Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Η αλλαγή του κλίματος κοστίζει

Νοεμβρίου 9th, 2011 by Χρήστος Μίμης

Έρευνα για τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών στην υγεία

Η αλλαγή του κλίματος κοστίζειΣτα δεκατέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια υπολογίζουν ερευνητές από την αμερικανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση Natural Resources Defense Council και τα πανεπιστήμια California-Berkeley και California-San Francisco το κόστος των θανάτων και των προβλημάτων στην υγεία, που προκλήθηκαν από πλημμύρες, ξηρασία και άλλες φυσικές καταστροφές, οι οποίες σχετίζονται με την αλλαγή του κλίματος, την περίοδο 2000-2009.

Η μελέτη δημοσιοποιήθηκε μόλις λίγες εβδομάδες πριν τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Ντέρμπαν, στη Νότια Αφρική. Εκεί, οι εκπρόσωποι της παγκόσμιας κοινότητας θα προσπαθήσουν για μία ακόμη φορά να υπερβούν τις μεταξύ τους διαφορές, στην κατεύθυνση της επίτευξης μιας παγκόσμιας συμφωνίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις αλλαγές στο κλίμα. Κύριος ανασχετικός παράγοντας είναι το κόστος των φιλικών προς το περιβάλλον πολιτικών που απαιτείται να υλοποιηθούν. Ίσως, μοναδική διέξοδος να είναι ο υπολογισμός του κόστους της εμμονής στις σημερινές πολιτικές.

Οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι επέλεξαν γεγονότα, που βρίσκονταν στο μέσον της κλίμακας ως προς τη σφοδρότητά τους. Δεν συμπεριέλαβαν ορισμένες καταστροφές με αξιοσημείωτα υψηλό κόστος, όπως την περίοδο κυκλώνων του 2005, η οποία θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη λόγω του κυκλώνα «Κατρίνα».

Παρουσιάζουν έξι περιπτωσιολογικές μελέτες, ως παραδείγματα γεγονότων που σχετίζονται με την αλλαγή του κλίματος, τα οποία αναμένεται να επιδεινωθούν, καθώς υπερθερμαίνεται ο πλανήτης. Έτσι, υπολογίζουν στα 6,5 δισ. δολάρια το κόστος της μόλυνσης της ατμόσφαιρας στις ΗΠΑ με όζον, την περίοδο 2000-2002. Στα 207 εκατ. δολάρια, το κόστος του ξεσπάσματος στη Λουϊζιάνα, το 2002, της επιδημίας του ιού του Δυτικού Νείλου. Το κόστος από τις φωτιές στα δάση στο νότιο τμήμα της Καλιφόρνιας, το 2003, ανήλθε σε 578 εκατ. δολάρια. Υπολογίζουν ότι το κόστος της περιόδου κυκλώνων στη Φλόριντα ανήλθε, το 2004, στα 1,4 δισ. δολάρια. Το κόστος του κύματος καύσωνα στην Καλιφόρνια, το 2006 ανήλθε σε 5,3 δισ. δολάρια. Τέλος, όταν, το 2009, πλημμύρισε ο ποταμός Red River στην πολιτεία της Βόρειας Ντακότα, το κόστος υγειονομικής περίθαλψης ανήλθε σε 20 εκατ. δολάρια.

Τα έξι αυτά γεγονότα εκτιμάται ότι είχαν ως αποτέλεσμα 1.689 πρόωρους θανάτους, νοσοκομειακή περίθαλψη 8.992 ατόμων, ενώ 21.113 επισκέφθηκαν τα επείγοντα περιστατικά και 734.398 τα εξωτερικά ιατρεία στα νοσοκομεία. Το υψηλότερο κόστος ήταν αυτό των πρόωρων θανάτων. Ανήλθε, συνολικά, στο ποσό των 13,3 δισ. δολαρίων.

www.sansimera.gr

This entry was posted on Τετάρτη, Νοεμβρίου 9th, 2011 at 17:00 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

1 response about “Η αλλαγή του κλίματος κοστίζει”

  1. Σούπα said:

    Δεν κοστίζει τίποτα.
    Μια χαρά θα είναι όταν ανέβει το θερμόμετρο 7-12 βαθμούς.
    Αυτοί που πεθαίνουν από το κρύο είναι περισσότεροι από αυτούς που πεθαίνουν από τη ζέστη.

Leave a Reply