Αναμένει μια «σαφή, διαφανή και συγκεκριμένη δράση»

Τη γάτα με το ποντίκι παίζει το Βερολίνο με τη νέα κυβέρνηση

Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι – αυτό θύμιζε και χθες η στάση του Βερολίνου έναντι της Αθήνας. «Είμαστε ικανοποιημένοι με το σχηματισμό νέας κυβέρνησης» δήλωσε στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Σάιμπερτ. «Αμέσως μετά την ορκωμοσία, η καγκελάριος Μέρκελ θα της στείλει τηλεγράφημα συγχαρητηρίων, στο οποίο θα εκφράζει την επιθυμία της για καλή συνεργασία»

Για να αλλάξει αμέσως μετά τόνο: «Το Βερολίνο αναμένει από τη νέα κυβέρνηση μια σαφή, διαφανή και συγκεκριμένη δράση» στην αρχή της οποίας θα είναι η αποδοχή των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της 27ης Οκτωβρίου.

Η αποδοχή, πρόσθεσε, δεν θα πρέπει όμως να μείνει στα λόγια: Πρέπει να υλοποιηθεί τόσο μέσω της μείωσης των χρεών, όσο και του ανοίγματος των επαγγελμάτων και της προώθησης της εκπαίδευσης και της έρευνας.

«Μόνο η σαφής υλοποίηση θα προσφέρει αξιοπιστία» τόνισε. Τα προβληματικά «κράτη θα πρέπει να καταλάβουν τα σημεία των καιρών και να πράξουν ανάλογα».

Με το «καλημέρα» λοιπόν, το Βερολίνο δίνει στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου μια προκαταβολή αναξιοπιστίας, η οποία μόνο με την ευλαβική εκτέλεση του δεύτερου μνημονίου θα μπορούσε να απομειωθεί.

Στο ερώτημα, αν η συνεχιζόμενη άρνηση του Αντώνη Σαμαρά να συνυπογράψει ιδιοχείρως το δεύτερο μνημόνιο θα μπορούσε να μετατραπεί στο μοιραίο τελικό εμπόδιο για την εκταμίευση της έκτης δόσης του πρώτου, και την ενεργοποίηση του δεύτερου δανείου, ο κ.Σάιμπερτ φάνηκε διαλλακτικός: «Αυτά τα αποφασίζουν η τρόικα και οι Βρυξέλλες» είπε. «Αλλά ας δούμε πρώτα τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης και μετά βλέπουμε».

Η απόφαση για την έκτη δόση θα πρέπει να έχει ληφθεί πάντως το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

Κι αυτό για δυο λόγους: Πρώτον, επειδή την ημέρα αυτή εξαντλούνται πλήρως τα χρήματα του ελληνικού κράτους. Και δεύτερον, επειδή την ίδια ημέρα κλείνει για φέτος το γερμανικό κοινοβούλιο. Μέχρι τότε λοιπόν, οι γερμανοί βουλευτές θέλουν να έχουν εγκρίνει τη νέα «μοχλευμένη» μορφή του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης EFSF, που είναι ο πυρήνας της απόφασης της 27ης Οκτωβρίου και πρέπει να μπει οπωσδήποτε σε λειτουργία στις αρχές του 2012.

Και μέχρι τότε επίσης θα έχει αποφασιστεί τελεσίδικα και η μοίρα της κυβέρνησης του κ.Παπαδήμου.

 

Νίκος Χειλάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.