http://nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/9C2ADB09BF8DE329C82C725E23FFC98D.jpgΠρώτο θέμα στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και τα τηλεοπτικά δίκτυα είναι η συμφωνία μεταξύ του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, όπου τονίζεται η μη συμμετοχή Παπανδρέου. Στο ίδιο μήκος κύματος και τα πρωτοσέλιδα των ξένων εφημερίδων που θεωρούν ότι η επιλογή του νέου πρωθυπουργού θα γίνει ανάμεσα στον Ευάγγελο Βενιζέλο και το Λουκά Παπαδήμο.

«Οι Ελληνες συμφώνησαν για τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας χωρίς τον Παπανδρέου», ήταν το πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση του BBC αμέσως μετά τις σχετικές ανακοινώσεις των αρχηγών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.

Το Reuters στο πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής του έκδοσης ανέφερε ότι «η Ελλάδα σφραγίζει τη συμφωνία για νέο κυβερνητικό συνασπισμό έπειτα από πιέσεις της ΕΕ», ενώ στην πρώτη ιντερνετική σελίδα το Bloomberg έγραψε ότι «ο Παπανδρέου και ο Σαμαράς συμφώνησαν να γίνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Ελλάδα».

«Οι ηγέτες στην Αθήνα συμφωνούν για τη δημιουργία νέας κυβέρνησης», έγραψε η «Wall Street Journal».

«Ο Παπανδρέου αποχωρεί καθώς οι έλληνες ηγέτες πέτυχαν συμφωνία ενότητας», σύμφωνα με τον βρετανικό «Guardian».

Οι «Financial Times» στο πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής έκδοσης ανέφεραν ότι «οι Ελληνες συμφώνησαν για κυβέρνηση συνεργασίας».

«Κυβέρνηση συνασπισμού χωρίς τον Γιώργο Παπανδρέου», τιτλοφορείται το δημοσίευμα που φιλοξενεί η «Monde» και αποτελεί βασικό θέμα της ηλεκτρονικής της έκδοσης,Η γαλλική εφημερίδα κάνει λόγο για «μπρα-ντε-φερ» ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και χαρακτηρίζει τη συμφωνία μήνυμα προς τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης που περιμένουν από την Αθήνα σαφείς δεσμεύσεις.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι κεντρικό θέμα και στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Figaro», η οποία σημειώνει ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε έπειτα από δύο μέρες σκληρών διαπραγματεύσεων.

Η «Liberation» επισημαίνει από την πλευρά της ότι αποστολή της νέας κυβέρνησης είναι να διώξει το φάντασμα της χρεοκοπίας και της εξόδου από την ευρωζώνη που πλανάται πάνω από τη χώρα.

Στην Ιταλία, η έγκυρη οικονομική εφημερίδα «Ιλ Σόλε 24 Ορε» φιλοξενεί δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Η Αθήνα δοκιμάζει έναν μεγάλο συνασπισμό», ενώ αναφέρει ότι ο επικρατέστερος για την ανάληψη της πρωθυπουργίας είναι ο Λουκάς Παπαδήμος.

Ωστόσο, τα περισσότερα ξένα μέσα ενημέρωσης θεωρούν ότι σήμερα θα ανακοινωθεί ο νέος πρωθυπουργός και προβλέπουν ότι για τη θέση του επικρατέστεροι είναι οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Λουκάς Παπαδήμος.

Σύμφωνα, όμως, με τη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, επικρατέστερος για διάδοχος του Γιώργου Παπανδρέου θεωερείται ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος.

Η είδηση μεταδόθηκε από το πρακτορείο Associated Press με συνεχή ροή έκτακτων τηλεγραφημάτων: «ο Παπανδρέου δεν θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης, οι συνομιλίες συνεχίζονται τη Δευτέρα».

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός παραιτείται, χωρίς να είναι σαφές πότε» μετέδωσε ζωντανά από την Αθήνα το BBC διακόπτοντας το πρόγραμμά του. Την επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών μετέδωσε άμεσα και το αμερικανικό δίκτυο CNN.

Η συμφωνία για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, της οποίας δεν θα ηγηθεί ο Γιώργος Παπανδρέου, είναι η πρώτη είδηση στους New York Times, και ακολουθεί δημοσίευμα σχετικά με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δίνουν μάχη απέναντι στην κρίση.

«Οι Έλληνες συμφωνούν σε κυβέρνηση χωρίς τον Παπανδρέου» είναι την ίδια στιγμή ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής έκδοσης του Al Jazeera.

«Κυβέρνηση εθνικής ενότητας για τις μεταρρυθμίσεις, μετά εκλογές. Ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός δεν θα οδηγήσει τη νέα κυβέρνηση που είναι υπεύθυνη να διαχειριστεί την κρίση. Στη θέση του ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος» αναφέρει η ιταλική Repubblica.

«Συμφωνία στην Ελλάδα για τη νέα κυβέρνηση. Θα είναι σχήμα εθνικής ενότητας» μεταδίδει η Corriere della Sera, αναφέροντας ότι το όνομα του νέου πρωθυπουργού θα αποφασιστεί τη Δευτέρα. «Ψηλά» η είδηση και στην εφημερίδα La Stampa, η οποία επίσης αναφέρεται στον Λουκά Παπαδήμο.

«Ο Παπανδρέου εκτός, συμφωνήθηκε κυβέρνηση εθνικής ενότητας» γράφει ο βρετανικός Guardian, αναφέροντας ότι ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς πολέμησαν όλο το Σαββατοκύριακο για την επίτευξη της συμφωνίας πριν το άνοιγμα των χρηματαγορών τη Δευτέρα.

Πρώτη είδηση η επίτευξη της συμφωνίας για κυβέρνηση συνεργασίας και στο Sky News.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός παραιτείται» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Spiegel, το οποίο αναφέρει ότι κρίση χρέους οδήγησε σε νέα κυβέρνηση, έχοντας παρακολουθήσει όλη την ημέρα στενά το «πόκερ της ελληνικής ελίτ για την εξουσία».

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.