Για έναν απολαυστικό βραδινό ύπνο δεν αρκεί μόνο ένα αναπαυτικό στρώμα και ένα καλό μαξιλάρι, αλλά σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη ίσως να χρειάζεται και ένα… ποτήρι χυμού κεράσι!

Χυμός κεράσι και καληνύχτα!Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Northumbria διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση χυμού κεράσι, αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα της ορμόνης-«ρυθμιστή» του ύπνου, μελατονίνης, στον οργανισμό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν ενδεχομένως να προσφέρουν μια «φυσική» λύση σε όσους ταλαιπωρούνται από προβλήματα ύπνου, αϋπνία ή ακόμα και τζετ λαγκ, μετά από μακρινά ταξίδια.

Κεράσια για «γλυκό» ύπνο

Στη μελέτη υπό τον δρα Γκλιν Χαουότσον, έλαβαν μέρος 20 εθελοντές οι οποίοι μοιράστηκαν σε δύο ομάδες: η μία κατανάλωνε 30ml πραγματικού χυμού κεράσι δύο φορές την ημέρα για ένα διάστημα μιας εβδομάδας, ενώ η δεύτερη κατανάλωνε εικονικό χυμό με άρωμα κεράσι.

Κατά τη διάρκεια του πειράματος, οι συμμετέχοντες φορούσαν στο χέρι ένα ειδικό ρολόι, το οποίο με τη βοήθεια ενός αισθητήρα παρακολουθούσε καθημερινά τα μοτίβα του ύπνου τους.

Τόσο κατά το ξεκίνημα, όσο και στο τέλος της δοκιμασίας, οι ερευνητές έλαβαν δείγμα ούρων από τους εθελοντές για να μελετήσουν τα επίπεδα μελατονίνης στον οργανισμό τους, τα οποία ως γνωστόν επηρεάζουν τον ανθρώπινο κύκλο ύπνου-εγρήγορσης.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν λοιπόν, ότι τα επίπεδα μελατονίνης όσων κατανάλωναν καθημερινά χυμό κερασιού εμφάνιζαν σημαντική αύξηση που άγγιζε μάλιστα το 15%-16%.

Είδαν ακόμη, ότι η κατανάλωση του κόκκινου χυμού αύξανε την συνολική διάρκεια του βραδινού ύπνου κατά 25 λεπτά αλλά και την γενικότερη ποιότητα του ύπνου κατά 5%-6%. Επιπροσθέτως, οι «υπναράδες» πλέον εθελοντές φάνηκε να παραμένουν στο κρεβάτι 15 λεπτά περισσότερο συγκριτικά με τους υπόλοιπους.

Τα εντυπωσιακά ευρήματα δημοσιεύονται στην διαδικτυακή έκδοση του επιστημονικού εντύπου «European Journal of Nutrition».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.