Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ελεύθερη χρήση βιομάζας στις κεντρικές εγκαταστάσεις θέρμανσης

Νοεμβρίου 9th, 2011 by Χρήστος Μίμης

Υπεγράφη η σχετική υπουργική απόφαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος

Ελεύθερη χρήση βιομάζας στις κεντρικές εγκαταστάσεις θέρμανσηςΜε την υπογραφή της υπουργικής απόφασης για τη «Ρύθμιση θεμάτων σχετικών με τη λειτουργία των σταθερών εστιών καύσης για τη θέρμανση κτιρίων και νερού» από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου, απελευθερώθηκε η χρήση βιομάζας στις κεντρικές εγκαταστάσεις θέρμανσης.

Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ τονίζεται ότι η νέα Υπουργική Απόφαση αποσκοπεί αφενός στην απελευθέρωση της χρήσης βιομάζας (pellets και άλλα) στις κεντρικές εγκαταστάσεις θέρμανσης και αφετέρου στη θεσμοθέτηση ενός σύγχρονου πλαισίου ελέγχου των εκπεμπόμενων καυσαερίων από αυτές τις εγκαταστάσεις.

Επισημαίνεται ότι, με την απόφαση αίρονται οι περιορισμοί σχετικά με τη χρήση καυσίμων στερεής βιομάζας στις κεντρικές εγκαταστάσεις θέρμανσης σε όλη την Επικράτεια. Υιοθετούνται, παράλληλα, αυστηρά και ολοκληρωμένα πρότυπα, όπως π.χ. στην περίπτωση των εγκαταστάσεων θέρμανσης που χρησιμοποιούν καύσιμα στερεής βιομάζας.

Επίσης, ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τις λειτουργικές απαιτήσεις, καθώς και θέματα σχετικά με τη συντήρηση – ρύθμιση των σταθερών εστιών καύσης για τη θέρμανση κτιρίων και νερού. Εκσυγχρονίζονται, τέλος, διατάξεις του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου ώστε να ανταποκρίνονται στις τεχνολογικές εξελίξεις.

Η νέα Υπουργική Απόφαση, η οποία αποτελεί και πρόταση περιβαλλοντικών οργανώσεων, αναθεωρεί μετά από δεκαοκτώ χρόνια το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, «στο πλαίσιο της απαγκίστρωσης από το πετρέλαιο, της προστασίας του περιβάλλοντος και της επίτευξης των εθνικών στόχων για την μείωση εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα», όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

www.newsbeast.gr

This entry was posted on Τετάρτη, Νοεμβρίου 9th, 2011 at 12:10 and is filed under ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΤΑΞΙΔΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply