Μεταβατική και περιορισμένη, τόσο χρονικά όσο και από πλευράς αρμοδιοτήτων, είναι η πρόταση για κυβέρνηση που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς -Θα έχει συγκεκριμένο έργο, την ψήφιση της δανειακής σύμβασης και την είσπραξη της 6ης δόσης

Μεταβατική κυβέρνηση και εκλογές ζητά ο Αντώνης Σαμαράς

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, ο χρονικός περιορισμός είναι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης της δανειακής συμφωνίας και η εξασφάλιση της 6ης δόσης. Παράλληλα, σημειώνεται ότι ο περιορισμός σχετίζεται και με την έννοια ότι η μεταβατική κυβέρνηση θα έχει μία αποκλειστική αρμοδιότητα, δηλαδή την επικύρωση της συμφωνίας και την εξασφάλιση της 6ης δόσης. «Αμέσως μετά πρέπει να γίνουν εκλογές» λένε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη της ΝΔ.

Στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ αναφέρουν με έμφαση ότι η προσωρινή μεταβατική κυβέρνηση που ζήτησε ο κ. Σαμαράς έχει αποκλειστική αρμοδιότητα την άμεση διεξαγωγή εκλογών και την επικύρωση της δανειακής σύμβασης από την παρούσα Βουλή. Επίσης σημειώνουν, τονίζοντας την επισήμανση του κ. Σαμαρά, ότι η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να πάψει να αποτελεί εκκρεμότητα για την Ελλάδα και την Ευρώπη ώστε και η 6η δόση να ξεμπλοκάρει το ταχύτερο δυνατόν και οι εκλογές να γίνουν υπό ομαλές συνθήκες.

«Εδώ που έφτασαν τα πράγματα με την πολιτική της κυβέρνησης, η υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης είναι αναπόφευκτη και πρέπει να διασφαλιστεί» είπε ο κ. Σαμαράς επαναλαμβάνοντας ότι το κόμμα διαφωνεί με το μείγμα της πολιτικής.«Η νέα κυβέρνηση θα ενώσει το λαό. Αυτό θα το εγγυώμαι προσωπικά» συμπλήρωσε.

Στελέχη από την ηγετική ομάδα της ΝΔ αξιοποιώντας τα όσα είπε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ – ότι μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου πρέπει να έχουν λήξει οι εκκρεμότητες στην Ελλάδα-, οριοθετούν ουσιαστικά σε εκείνο το χρονικό σημείο τις πρόωρες εκλογές. «Αυτονόητο είναι πως εάν αυτό επιτευχθεί νωρίτερα θα πρέπει να διεξαχθούν νωρίτερα και οι εκλογές. Το ευκταίο είναι όλη αυτή η εκλογική εκκρεμότητα να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις γιορτές και αυτή είναι η δική μας επιδίωξη» σημειώνουν ειδικότερα τα ίδια στελέχη.

Επίσης, η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ότι «η κυβέρνηση που θα προκύψει δεν θα έχει καμία σχέση με συγκυβέρνηση κομμάτων, δηλαδή με οικουμενική κυβέρνηση που γνωρίζουμε». Ακόμη, από τη ΝΔ δεν θέλουν να μπουν στη διαδικασία συζήτησης ονομάτων που ενδέχεται να συμμετάσχουν σε αυτή την κυβέρνηση και υπογραμμίζουν: «Ως προς την ειδικότερη σύνθεσή της, αυτό όπως είναι φυσικό εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Σχετικά με τη φημολογία ότι μπορεί να συμμετάσχουν στελέχη ή βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υψηλόβαθμες κομματικές πηγές λένε χαρακτηριστικά: «Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θα μετέχουν πολιτικά στελέχη κομμάτων, και ασφαλώς όχι της ΝΔ».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Γιάννης Μιχελάκης μιλώντας με δημοσιογράφους διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον κ. Σαμαρά.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Αντώνη Σαμαρά:

«Η Νέα Δημοκρατία είναι το κατ’ εξοχήν Ευρωπαϊκό Κόμμα της Ελλάδας. Ηταν, είναι και παραμένει ο εγγυητής της Ευρωπαϊκής μας πορείας και βεβαίως της παραμονής μας στο ευρώ.

Από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε την απαίτηση να ματαιωθεί το δημοψήφισμα. Και ζητάμε από τον κ. Παπανδρέου δημόσια να το αποσύρει αμέσως.

Οι δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών έδειξαν ότι είχαμε απόλυτα δίκιο. Το δημοψήφισμα ξεκίνησε ως απόπειρα εκβιασμού του ελληνικού λαού και κατέληξε σε μοχλό αμφισβήτησης της Ελληνικής ένταξης στο ευρώ και στην Ευρώπη. Ενώ τέθηκε σε αμφισβήτηση και η έκτη δόση που ήταν ως προχθές «δεδομένη». Και βρέθηκε ξανά στον αέρα η νέα δανειακή σύμβαση που συμφωνήθηκε στην Ευρώπη στις 27 Οκτωβρίου.

Υπό το βάρος αυτών των δραματικών εξελίξεων προέκυψε ανοικτή κρίση ακυβερνησίας και η χώρα πρέπει άμεσα να επανέλθει στην ομαλότητα.

Επαναλαμβάνω αυτό που έχω, ήδη, δηλώσει δύο φορές μέχρι τώρα: Εδώ που έφτασαν τα πράγματα με την πολιτική της κυβέρνησης, η νέα δανειακή σύμβαση έχει γίνει αναπόφευκτη. Και πρέπει να διασφαλιστεί.

Προφανώς, διατηρούμε τις διαφωνίες μας με τα μέτρα πολιτικής που σήμερα εφαρμόζονται. Δεν διαφωνούμε, όμως, με τους στόχους της σύγκλισης, όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, αλλά με το μίγμα της πολιτικής που μας έχει, άλλωστε, οδηγήσει μακριά από τους στόχους αυτούς.

Ζητώ το σχηματισμό προσωρινής μεταβατικής κυβέρνησης με αποκλειστική αρμοδιότητα την άμεση διεξαγωγή εκλογών. Και την επικύρωση της δανειακής σύμβασης από την παρούσα Βουλή.

Γιατί η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να πάψει να αποτελεί «εκκρεμότητα» για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Και η έκτη δόση πρέπει να ξεμπλοκάρει το ταχύτερο, ώστε οι εκλογές να γίνουν υπό συνθήκες ομαλές. Και να εκφραστεί έτσι ελεύθερα το φρόνημά του λαού μας.

Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές θα ενώσει το λαό, αλλά και τον Ελληνισμό – εντός και κι εκτός Ελλάδας – για να βγει η πατρίδα μας από την κρίση. Αυτό το εγγυώμαι προσωπικά. Και να μου έχετε εμπιστοσύνη!
Το αίτημα για άμεση διεξαγωγή εκλογών είναι αδιαπραγμάτευτο από την πλευρά μας, αλλά και από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Ο λαός πρέπει να αισθανθεί ξανά ασφαλής στον τόπο του, σταθερά μέλος της Ευρώπης και υπεύθυνος για την τύχη του. Η Νέα Δημοκρατία είναι εγγύηση και για την ασφάλεια και για την ευρωπαϊκή μας θέση, για την παραμονή μας στο ευρώ και για την ελεύθερη έκφραση της θέλησης του ελληνικού λαού».

 

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.