρχική περίοδο αναταράξεων. Το σκεπτικό είναι ότι η νομισματική ένωση θα μπορούσε να γίνει πιο σταθερή χωρίς τα πιο αδύναμα μέλη της.

Ενα χειρότερο, προβλέπει ότι οι εξελίξεις στην ευρωζώνη θα είναι λιγότερο ευνοϊκές. Σ’αυτή την περίπτωση, η Ιταλία και η Ισπανία θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών αγορών και το κόστος δανεισμού τους θα αυξάνονταν. Υπό αυτό το σενάριο, το EFSF θα αναγκάζονταν να χορηγήσει φρέσκο χρήμα σ’ αυτές τις χώρες. Για να πετύχει όμως αυτό, το EFSF θα πρέπει να επεκταθεί το ταχύτερο δυνατό έτσι ώστε να διαθέτει δυνατότητα δανεισμού ύψους 1 τρις. ευρώ.

Το χείριστο σενάριο προβλέπει ότι θα υπήρχε δραματική υποτίμηση του νέου νομίσματος της Ελλάδας έναντι του ευρώ. Αυτό θα είχε μεν την θετική επίπτωση του να καταστήσει τις εξαγωγές της χώρας φθηνότερες, αλλά οι αρνητικές επιπτώσεις θα υποσκέλιζαν τα όποια οφέλη. Το χρέος της χώρας θα αυξάνονταν παρά το «κούρεμα», αφού τα χρέη της Ελλάδας θα εξακολουθούσαν να είναι σε ευρώ. Η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας θα υποβαθμίζονταν άμεσα για μια ακόμα φορά και οι ελληνικές εταιρείες θα το εύρισκαν εξαιρετικά δύσκολο να αποκτήσουν πρόσβαση σε λεφτά διότι οι τράπεζες της χώρας επίσης θα αποκόπτωνταν από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου.

Πολλές εταιρείες θα χρεοκοπούσαν διότι και το δικό τους χρέος θα ήταν σε ευρώ, με αποτέλεσμα πολλοί ακόμα εργαζόμενοι να χάσουν τη δουλειά τους. Η εγχώρια κατανάλωση θα κατέρρεε, κάνοντας το πρόβλημα ακόμα χειρότερο. Η χώρα θα χρειαζόταν δεκαετίες για να απαλλαγεί από αυτόν τον φαύλο κύκλο, ενώ και άλλα κράτη θα μπορούσαν να μπουν στην δίνη αυτή.

Πάντως, σύμφωνα με το Spiegel γερμανικές κυβερνητικές πηγές θεωρούν πως το πιο αρνητικό σενάριο δεν είναι πιθανό.

This entry was posted on Κυριακή, Νοέμβριος 13th, 2011 at 13:24 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply