Την Τρίτη, ο έμπιστος οδηγός του Λίβυου πρώην ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι βρέθηκε σε ένα φορτηγό, το οποίο τον μετέφερε μαζί με κάποιους άλλους στα βάθη της ερήμου, όπου παρακολούθησε την ταφή του Καντάφι. Το μέλλον του Χουνέις Νασρ, ο οποίος δούλεψε για τον Καντάφι για 30 χρόνια, δεν είναι βέβαιο, και ο νεαρός δεσμοφύλακας έξω από το δωμάτιο κάποιων οχυρωμάτων στη Μισράτα, το οποίο χρησιμοποιείται ως κελί του, χαμογελάει όταν τον ακούει να λέει ότι «ποτέ δεν είχα κάτι εναντίον των επαναστατών».

Ο Νασρ κατάγεται από τη φυλή των Καντάφι, όπως οι περισσότεροι από τους έμπιστους συνεργάτες του. Χωρίς αυτή και χωρίς το τεκμήριο των δεκαετιών υπηρεσίας στον πρώην Λίβυο ηγέτη δεν θα μπορούσε να είχε βρεθεί τόσο κοντά του στη διάρκεια των τελευταίων του ημερών. Στη συνέντευξή του για τη βρετανική εφημερίδα «Guardian» φορούσε ακόμη το ματωμένο πουκάμισο που φορούσε την Πέμπτη, όταν το αφεντικό του σκοτώθηκε. «Ημουν μαζί του για 30 χρόνια και ορκίζομαι ότι ποτέ δεν τον είδα να συμπεριφέρεται με κακό τρόπο. Ηταν πάντα απλώς το αφεντικό. Μου φερόταν καλά» σχολίασε. Ο Νασρ είχε συνταξιοδοτηθεί στις 17 Μαρτίου και είχε επιστρέψει στη Σύρτη. Υποστηρίζει ότι ήταν περίπου 10 Οκτωβρίου όταν έμαθε ότι ο Καντάφι ήταν στην πόλη.

«Ηταν παράξενος. Στεκόταν διαρκώς ακίνητος και κοιτούσε προς τη Δύση. Δεν έβλεπα φόβο πάνω του» παρατήρησε ο Νασρ, ο οποίος περιέγραψε και τη στιγμή της αιχμαλώτισης του Καντάφι: «Τα πάντα εκρηγνύονταν. Οι επαναστάτες έρχονταν για εμάς. Δεν ήταν φοβισμένος, αλλά δεν φαινόταν να ήξερε τι να κάνει. Ηταν η μόνη φορά που τον είδα έτσι».

Ο Νασρ και ο Μανσούρ Ντάο, ο επικεφαλής της ασφάλειας του Λίβυου πρώην ηγέτη, φαίνονται να είναι οι μόνοι επιζώντες από την παλαιά φρουρά του Καντάφι, και οι μόνοι που μπορούν να αφηγηθούν τις τελευταίες ημέρες του.

Αλέξανδρος Μόρντουντακ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.