Μια νέα- τέταρτη δωρεά οργάνων πραγματοποιήθηκε στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, από 73χρονο ασθενή που μεταφέρθηκε ανήμερα του Αγίου Δημητρίου στο Μποδοσάκειο με βαριά εγκεφαλική αιμορραγία

Παρά το γεγονός ότι η οικογένεια του δότη (γιατρός από τη Λάρισα) έδωσε τη συγκατάθεσή της για τη δωρεά οργάνων μια απρόοπτη εξέλιξη «ένα τεχνικό πρόβλημα» που διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της λήψης των μοσχευμάτων (νεφρών) απέτρεψε την μεταμόσχευσή τους σε δύο συνανθρώπους μας.

Συγκεκριμένα, ο 73χρονος μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο Γρεβενών και από εκεί στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθεί σε αξονική τομογραφία, η οποία έδειξε εκτεταμένη εγκεφαλική αιμορραγία και οι νευροχειρουργοί νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης αποφάνθηκαν ότι δεν χωρά χειρουργική αντιμετώπιση.

Ο ασθενής μεταφέρθηκε στη συνέχεια για νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Μποδοσάκειου και όταν διαπιστώθηκε ο εγκεφαλικός θάνατος η διευθύντρια της ΜΕΘ Ευτέρπη Αποστολίδου- με την ιδιότητα της συντονίστριας μεταμοσχεύσεων του νοσοκομείου, ενημέρωσε την οικογένεια για την εξέλιξη του ασθενούς (και τα παιδιά του δότη είναι γιατροί) και απέσπασε τη συγκατάθεσή της για τη δωρεά οργάνων του συγγενικού τους προσώπου.
Και παρά το γεγονός ότι ήταν τριήμερο αργιών μέσα σε 12 ώρες έγιναν όλες οι απαραίτητες διεργασίες και το πρωί της Παρασκευής (28η Οκτωβρίου) έφθασε στο Μποδοσάκειο ειδική μονάδα μεταμοσχεύσεων από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο με επικεφαλής τον καθηγητή πανεπιστημίου κ. Φούσα, για τη λήψη των μοσχευμάτων.

Κατά τη διαδικασία της χειρουργικής επέμβασης όμως για τα λήψη των οργάνων και μετά από προσπάθεια 2,5 ωρών διαπιστώθηκε ότι δεν είναι δυνατή η λήψη των νεφρών του δότη, λόγω ενός ξένου σώματος (stend) στην κοιλιακή αορτή που είχε τοποθετηθεί αρκετά χρόνια πριν στον ασθενή και είχε μετακινηθεί ψηλότερα από την κανονική του θέση και δεν επέτρεπε την προσπέλαση της νεφρικής αρτηρίας και την αφαίρεση των νεφρών.

«Η όλη διαδικασία είναι σημαντική, πραγματικά μεγαλειώδης, παρά το γεγονός ότι τελικά προέκυψε η απρόβλεπτη εξέλιξη και δεν κατέστη δυνατόν να γίνει η λήψη των οργάνων», δήλωσε η διευθύντρια της ΜΕΘ κ. Αποστολίδου. Διότι, όπως επισήμανε, έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες ένα μικρό νοσοκομείο όπως το Μποδοσάκειο μπόρεσε να ολοκληρώσει μέσα σε 12 ώρες το βάρος της πολύπλοκης διαδικασίας (κινητοποίηση του μηχανισμού μεταμοσχεύσεων και διενέργεια απαιτούμενων εξετάσεων), αλλά και γιατί «με μεγάλη γενναιοδωρία προσέφεραν τα όργανα οι συγγενείς, με μεγάλη αυταπάρνηση εργάστηκε το προσωπικό του νοσοκομείου μας αλλά και η αιμοδοσία του νοσοκομείου Κοζάνης που ήταν καλύτερα στελεχωμένη κατά τις ημέρες της αργίας, άσχετα εάν στο τέλος δύο συνάνθρωποί μας δεν μπόρεσαν να ευεργετηθούν από τη δωρεά οργάνων. Κι αυτό επειδή πιστεύω ότι κι άλλοι συμπολίτες μας θα ευαισθητοποιηθούν με τη δωρεά οργάνων».

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.