Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Δεν τα βρίσκουν Παπανδρέου – Σαμαράς

Νοεμβρίου 6th, 2011 by Χρήστος Μίμης

Επιμένει σε εκλογές στις 4 Δεκεμβρίου η Ν.Δ. – Έντονες διεργασίες στο παρασκήνιο – Σήμερα η συνάντηση Παπούλια – Σαμαρά

Δεν τα βρίσκουν Παπανδρέου - ΣαμαράςΕκλογές στις 4 Δεκεμβρίου πρότεινε και έβαλε στο τραπέζι ο Αντώνης Σαμαράς τονίζοντας ότι αυτή είναι η μόνη λύση για να εξασφαλιστεί η ομαλότητα της χώρας. Παράλληλα, άφησε μια χαραμάδα για περαιτέρω συζητήσεις για συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας αποδοχής λέγοντας ότι η αρχική πρόταση της Ν.Δ. για μεταβατική κυβέρνηση υπηρεσιακού τύπου παραμένει στο τραπέζι.

Το κύριο χαρακτηριστικό πάντως της δήλωσης του Αντώνη Σαμαρά ήταν η διαβεβαίωση – το επανέλαβε δύο φορές – και προς το εξωτερικό ότι η Ν.Δ. θα ψηφίσει και θα στηρίξει την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου.

Όμως, ο πρόεδρος της Ν.Δ. συνεχίζοντας την τακτική του σκοτσέζικου ντους επανέλαβε ότι η Ν.Δ. δεν θα δεχτεί να έρθει στη Βουλή η δανειακή σύμβαση μαζί με το πακέτο μέτρων, όπως δεν θα δεχτεί να έρθει και με τη διαδικασία ψήφισης με 180 καθώς αυτό θα σημάνει παραδοχή εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Χθες το βράδυ από το βήμα της Βουλής, ο Γιώργος Παπανδρέου, «κήρυξε» με τη φράση «θα κάνω ό,τι μπορώ για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας»,  την έναρξη των διεργασιών για το νέο βήμα στο πολιτικό σκηνικό.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο πρωθυπουργός δήλωσε:
«Ήρθα για να ενημερώσω τον Πρόεδρο ότι θα συμβάλω καθοριστικά σε κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας, η οποία θα έχει ως βασικό στόχο τη ψήφιση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου και την εφαρμογή των δεσμεύσεων. Η συμφωνία αυτή είναι καθοριστική για την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Κ.Παπούλια, ο Γ. Παπανδρέου μετέβη στη Βουλή για να συναντηθεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Πάντως, η σύσταση κυβέρνησης ευρύτατης αποδοχής δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Ο Γ. Παπανδρέου απέρριψε κατηγορηματικά πριν ακόμα αρχίσουν οι διαβουλεύσεις την πρόταση της ΝΔ και αμέσως μετά η ΝΔ απέρριψε την διαδικασία σχηματισμού ακόμα και μεταβατικής κυβέρνησης ζητώντας εκλογές και μάλιστα άμεσα.

Μετά από αυτή την εξέλιξη το ΛΑΟΣ και το κόμμα της κ. Μπακογιάννη απέρριψαν με την σειρά τους την συμμετοχή τους σε μια, ουσιαστικά κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ. Οι επιτελείς του Α. Σαμαρά επιμένουν ότι οι εκλογές είναι η μοναδική διέξοδος τονίζοντας ότι δεν υπάρχει πλέον πρόβλημα αφού η ΝΔ έχει δεσμευτεί ότι θα ψηφίσει την δανειακή σύμβαση. Το πρόβλημα όμως είναι ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβάλει τώρα συγκεκριμένους όρους ακόμα για την ψήφιση της νέας συμφωνίας.

Σύμφωνα με στελέχη του στενού επιτελείου Σαμαρά:
– Η ΝΔ θα ψηφίσει την απόφαση της 27ης Οκτωβρίου.
– Θα καταψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση αν έρθει «πακέτο» με τα νέα μέτρα.
– Αν η κυβέρνηση ζητήσει ευρεία πλειοψηφία, 180 ψήφους, η ΝΔ επίσης θα την καταψηφίσει καθώς τη θεωρούν αντισυνταγματική. Σύμφωνα με το σύνταγμα χρειάζεται ευρεία πλειοψηφία μόνο για παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου πήρε ψήφο εμπιστοσύνης με 153 ψήφους υπέρ. Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται σε λίγη ώρα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να τον ενημερώσει ότι θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις για κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς, από την πλευρά του, τόνισε μετά την ψηφοφορία ότι μόνη λύση είναι οι εκλογές ενώ ξεκαθάρισε ότι θα ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση εάν έλθει χωριστά από τα μέτρα.

Ήδη τις δύο τελευταίες ημέρες, στελέχη όλων των κομμάτων τοποθετούνται σε διαφορετικούς τόνους τόσο για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης όσο και για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας έως ότου προκηρυχθούν εκλογές, ενώ κάποιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν και να ρίξουν τον Γ. Παπανδρέου σε περίπτωση που δεν προχωρήσει σε κυβέρνηση ενότητας.

16.58 Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αντώνης Σαμαράς
Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μεταβαίνει σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς. Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τη 1.00 το μεσημέρι.

16:44 Εκλογές στις 4 Δεκεμβρίου έβαλε στο τραπέζι ο Σαμαράς
Εκλογές στις 4 Δεκεμβρίου πρότεινε και έβαλε στο τραπέζι ο Αντώνης Σαμαράς με τη χθεσινή μαρκοσκελέστατη δήλωση του τονίζοντας ότι αυτή είναι η μόνη λύση για να εξασφαλιστεί η ομαλότητα της χώρας. Παράλληλα, άφησε μια χαραμάδα για περαιτέρω συζητήσεις για συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας αποδοχής λέγοντας ότι η αρχική πρόταση της Ν.Δ. για μεταβατική κυβέρνηση υπηρεσιακού τύπου παραμένει στο τραπέζι.

16:30 Επιμένει σε άμεσες εκλογές ο Σαμαράς
«Σκοπός μας είναι η στροφή στην ομαλότητα. Εκλογές. Για να σταθεροποιήσουμε τη χώρα, να αποκαταστήσουμε την εικόνα της και να βγούμε όσο πιο γρήγορα έξω από αυτόν τον εφιάλτη» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

This entry was posted on Κυριακή, Νοεμβρίου 6th, 2011 at 08:26 and is filed under ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply