Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Νεογέννητο… αστέρι

Νοεμβρίου 10th, 2011 by Χρήστος Μίμης

Ηλικίας 100.000 ετών!

Νεογέννητο… αστέριΣε αυτήν την εικόνα φαίνεται ένα σπάνιο, νεογέννητο αστέρι, σε σχήμα κλεψύδρας που στην πραγματικότητα έχει τη μισή ηλικία του ανθρώπινου γένους!

Πρόκειται για ένα νεφέλωμα από σκόνη και αέρια. Ονομάζεται IRS 4 και η ηλικία του εκτιμάται στα 100.000 έτη.

Ο αστρονόμος, Dr Ian Griffin, CEO του επιστημονικού κέντρου Science Oxford δήλωσε: «Δεν μπορεί να δει κανείς στην πραγματικότητα το νέο αστέρι σε αυτή τη φωτογραφία, καθώς βρίσκεται πίσω από τα σκοτεινά σύννεφα σκόνης και αερίων λίγο κάτω από το κέντρο της εικόνας».

Επιστήμονας της Nasa δήλωσε ότι το IRS 4 «λειτουργεί ως νεφέλωμα εκπομπής, καθώς εκπέμπει φως αφού ιονιστεί, ενώ η σκόνη αντανακλά το φως από το κέντρο του άστρου».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι μελετώντας προσεκτικά τη συγκεκριμένη εικόνα φαίνονται εκατοντάδες καφέ νάνοι στην περιοχή που στροβιλίζονται τα αέρια του νεφελώματος. Οι καφέ νάνοι είναι σώματα που έχουν αποτύχει να γίνουν αστέρια. Στερούνται αρκετή μάζα για να φτάσουν στο σημείο ώσπου θα προκαλέσουν πυρηνικές εκρήξεις οι οποίες κάνουν τα αστέρια να λάμπουν και να θερμαίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

 

www.newsbeast.gr

This entry was posted on Πέμπτη, Νοεμβρίου 10th, 2011 at 23:14 and is filed under ΠΑΡΑΞΕΝΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply