Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Το τζούντο φτιάχνει περιουσίες…

8 Νοεμβρίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Φίλοι και συναθλητές του Πούτιν κυριαρχούν στον επιχειρηματικό στίβο της Ρωσίας

Καλύτερα να έχεις 100 φίλους παρά 100 ρούβλια, έλεγε ένα σοβιετικό ρητό. Στη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, πάντως, αρκεί να έχεις έναν φίλο: τον Πούτιν. Σύμφωνα με ανεξάρτητη εκτίμηση του «New Times», ενός περιοδικού επικριτικού προς το Κρεμλίνο, μια ομάδα στενών συνεργατών και φίλων του ρώσου Πρωθυπουργού έχει φτάσει να ελέγχει, με τη βοήθειά του φυσικά, περιουσιακά στοιχεία αξίας 150 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Κάποια μέλη αυτής της ομάδας μοιράζονται με τον Πούτιν το πάθος του για το τζούντο. Αλλοι συμμετείχαν μαζί του στον Οζέρο, έναν συνεταιρισμό που ιδρύθηκε το 1996 για τη διαχείριση των εξοχικών κατοικιών τους έξω από τη Μόσχα. Ολοι είδαν τις περιουσίες τους να αυγατίζουν από όταν ο Πούτιν πρωτοεξελέγη πρόεδρος της Ρωσίας, το 2000. Ο Αρκάντι Ρότενμπεργκ, για παράδειγμα, ένας δάσκαλος τζούντο που γνωρίζει τον Πούτιν από την εφηβεία τους: η περιουσία του εκτιμάται στα 1,4 δισ. ευρώ. Εχει ευρύτατα επιχειρηματικά συμφέροντα στους τομείς των κατασκευών και της ενέργειας και φέρεται να διατηρεί στενές σχέσεις με την Gazprom. Εταιρείες που ελέγχονται από αυτόν έχουν εξασφαλίσει επικερδή συμβόλαια για την κατασκευή τμημάτων του αγωγού Nord Stream και ενός αυτοκινητοδρόμου μεταξύ Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης καθώς και κατασκευαστικά συμβόλαια για τη Χειμερινή Ολυμπιάδα του 2014 στο Σότσι.

Αλλο παράδειγμα, ο Γκενάντι Τιμτσένκο, ο οποίος συγχρηματοδότησε τη σχολή τζούντο του Ρότενμπεργκ στην Αγία Πετρούπολη: από παγκοσμίως άγνωστη που ήταν το 2003, η εταιρεία εμπορίας πετρελαίου που έχει, η Gunvor, έφτασε το 2008 να είναι η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο, με ετήσιο τζίρο 46 δισ. ευρώ. Ή ο Βλαντίμιρ Γιακούνιν, μέλος του Οζέρο και πρώην αξιωματούχος της KGB, όπως και ο Πούτιν: είναι σήμερα επικεφαλής των κρατικών σιδηροδρόμων της Ρωσίας, των δεύτερων μεγαλύτερων στον κόσμο.

Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Πούτιν αποφάσισε να επιστρέψει του χρόνου στη ρωσική προεδρία, ήταν για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της «παρέας».

This entry was posted on Τρίτη, 8 Νοεμβρίου, 2011 at 23:14 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply