Στόχος της νέας κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των όρων της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου και η διενέργεια εκλογών – Αποφασίζεται το όνομα του νέου πρωθυπουργού

Συμφωνία για συγκρότηση νέας κυβέρνησηςΑύριο θα αποφασιστεί το όνομα του νέου πρωθυπουργού καθώς και η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου όπως ανακοινώθηκε μετά το τέλος της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σαμαρά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο αρχηγοί συμφώνησαν στο όνομα του νέου Πρωθυπουργού στο όνομα του κ. Λουκά Παπαδήμου, αλλά δεν το ανακοίνωσαν έως ότου προφανώς ανακοινωθεί ολόκληρη η σύνθεση της της κυβέρνησης. Η ανακοίνωση θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα, μετά τη νέα επικοινωνία ή συνάντηση που θα έχουν οι κκ. Παπανδρέου και Σαμαράς το πρωί της ίδιας ημέρας.  Επίσης οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπήρξε αντίρρηση από καμία πλευρά για το όνομα του κ. Παπαδήμου.

Το κλίμα στη συνάντηση ήταν καλό, η συζήτηση δεν διήρκεσε πολύ, μόλις 45 λεπτά, παρουσία και πρακτικογράφου, πράγμα που σημαίνει ότι υπήρξε κάποια συνεννόηση για τα σημεία συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες και από τους δύο αρχηγούς αναφέρουν ότι ειπώθηκαν και τα ονόματα των δύο αντιπροέδρων κκ. Ευ. Βενιζέλου και Στ. Δήμα. Μόλις έκλεισε η συμφωνία οι δύο αρχηγοί έμειναν και συζητούσαν προφανώς τις λεπτομέρειες της ανακοίνωσης, μαζί με τον κ. Παπούλια, χωρίς αυτή τη φορά παρουσία πρακτικογράφου.

Πρώτος αποχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος κατευθύνθηκε στο Μαξίμου και λίγα λεπτά ο κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος φαινόταν χαμογελαστός και κατευθύνθηκε προς την οδό Μουρούζη.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί μία νέα κυβέρνηση με στόχο να οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε εκλογές μετά την υλοποίηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου. Για τον προσδιορισμό των υποχρεώσεων που απορρέουν για την υλοποίησή αυτών των αποφάσεων και το χρονικό πλαίσιο που απαιτείται θα γίνει άμεσα συνάντηση εκπροσώπων των δύο πλευρών. Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης.

Επίσης για τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συγκαλέσει σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων η οποία ματαιώθηκε μετά την άρνηση του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχουν σε αυτήν.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φ. Κουβέλης δήλωσε στο Βήμα ότι αν δεν είχαν προχωρήσει σήμερα σε συμφωνία τα δύο κόμματα θα είχαν εκτεθεί βαθύτατα.

Ήδη, στο πλαίσιο των διεργασιών για την νέα κυβέρνηση και την υλοποίηση της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου έχουν συγκροτηθεί αντιπροσωπίες εκ μέρους του ΠαΣοΚ και της ΝΔ, που συναντώνται το βράδυ της Κυριακής.

Εκ μέρους του ΠαΣοΚ συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης και ο κ. Ζαννιάς. Εκ μέρους της ΝΔ ο Δημήτρης Σταμάτης, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Βάσει των όσων ειπώθηκαν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλ. Μόσιαλος, ο κ. Παπανδρέου παραμένει επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠαΣοΚ ενώ όλα θα έχουν τελειώσει (ορκωμοσία, προγραμματικές δηλώσεις και ψήφος εμπιστοσύνης) μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Πριν από τη συνάντηση
Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου έφτασε στο προεδρικό Μέγαρο συνοδευόμενους από τους κ.κ.Νίκο Αθανασάκη, Ηλία Μόσιαλο και Νίκο Ζιώγα ενώ ο κ. Σαμαράς απο τους Γιάννη Μιχελάκη και Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Πριν φτάσει ο κ. Παπούλιας στην αίθουσα οι δυο αρχηγοί συνομίλησαν μόνοι τους, όρθιοι επί τρία λεπτά.

Επίσης, αφού οι τρεις άνδρες έλαβαν τις θέσεις τους γύρω από το τραπέζι των συνομιλιών δεν έγινε καμία δήλωση ενώπιον των δημοσιογράφων, των φωτογράφων και των τηλεοπτικών συνεργείων, όπως συμβαίνει συνήθως.

Παρά τις αρχικές πληροφορίες, τελικά, κατά τη συνάντηση των τριών ανδρών κρατήθηκαν πρακτικά για περίπου 45 λεπτά.

Πάνω από 50 διεθνή δίκτυα και πρακτορεία βρέθηκαν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και περιμένουν το αποτέλεσμα της συνάντησης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας:
«Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί μια νέα κυβέρνηση με στόχο να οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε εκλογές, μετά την υλοποίηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου. Για τον προσδιορισμό των υποχρεώσεων που απορρέουν για την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και το χρονικό πλαίσιο που απαιτείται, θα γίνει άμεσα συνάντηση εκπροσώπων των δύο πλευρών.

»Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης. Αύριο θα υπάρξει νέα επικοινωνία του πρωθυπουργού και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού και της νέας κυβέρνησης.

»Αύριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει σύσκεψη των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων».

 

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.