Τα μάτια αποτελούν ένα παράθυρο στον κόσμο. Δυστυχώς αυτό το παράθυρο είναι κλειστό για τα 45 εκατομμύρια των τυφλών που υπάρχουν σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο. Και το παράθυρο αυτό το 2020 υπολογίζεται ότι θα είναι κλειστό για 75 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Τα 2/3 περίπου των περιστατικών αυτών είναι περιπτώσεις, που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί με έναν ετήσιο οφθαλμολογικό έλεγχο.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, κάθε 5 δευτερόλεπτα ένας συνάνθρωπός μας τυφλώνεται ενώ 270 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μειωμένη όραση. Με στόχο τον περιορισμό του αριθμού των τυφλών η Διεθνής Επιτροπή για την Πρόληψη της Τύφλωσης, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «τρέχουν» το φιλόδοξο πρόγραμμα «2020: Δικαίωμα στην Οραση». Σήμερα οι κυριότερες αιτίες απώλειας της όρασης είναι οι αγγειακές παθήσεις του ματιού (διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, θρομβώσεις του αμφιβληστροειδούς) και το γλαύκωμα.

Αναπηρία
Περίπου 285 εκατομμύρια άνθρωποι είναι με οπτική αναπηρία σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων 246 έχουν χαμηλή όραση. Περίπου το 90% των οπτικά ανάπηρων του πλανήτη ζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στη χώρα μας εκτιμάται ότι πάσχουν από διαβήτη έως και ένα εκατομμύριο άτομα, δηλαδή περίπου το 10% του πληθυσμού. Τουλάχιστον το 50% των διαβητικών ατόμων δε γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο. «Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, συμβαίνει σε ένα ποσοστό 50- 70% των διαβητικών ασθενών, μετά από 15 χρόνια της πάθησης κι έχει άμεσο επακόλουθο τη σοβαρή μείωση της όρασης. Ετσι χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς ως μια από τις μεγάλες τραγωδίες της σύγχρονης οφθαλμολογίας», επισημαίνει ο καθηγητής Οφθαλμολογίας στο ΑΠΘ, Παναγιώτης Οικονομίδης. Ο αριθμός των πασχόντων από διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια παγκοσμίως το 2000 ήταν 4,1 εκατομμύρια, ενώ το 2020 υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 6,1 εκατομμύρια.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.