Με καζάνι που βράζει μοιάζει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ μετά τις δραματικές εξελίξεις των Κανών. Κινήσεις στο παρασκήνιο για ανάληψη πρωτοβουλιών, αμφισβητείται από υπουργούς η αναγκαιότητα του δημοψηφίσματος

Ο πρωθυπουργός επιμένει και μετά τις Κάνες στην πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος Ισχυρές αναταράξεις στην κυβέρνηση και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό προκαλεί η “ψυχρολουσία” που επεφύλαξε χθες στις Κάνες το κορυφαίο δίδυμο της Ευρώπης, Α. Μέρκελ και Ν. Σαρκοζί, στον Ελληνα πρωθυπουργό.

Μετά τις δηλώσεις-σοκ για την ελληνική οικονομία και τα ελάχιστα περιθώρια ελιγμών και αμφισβητήσεων του “περιγράμματος” που ετέθη από τους εταίρους μέχρι την εκταμίευση της 6ης δόσης, ο κ. Παπανδρέου επιστρέφει στην Αθήνα έχοντας μπροστά του πλέον συγκεκριμένα σενάρια.

Το “τελεσίγραφο” από τις Κάνες, “Οι Ελληνες να αποφασίσουν αν θέλουν να μείνουν στην Ευρωζώνη” και η παγερή αίσθηση ότι η χώρα βρίσκεται ήδη ένα βήμα πριν από την έξοδο από το ευρώ σήμαναν συναγερμό στην κυβέρνηση. Στο Μέγαρο Μαξίμου, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, στα υπουργικά γραφεία και στην Ιπποκράτους άρχισαν να τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα οι συζητήσεις για την “επόμενη μέρα” -πολλοί, δε, προέβλεπαν καταιγιστικές εξελίξεις, “ίσως και μέσα στα δύο εικοσιτετράωρα”.

Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γ. Παπανδρέου επιμένει στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και αυτό θα επαναλάβει κατά τις σημερινές συναντήσεις του. Δεν αποκλείεται να επιταχύνει τη συνάντηση με τον αρχηγό της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, καλώντας τον για άλλη μια φορά να στηρίξει την απόφαση της 27ης Οκτωβρίου και της νέας δανειακής σύμβασης, ενώ στη συνέχεια θα ενημερώσει σχετικά και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.
Το ερώτημα που τίθεται, βέβαια, αφορά πια τις αναταράξεις εντός της κυβερνητικής παράταξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα πρέπει να αναμένονται κινήσεις και εντός της ημέρας, αν και κορυφαία στελέχη τονίζουν ότι περιμένουν να ακούσουν πρώτα τον πρωθυπουργό για τα νέα δεδομένα και τις αποφάσεις του.

Το κλίμα είναι κάτι παραπάνω από εκρηκτικό. Χθες το βράδυ -σχεδόν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες- υπουργοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε ανοιχτή “γραμμή” προσπαθούσαν να συντονίσουν τις κινήσεις τους, ώστε να “προλάβουν” τις εξελίξεις, ενώ πληροφορίες έφεραν κυβερνητικά στελέχη να εξετάζουν και το ενδεχόμενο παραιτήσεων. Οι γνωρίζοντες λένε ότι ενδεχομένως και σήμερα, αν όχι αύριο, θα ζητηθεί από βουλευτές η σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ώστε να συγκροτηθεί ένα “ισχυρό πλάνο”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από βουλευτές που απαιτούν “να ακυρωθεί η απόφαση για δημοψήφισμα, να ψηφιστεί από 180 η νέα δανειακή σύμβαση και να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας”, κορυφαία στελέχη και υπουργοί πρόκειται να θέσουν “κόκκινες γραμμές” στον Γ. Παπανδρέου, όπως για το δημοψήφισμα, εκτιμώντας ότι ο πρωθυπουργός θα λειτουργήσει ως “δύναμη ευθύνης και ομαλότητας”.

Θα ληφθούν κεντρικές πρωτοβουλίες ακόμη και μέσα στις 48 ώρες; Τίποτε δεν αποκλείεται. Εμπειροι κοινοβουλευτικοί διαβλέπουν, μάλιστα, ότι η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης (που ολοκληρώνεται αύριο το βράδυ) υφίσταται ήδη κλυδωνισμούς και η εικόνα για το αποτέλεσμα της “κάλπης” γίνεται θολή.

Σε κάθε περίπτωση ο Γ. Παπανδρέου φέρνει μαζί του από τις Κάνες κάποια επιπλέον “μυστικά” από τους σκληρούς διαλόγους που είχε στο δείπνο, όπου κυρίως οι Μέρκελ – Σαρκοζί εμφανίστηκαν “ανένδοτοι” στο να δεχθούν (μετά τη “μονομερή απόφαση” για δημοψήφισμα, όπως είπαν) νέες προτάσεις για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Κατέστησαν σαφές ότι εάν και εφόσον η ελληνική πλευρά επιμένει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, τότε το ερώτημα δεν μπορεί παρά να είναι προς τους Ελληνες το εξής: Αν θέλουν ή όχι να παραμείνουν στην Ευρωζώνη. Ταυτόχρονα επεσήμαναν σε όλους τους τόνους ότι ο χρόνος μετρά ήδη αντίστροφα. Το δημοψήφισμα δεν μπορεί να καθυστερήσει και ότι πρέπει να γίνει μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου. Τι σημαίνει αυτό; Οτι εντός της ημέρας στη Βουλή, από τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς μέχρι και τον… τελευταίο βουλευτή θα υπάρξουν παρεμβάσεις για τις “καθαρές λύσεις” που προτείνουν…

ΠΥΡΕΤΟΣ ΖΥΜΩΣΕΩΝ
Επικοινωνία Λοβέρδου, Αννας, Ραγκούση
Την ώρα που ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε για τη δήλωσή του χθες το βράδυ στις Κάνες, μετά τη “σκληρή συζήτηση” με τους ισχυρούς της Ευρώπης, υπουργοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ήταν “καρφωμένοι” μπροστά από τις τηλεοπτικές οθόνες. Μέσα σε λίγα λεπτά πήραν φωτιά τα τηλέφωνα, με τα στελέχη να προσπαθούν να βρουν φως στο τούνελ των ραγδαίων εξελίξεων.

Εγκυρες πληροφορίες επιμένουν ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος, που δύο ώρες πριν είχε από το βήμα της Βουλής ταχθεί ανοιχτά και με αιχμές κατά της πρωτοβουλίας του Γ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα, δέχτηκε σειρά τηλεφωνημάτων από κομματικά στελέχη και βουλευτές, ενώ ήταν σε επικοινωνία με τον Γ. Ραγκούση και την Αννα Διαμαντοπούλου.

Αλλες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι για τις διαφαινόμενες εξελίξεις ο κ. Λοβέρδος είχε ανταλλάξει απόψεις και με τον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος χθες συνόδευσε τον πρωθυπουργό στις Κάνες. Για το αν πρόκειται να θέσουν θέμα τα τρία κορυφαία στελέχη ασφαλείς απαντήσεις μέχρι χθες το βράδυ δεν υπήρχαν. “Το πρόβλημα θα είναι να μείνουμε αδρανείς και να μην αναλάβουμε εγκαίρως πρωτοβουλίες και τις ευθύνες που μας αναλογούν”, λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος, που όμως τάσσεται υπέρ της ψύχραιμης και όχι βιαστικής αντιμετώπισης της κατάστασης.
Θα πάρει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης; Λέγεται ότι το σοκ των Κανών μπορεί να προκαλέσει νέα δεδομένα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα κι ότι δεν είναι πια μόνο οι κυρίες Βάσω Παπανδρέου, Ε. Καΐλή και Χ. Κεφαλίδου που κρατούν επιφυλάξεις.

Το κλίμα που διαμορφώνεται δεν αποκλείει εντός των επόμενων ωρών να υπάρξουν δημοσίως διαφωνίες και από άλλους βουλευτές.

Φώφη Γιωτάκη

Διαβάστε ακόμη: Ημέρα δραματικών εξελίξεων – Καϊλή – Παναρίτη: Δεν δίνω ψήφο εμπιστοσύνης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.