Πλήρης αιφνιδιασμός της κοινοβουλευτικής ομάδας από τον Πρωθυπουργό – Δημοψήφισμα και ψήφος εμπιστοσύνης σόκαραν τους βουλευτές – Βάσω Παπανδρέου: Να πάμε σε εκλογές

Εντονος προβληματισμός στο ΠαΣοΚ για την επόμενη μέραΈνα βουητό από ψιθύρους συνόδευσε την εξαγγελία του κ. Γ. Παπανδρέου για τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Υπουργοί και βουλευτές αιφνιδιάστηκαν, ο καθένας στράφηκε στον διπλανό του για να συνειδητοποιήσει τι έγινε, ορισμένοι δεν χειροκρότησαν έχοντας μείνει στήλη άλατος.

Η ατμόσφαιρα στην αίθουσα της Γερουσίας όπου συγκλήθηκε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ μετεωρίστηκε για κάποια λεπτά ανάμεσα στην ανταρσία και στη συναίνεση. Οι ψίθυροι όμως κόπηκαν μαχαίρι όταν ο Πρωθυπουργός πέταξε την επόμενη «βόμβα»: Θα ζητούσε και ψήφο εμπιστοσύνης.

Αυτές τις αποφάσεις του κ. Παπανδρέου τις γνώριζαν ελάχιστα πρόσωπα, κάποιοι στενοί συνεργάτες του και οι κ.κ. Ευ. Βενιζέλος, Δ. Ρέππας και Φ. Σαχινίδης, οι οποίοι συμμετείχαν σε σύσκεψη την Κυριακή το απόγευμα. Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε σε όλους ότι οι εκλογές είναι εκτός των σχεδιασμών του και έξω από κάθε συζήτηση. Ήταν όμως φανερό στους πάντες ότι η κατάσταση δεν μπορούσε να σέρνεται έτσι για πολύ ακόμα, ιδίως έπειτα από όσα συνέβησαν στις παρελάσεις αλλά και από την αποδοχή που είχε η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και από ορισμένα μέσα ενημέρωσης.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός δεχόταν ισχυρές πιέσεις και από βουλευτές του ΠαΣοΚ για πολιτικές πρωτοβουλίες. Αποφασίστηκαν έτσι οι κινήσεις αυτές προκειμένου να εκτονώσουν την κατάσταση, μολονότι το δημοψήφισμα θεωρείται κίνηση υψηλού ρίσκου και ως τέτοια σχολιάζεται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε τους εταίρους και δανειστές μας για τις πρωτοβουλίες που αποφάσισε να αναλάβει και ήδη υπήρξαν οι πρώτες διαρροές περί αιφνιδιασμού από την πλευρά της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Ο αιφνιδιασμός ήταν εξίσου μεγάλος και για τους κορυφαίους υπουργούς, κάποιοι μάλιστα όπως η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου δεν το έκρυψαν λέγοντας ότι άκουσαν την απόφαση μαζί με όλους τους άλλους και ότι χρειάζονται χρόνο για να την αποτιμήσουν. Οι περισσότεροι βουλευτές έδειχναν ανακουφισμένοι έπειτα από τη συνεδρίαση θεωρώντας ότι έφυγε ένα μεγάλο βάρος από τους ώμους τους. Άλλοι έλεγαν ότι ήρθε η ώρα να αναλάβουν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις τ τις ευθύνες τους για το μέλλον της χώρας, όπως και ο ελληνικός λαός.

Υπάρχει όμως και μια ομάδα που προβληματίζεται με τις συνέπειες που μπορεί να έχει η απόφαση για το δημοψήφισμα για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και ορισμένοι που διαφωνούν και είχαν φροντίσει να διαμηνύσουν από την προηγούμενη εβδομάδα στην ηγεσία της ΚΟ ότι θεωρούν λάθος απόφαση το δημοψήφισμα.

Τα ερωτήματα πέφτουν βροχή για το που μπορεί να οδηγήσει η καταψήφιση του ερωτήματος που θα θέσει η κυβέρνηση, αν έχει ανοίξει ο δρόμος για εκλογές, ποιος θα ηγηθεί του ΠαΣοΚ σε αυτή την περίπτωση, τι θα γίνει στους σχεδόν τρεις μήνες που θα μεσολαβήσουν ως το δημοψήφισμα, θα ολοκληρωθεί ομαλά η συμφωνία και το νέο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων ή θα τιναχθούν στον αέρα; Η δημόσια διοίκηση θα λειτουργεί; Μήπως επικρατήσει εμφυλιοπολεμικό κλίμα στη χώρα;

Βουλευτές που εκλέγονται σε δύσκολες περιοχές, εξέφραζαν τον προβληματισμό τους για το πώς θα εμφανιστούν στον κόσμο, ο οποίος είναι αγανακτισμένος από τα μέτρα, να υποστηρίξουν το δίλλημα του δημοψηφίσματος. Σε αυτές τις συνθήκες αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η θέση που θα πάρουν η κυρία Βάσω Παπανδρέου και ο κ. Μ. Ανδρουλάκης. Να σημειωθεί επίσης ότι ο βουλευτής Πειραιά κ. Δ. Λιτζέρης έστειλε ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό ζητώντας του να αναλάβει πρωτοβουλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.

Παραιτήθηκε η Μιλένα Αποστολάκη

Την παραίτησή της από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε με επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής η Μιλένα Αποστολάκη η οποία παραμένει ως ανεξάρτητη.

Όπως αναφέρει στην επιστολή, παραιτείται λόγω διαφωνίας με την απόφαση του πρωθυπουργού για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Υποστηρίζει ότι το δημοψήφισμα αποτελεί μια βαθιά διχαστική διαδικασία που διαιρεί το λαό και χαρακτηρίζει ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιούνται οι θεσμοί ως εργαλείο προκειμένου να επιδιωχθούν σκοπιμότητες.

Κάνει λόγο επίσης για λαθεμένη πολιτική επιλογή που διχάζει επιχειρώντας ανεπίτρεπτα να υποκαταστήσει τη λαϊκή εντολή ενώ την ίδια στιγμή απειλεί τη βιωσιμότητα της χώρας.
Μετά την ανεξαρτητοποίηση Αποστολάκη η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ αριθμεί 152 βουλευτές.

Βάσω Παπανδρέου: Να πάμε σε εκλογές

Καλώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών να συγκροτηθεί Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας για τη διεξαγωγή εκλογών δήλωσε πρίν λίγο η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου.

 

ΤΟ ΒΗΜΑ και ΣΚΑΪ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.