Χειροπέδες ετοιμάζει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και σε φορολογουμένους που χρωστούν μεγάλα ποσά φόρου εισοδήματος…

Στην πρώτη λίστα των υπό παραπομπή με τη διαδικασία του αυτοφώρου στη Δικαιοσύνη βρίσκονται πολλοί από αυτούς που εντοπίστηκαν με μαύρες καταθέσεις και αρνούνται να πληρώσουν τα πρόστιμα και τους φόρους που τους επιβλήθηκαν μετά τον φορολογικό έλεγχο.

Με εισαγγελική παραγγελία, αλλά και τη χρήση της νέας νομοθεσίας περί άρσης του τραπεζικού απορρήτου έχουν ανοίξει τα τελευταία δύο χρόνια οι τραπεζικοί λογαριασμοί χιλιάδων φορολογουμένων, κυρίως ελεύθερων επαγγελματιών (δικηγόροι, γιατροί κ.λπ.). Σε πολλές περιπτώσεις εντοπίστηκαν υπέρογκες καταθέσεις, οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει τα τελευταία χρόνια οι δικαιούχοι των λογαριασμών.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του φορολογικού νόμου που ψηφίστηκε το 2010, η υποχρέωση απόδειξης της πηγής των εισοδημάτων που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που δηλώθηκαν στη φορολογική δήλωση πέρασε στον φορολογούμενο. Τι σημαίνει αυτό; Οτι όποια ποσά ή περιουσιακά στοιχεία εντοπίζουν οι φορολογικές αρχές (π.χ. καταθέσεις, εμβάσματα στο εξωτερικό, ακίνητα) συγκρίνονται με τα εισοδήματα που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος και, εφόσον δεν δικαιολογούνται από αυτά, καλείται ο τελευταίος να δώσει εξηγήσεις για το πού βρέθηκαν. Εφόσον δεν μπορεί να αποδείξει ότι προέρχονται από πηγές που έχουν φορολογηθεί, τότε φορολογούνται με συντελεστή που φτάνει ακόμη και το 45%. Με το προηγούμενο καθεστώς η φορολογική αρχή ήταν υποχρεωμένη να αποδείξει ότι τα χρήματα προέρχονται από φοροδιαφυγή, πράγμα που στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν τεχνικά και νομικά σχεδόν αδύνατο (π.χ. έπρεπε να στοιχειοθετήσει ότι οι πελάτες ενός δικηγόρου είχαν πληρώσει χωρίς να λάβουν απόδειξη).

Με βάση τα παραπάνω, σε πολλούς φορολογουμένους, στους λογαριασμούς των οποίων εντοπίστηκαν μεγάλες «μαύρες» καταθέσεις, έχουν επιβληθεί υψηλά πρόστιμα και πρόσθετοι φόροι. Στις περιπτώσεις που οι φόροι που έχουν επιβληθεί ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ και οι παραβάτες αρνούνται να τους εξοφλήσουν, πηγές του ΣΔΟΕ σημειώνουν ότι θα ενεργοποιείται η διαδικασία σύλληψής τους και παραπομπής τους στη Δικαιοσύνη με την αυτόφωρη διαδικασία. Σημειώνεται ότι ήδη έχουν ξεκινήσει συλλήψεις φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές ΦΠΑ άνω των 75.000 ευρώ.

Σπύρος Δημητρέλης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.