Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Τρέχουν τώρα να πληρώσουν τον ΦΠΑ προτού πάνε φυλακή

Νοεμβρίου 11th, 2011 by Χρήστος Μίμης

Ολοένα και σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους επιχειρηματίες που έχουν «φεσώσει» το Δημόσιο

Το αδίκημα της μη καταβολής ΦΠΑ έχει οδηγήσει μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα περισσότερους από 20 μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου να περάσουν τουλάχιστον ένα βράδυ στα κρατητήρια της Αστυνομίας. Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και η Οικονομική Αστυνομία με τη συνδρομή του οικονομικού εισαγγελέα έχουν βάλει στο στόχαστρο όσους χρωστούν ΦΠΑ άνω των 150.000 €, οι οποίοι βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με τις χειροπέδες.

Τελευταίοι στόχοι αυτής της προσπάθειας είναι τρεις αλυσίδες καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη, που τους εστάλη από τις αρμόδιες υπηρεσίες το απαραίτητο, μια τελευταία προειδοποίηση: Εάν εντός τριών ημερών δεν ρυθμίσουν τις τεράστιες οφειλές ΦΠΑ που έχουν προς το Δημόσιο, τότε επίκεινται συλλήψεις των υψηλόβαθμων στελεχών τους. Η πρώτη δραστηριοποιείται στον χώρο των επίπλων και χρωστάει περισσότερα από 960.000 €, η δεύτερη στον χώρο των γεωργικών μηχανημάτων με χρέη κοντά στα 700.000 € και η τρίτη στον τομέα των αθλητικών ειδών με οφειλές, από μη καταβολή ΦΠΑ, ύψους περίπου 380.000 €.

Χαρακτηριστικό της αποδοτικότητας του μέτρου της σύλληψης μέσω της διαδικασίας αυτοφώρου είναι και το γεγονός ότι είναι αρκετοί οι επιχειρηματίες που σπεύδουν να πληρώσουν τον ΦΠΑ που χρωστούν για να αποφύγουν τα χειρότερα. Τελευταίο παράδειγμα, εταιρία που δραστηριοποιείται στη Βόρεια Ελλάδα στον τομέα των τροφίμων, η οποία κατέβαλε πριν από δύο μέρες το ποσό των 220.000 € σε μετρητά, υπό την απειλή της προσωποκράτησης του επικεφαλής της. Το ίδιο ακριβώς έπραξαν και όσα φυσικά πρόσωπα εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν τις προηγούμενες ημέρες. Για να γλιτώσουν τον κίνδυνο φυλάκισης και την ευρύτερη διαπόμπευση του ονόματός τους, έσπευσαν άρον άρον να πληρώσουν ένα μεγάλο μέρος των χρεών τους και να ρυθμιστούν.

Συνολικά οι μηνυτήριες αναφορές που έχουν φύγει από την οικονομική εισαγγελία προς επιχειρήσεις ξεπερνούν τις 40 και αφορούν όλες μη απόδοση ΦΠΑ και παρακρατούμενους φόρους, συνολικού ύψους 11.000.000 €. Μόνο σε μία επιχείρηση η φοροδιαφυγή φτάνει τα 1.900.000 € και μόνο για το 2010. Η έρευνα των οικονομικών υπηρεσιών είναι πανελλαδική, έχει φτάσει έως το 2007 και έχουν εντοπιστεί επιχειρήσεις από διάφορους κλάδους (π.χ. τηλεπικοινωνίες, κατασκευές, logistics) που είχαν αναγάγει σε… επιστήμη την παράνομη παρακράτηση φόρων.

Σε ό,τι αφορά περιπτώσεις φυσικών προσώπων, που πέφτουν στη μέγκενη του ΣΔΟΕ, αρμόδιες πηγές του ΣΔΟΕ ξεκαθάριζαν ότι «τώρα που ξεκίνησε η διαδικασία του αυτοφώρου θα έρθουν στην επιφάνεια τρανταχτές περιπτώσεις φοροδιαφυγής και όσο θα περνά ο καιρός θα αντιλαμβάνονται οι πολίτες ότι γίνεται προσπάθεια να εντοπιστούν και να πληρώσουν όσοι διέφευγαν προκλητικά όλα τα προηγούμενα χρόνια».

Βασίλης Αγγελόπουλος

This entry was posted on Παρασκευή, Νοεμβρίου 11th, 2011 at 17:41 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply