Ποιες παγίδες πρέπει να προσέξετε

Παχαίνει το βραδινό φαγητό;Οι επιστήμονες στο χώρο της διατροφής προτείνουν να τρώμε πρωινό σαν βασιλιάδες, μεσημεριανό σαν πρίγκιπες και δείπνο σαν φτωχοί’. Μια σωστή προτροπή που όμως δεν είναι πάντα εφικτή. Όσοι έχουν τη συνήθεια να καταναλώνουν το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας το βράδυ μπορούν να χάσουν βάρος;

Το να φάει κανείς το κύριο γεύμα του το βράδυ δεν σημαίνει απαραίτητα και αύξηση βάρους. Η απώλεια κιλών έρχεται όταν βρίσκεστε σε αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο, όταν δηλαδή τρώτε λιγότερες θερμίδες από αυτές που δαπανάτε μέσα στη μέρα. Με την προϋπόθεση πως η συνολική ημερήσια κατανάλωση θερμίδων δεν ξεπερνάει κάποιο συγκεκριμένο εύρος, μπορείτε να φάτε το κύριο γεύμα σας το βράδυ. Όμως θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς ορισμένες συμπεριφορές-παγίδες σίγουρα δεν θα σας οδηγήσουν στα επιθυμητά αποτελέσματα. Για να είστε λοιπόν σίγουροι πως το βραδινό δεν θα σας φέρει περιττά κιλάκια:

Μην παραλείπετε γεύματα. Το αίσθημα της υπερβολικής πείνας θα σας οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής τις βραδινές ώρες, συνεπώς και σε σταδιακή αύξηση του βάρους. Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα σωστό πρωινό και συνεχίστε με μικρά και συχνά γεύματα που θα σας παρέχουν άμεσα την ενέργεια που χρειάζεστε μέχρι το βράδυ.

Επιλέξτε ένα ελαφρύ γεύμα για μεσημέρι. Αν τρώτε το μεγαλύτερο πιάτο σας το βράδυ, τότε το μεσημεριανό δεν πρέπει να αποτελεί ένα δεύτερο κύριο γεύμα. Καταναλώστε για μεσημέρι μία σαλάτα (χωρίς σως), ή τοστ με τυρί χαμηλό σε λιπαρά και ζαμπόν γαλοπούλας με ελαιόλαδο ή μια έτοιμη σούπα με λίγες θερμίδες και ένα γιαούρτι 2%.

Φροντίστε να μην πάτε απευθείας για ύπνο μετά το βραδινό σας. Βρείτε χρόνο για κάποια δραστηριότητα μετά το γεύμα, ώστε να δώσετε στον οργανισμό σας τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τις θερμίδες αυτές για την παραγωγή ενέργειας. Κάντε μια μικρή βόλτα στην περιοχή, βγάλτε έξω το σκύλο σας. Σε καμία περίπτωση μην ξαπλώσετε αμέσως στον καναπέ.

Μην κάνετε υπερβολές. Ακόμη κι αν το βραδινό είναι για σας το κύριο γεύμα, πρέπει να αποτελεί ένα πιάτο που το χαρακτηρίζει το μέτρο και η ισορροπία. Επιλέξτε τρόφιμα απ’ όλες τις ομάδες τροφίμων και μην το παρακάνετε με την ποσότητα. Η σύνθεση του πιάτου μπορεί να είναι η εξής: το ½ σαλάτα, το ¼ κάποια πηγή πρωτεΐνης (κοτόπουλο, ψάρι, κρέας, αυγό) και το άλλο ¼ κάποια πηγή υδατανθράκων (ψωμί, ζυμαρικά ή ρύζι, κατά προτίμηση ολικής άλεσης).

Αποφύγετε την τηλεόραση όσο τρώτε. Το φαγητό μπροστά στην τηλεόραση δεν το απολαμβάνετε πραγματικά καθώς η προσοχή είναι στραμμένη αλλού. Επιπλέον, το μήνυμα του κορεσμού που ξεκινά από το στομάχι περνά «απαρατήρητο» από τον εγκέφαλο. Κλείστε λοιπόν τους δέκτες σας, καθίστε στο τραπέζι και επικεντρωθείτε στο γεύμα σας.

www.nutrimed.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.