Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Είμαστε χειρότερα κι από την Γκάνα!

29 Οκτωβρίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Κατρακυλά η Ελλάδα στη λίστα του Forbes

Είμαστε χειρότερα κι από την Γκάνα!Η κρίση χρέους «ψαλιδίζει» την ελκυστικότητα της χώρας μας στους ξένους επιχειρηματίες. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τη λίστα του οικονομικού περιοδικού «Forbes» με τις καλύτερες χώρες για τις επιχειρήσεις, κατρακύλησε φέτος κατά πέντε ολόκληρες θέσεις.

Ειδικότερα, μεταξύ 134 κρατών κατέλαβε την 68η θέση, λαμβάνοντας τη χειρότερη βαθμολογία στους επιμέρους δείκτες που αφορούν στην προστασία των επενδυτών (120ή), στη γραφειοκρατία (117η), στην απόδοση της χρηματαγοράς (81η) και στην καινοτομία (77η). Αντίθετα, καλύτερη επίδοση εμφάνισε στη νομισματική ελευθερία (28η), στην προσωπική ελευθερία (32η), στην τεχνολογία (44η) και στα δικαιώματα ιδιοκτησίας (50ή). Ωστόσο υψηλότερα στην κατάταξη από τη χώρα μας βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η Γκάνα, η Ρουάντα και η Μποτσουάνα! Η Κύπρος κατάφερε να κατοχυρώσει την 28η θέση, τα Σκόπια κατατάχθηκαν στην 35η θέση, η Βουλγαρία στην 47η, η Τουρκία στην 54η και η Αλβανία στην 64η θέση.

Όπως γράφει το «Έθνος της Κυριακής», σε παγκόσμιο επίπεδο ως η πιο φιλική χώρα για τους επιχειρηματίες αναδείχτηκε ο Καναδάς, ενώ οι ΗΠΑ, στο… τσακ μπήκαν στη δεκάδα, παρότι το 2007 ήταν στην κορυφή του καταλόγου… Τα μεγάλα ατού του Κανάδα είναι η προστασία των επενδυτών, το γεγονός ότι η διαφθορά βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, η γραφειοκρατία είναι σχεδόν ανύπαρκτη, ενώ οι καναδέζικες τράπεζες είναι από τις ισχυρότερες στον κόσμο.

• 20% έως 30% ετησίως θέλει να αυξάνει τις επενδύσεις του στο εξωτερικό το Πεκίνο. Ο στόχος είναι το 2014 οι κινεζικές επενδύσεις εκτός συνόρων να ξεπεράσουν τις ξένες επενδύσεις που γίνονται στην ασιατική χώρα.

• 1,5 δισ. € διέθεσε η China National Chemical Corp. για να εξαγοράσει τη νορβηγική Elkem η οποία κατασκευάζει πυρίτιο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κινέζικη επένδυση στην Ευρώπη.

www.newsbeast.gr

This entry was posted on Σάββατο, 29 Οκτωβρίου, 2011 at 21:01 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply