Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Το αλκοόλ σώζει από το έμφραγμα

Νοεμβρίου 2nd, 2011 by Χρήστος Μίμης

Η μετρημένη κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης

Για τις κυρίες που απολαμβάνουν ένα ποτηράκι κρασί με το φαγητό τους τα νέα είναι μάλλον θετικά. Αμερικανική μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν ήπιες ποσότητες αλκοόλ έχουν τελικά μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης μετά από καρδιακό επεισόδιο, συγκριτικά με όσες πίνουν… τσάι!

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα έρχονται από τους ειδικούς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «AmericanJournal of Cardiology».

Προστασία ανεξάρτητα από το είδος του ποτού

Στη μελέτη έλαβαν μέρος περισσότερες από 1.200 γυναίκες οι οποίες νοσηλεύθηκαν μετά από καρδιακό επεισόδιο. Οι ερευνητές τους ζήτησαν να δηλώσουν πόσα αλκοολούχα ποτά κατανάλωναν καθημερινά, όπως επίσης και άλλα σημαντικά στοιχεία γύρω από την υγεία και τις καθημερινές τους συνήθειες.

Δέκα χρόνια αργότερα, η ερευνητική ομάδα προχώρησε σε ενημέρωση των στοιχείων αυτών και διαπίστωσε ότι οι 44 γυναίκες στις 100 που απείχαν από το αλκοόλ είχαν πεθάνει. Για όσες έπιναν ένα ποτηράκι πού και πού ο αριθμός αυτός μειωνόταν στις 25 γυναίκες ανά 100, ενώ στην περίπτωση όσων κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ ο αριθμός έφτανε μόλις στις 18 γυναίκες ανά 100.

Κάτι τέτοιο, εξηγούν οι επιστήμονες, μεταφράζεται σε χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά 35% στις γυναίκες που κατανάλωναν γενικώς αλκοόλ, σε σχέση με όσες δεν έπιναν καθόλου.

«Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι δεν εντοπίσαμε διαφορές ανάμεσα στα διαφορετικά είδη αλκοολούχων ποτών» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτηςΤζόσουα Ρόζενμπλουμ.

Ενίσχυση προηγούμενων ευρημάτων

Από την πλευρά του, ο καρδιολόγος δρ Τζέιμς Ο’Κίφι έσπευσε να σχολιάσει: «Ένα ποτό την ημέρα αποτελεί πολύ καλό στόχο, αν μπορούμε να είμαστε πειθαρχημένοι ως προς τις ποσότητες που καταναλώνουμε».

Σε παλαιότερη μελέτη στην οποία είχαν συμμετάσχει άνδρες και γυναίκες, ο δρ Ο΄Κίφι είχε διαπιστώσει ότι η υγεία όσων συνέχισαν να καταναλώνουν ήπιες ποσότητες αλκοόλ μετά από καρδιακό επεισόδιο ήταν σε καλύτερη κατάσταση, συγκριτικά με όσους δήλωναν αποχή.

«Δεν θεωρώ ότι τα άτομα που έχουν υποστεί καρδιακό επεισόδιο θα πρέπει να σταματήσουν να καταναλώνουν αλκοόλ μετά από αυτό» υπογραμμίζει ο αμερικανός καρδιολόγος.

«Το πρόβλημα όμως έχει να κάνει με το ότι το αλκοόλ είναι σαν μια ολισθηρή πλαγιά: γνωρίζουμε ότι οι μικρές ποσότητες μας κάνουν καλό, ενώ αντίθετα οι μεγάλες ποσότητες μπορεί να είναι πραγματικά επικίνδυνες» καταλήγει ο δρ. Ο΄Κίφι.

 

Ειρήνη Βενιού

This entry was posted on Τετάρτη, Νοεμβρίου 2nd, 2011 at 12:10 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply