Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης

Νοέμβριος 13th, 2011 by Χρήστος Μίμης

Παπαδήμος: «Να συμβάλλουμε όλοι διότι έχουμε μπροστά μας δύσκολη περίοδο»

http://nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/0FE1629C7E075211A6889DF7E8B1A9C0.jpgΥπάρχουν μεγάλες προκλήσεις, ορισμένες από τις οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα στην εβδομάδα, τόνισε προς τα μέλη της νέας κυβέρνησης ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου. Η επίτευξη των στόχων της κυβέρνησης απαιτεί πολλές και σύνθετες ενέργειες μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα κατά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, ανέφερε. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς να ετοιμάσουν σημειώματα με τις προτάσεις τους για τις προτεραιότητες των υπουργείων τους, ώστε να συμπεριληφθούν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, οι οποίες -πιθανότατα- θα αναγνωσθούν την Δευτέρα.

Αναφερόμενος στην εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που απορρέει από τις συμφωνίες της 26ης Οκτωβρίου, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτό σημαίνει τρία πράγματα:

– Τη συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

– Την ολοκλήρωση του αναθεωρημένου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής που συνδέεται με τη χρηματοδότηση που θα λάβει η χώρα

– Την εφαρμογή όλων των προγραμμάτων στη διάρκεια της θητείας αυτής της κυβέρνησης.

Ο Λουκάς Παπαδήμος ανέφερε ότι το έργο της κυβέρνησης δεν αφορά μόνο στη μείωση του ελλείμματος και στη συγκράτηση του χρέους. Όπως είπε, το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από την σταθεροποίηση -σε σύντομο διάστημα- της πραγματικής οικονομίας, τη συγκράτηση της ανεργίας και τη θεμελίωση της ανάκαμψης της οικονομίας με σταδιακή αύξηση της απασχόλησης.

Ο κ. Παπαδήμος αναφέρθηκε και στη μείωση των ελλειμμάτων το προηγούμενο διάστημα, την οποία χαρακτήρισε σημαντική, αλλά επισήμανε ότι η μείωσή τους ήταν ανεπαρκής και σε αυτό απέδωσε την αύξηση του χρέους.

Επισήμανε δε στα μέλη της κυβέρνησης πως αν υπάρξουν αδυναμίες και καθυστερήσεις στην πορεία εφαρμογής του προγράμματος, το συνολικό έργο δεν θα είναι αποτελεσματικό.

«Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη περίοδο για να πραγματοποιήσουμε ένα δύσκολο έργο και χρειάζεται η συμβολή όλων», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδήμος και τόνισε ότι «τα τελευταία δύο χρόνια έγινε μεγάλη προσπάθεια με καλό αποτέλεσμα για τη μείωση των ελλειμμάτων αλλά σήμερα έχει προκύψει ένα πιστωτικό πρόβλημα με την καταβολή της 6ης δόσης και την επανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας».

Κατά πληροφορίες, στόχος της κυβέρνησης είναι, αφού προηγηθούν συνεννοήσεις με το προεδρείο της Βουλής και τα κόμματα, η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή να διεξαχθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης, καθώς την Τετάρτη, όπως, όπως επεσήμανε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο.

Το λόγο στο Υπουργικό Συμβούλιο, που διήρκεσε σχεδόν μία ώρα, πήρε στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη της νέας κυβέρνησης για την κατάσταση της οικονομίας και τις άμεσες προτεραιότητες που χρειάζονται. «Μέχρι την επόμενη Παρασκευή πρέπει να ετοιμάσουμε τον προϋπολογισμό», είπε χαρακτηριστικά.

Οι πρώτες δηλώσεις
Μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα μπαίνει, έστω και με αυτόν τον τρόπο, στον αστερισμό των κυβερνήσεων συνεργασίας […]. Τα κόμματα οφείλουν να πιστέψουν στην αξία αυτής της συνεργασίας. Η ενότητα και η δύναμη των κομμάτων είναι παράγοντας σταθεροποίησης της κυβέρνησης και κατ’ επέκταση της χώρας».

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας, τόνισε ότι η συνεργασία όλων των κομμάτων στον τομέα που αναλαμβάνει είναι απαραίτητη. «Μέχρι στιγμής χαίρομαι γιατί έχω τις σχετικές διαβεβαιώσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς» είπε.

«Είναι ώρες εθνικής ευθύνης, ώρες κρίσιμες για την πατρίδα μας. Και αυτό που πρέπει να μας οδηγήσει όλους μας, μέσα σε πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας, είναι η ίδια η Ελλάδα. Αυτό είναι που βγαίνει σαν μήνυμα από το ξεκίνημα αυτής της εθνικής προσπάθειας και εμείς θα είμαστε παρόντες πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο εξυπηρετούμε το εθνικό συμφέρον» δήλωσε ο νέος υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, τόνισε ότι η ελπίδα για τη χώρα θα έρθει μόνο εάν η νέα κυβέρνηση κερδίσει την κοινωνία.

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Τ.Γιαννίτσης δεσμεύτηκε ότι «θα δουλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να πετύχουμε τους στόχους αυτής της κυβέρνησης».

Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοΐδης, τόνισε: «Η νέα κυβέρνηση έχει μία πολύτιμη προίκα: τη σύνταξη των πολιτικών δυνάμεων».

Ο υφυπουργός Υγείας, Δ.Βαρτζόπουλος έκανε λόγο για μία κυβέρνηση συγκεκριμένης διάρκειας και ειδικού σκοπού, ενώ η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τόνισε ότι είναι ώρα ευθύνης για όλους.

«Θα δουλέψουμε όλοι μαζί, δεν υπάρχει άλλος δρόμος» δήλωσε ο υφυπουργός Υποδομών, Γιάννης Μαγκριώτης.

«Στόχος μας είναι να πετύχει αυτό το μίγμα, πρέπει να πετύχει, οφείλουμε όλοι να εργαστούμε γιατί αυτό είναι η απαίτηση του ελληνικού λαού… Είναι συνέχεια μιας εποχής που αλλάζει» είπε ο υφυπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Νικητιάδης.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αστέριος Ροντούλης, τόνισε ότι «η κυβέρνηση θα αποδειχθεί μια κυβέρνηση σκαπανέας διότι μορφοποιεί το μέλλον της χώρας. Κυρίως θα μορφοποιήσει ένα νέο μέλλον για τον αγροτικό κόσμο. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί πρέπει να ζήσει η ελληνική επαρχία, η ελληνική περιφέρεια».

«Ευχαριστώ τον Πρόεδρο Αντώνη Σαμαρά για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου, όπως βεβαίως και τον Πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο. Θα συμβάλλω με όλες τις δυνάμεις μου στην εκπλήρωση της συγκεκριμένης αποστολής της νέας αυτής μεταβατικής Κυβέρνησης με γνώμονα πάντα την ευημερία του δοκιμαζόμενου ελληνικού λαού» δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Μουρμούρας.

ΔΟΛ

This entry was posted on Κυριακή, Νοέμβριος 13th, 2011 at 22:40 and is filed under ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply