Παράνομο έκρινε και η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή για προσλήψεις στην ΕΛ.ΑΣ.

Κρίθηκε παράνομο καθώς είναι εκτός του πλαισίου των δεσμεύσεων που επιβάλλει το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015. Αυτό ενισχύεται και από το γεγονός ότι από κανένα στοιχείο δεν βεβαιώνεται ότι η δαπάνη, η οποία ανέρχεται στα 2.477.000 ευρώ, για τη δημιουργία των νέων οργανικών θέσεων και των 100 προσλήψεων στην ΕΛΑΣ, έχει περιληφθεί στον προϋπολογισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη της επόμενης πενταετίας.

Με το διάταγμα συνιστώνται 100 νέες οργανικές θέσεις προσωπικού ειδικών καθηκόντων, όπως είναι νομικών, πτυχιούχων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Οικονομικών Επιστημών, Πληροφορικής, Ιερατικής Σχολής κ.λπ. Για το λόγο αυτό, αλλά και λόγω σπουδαιότητας του όλου θέματος παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ για οριστική κρίση.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κατά τη διάρκεια επεξεργασίας του διατάγματος, έστειλε στο ΣτΕ με φαξ έκθεση του Φεβρουαρίου 2011, που αναφέρεται στην αναγκαιότητα των προσλήψεων στην ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση των νέων μορφών εγκληματικότητας και την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, ενώ παράλληλα υπογραμμίζεται ότι το έλλειμμα των κενών οργανικών θέσεων ανέρχεται συνολικά στις 9.986 αστυνομικούς διαφόρων βαθμών.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας απάντησαν στην επιχειρηματολογία αυτή της ΕΛ.ΑΣ. ότι όλα τα στοιχεία που επικαλείται είναι προγενέστερα από το χρόνο έναρξης ισχύος του μεσοπρόθεσμου με το οποίο καθορίζεται το πλαίσιο της γενικής δημοσιονομικής διαχείρισης για την επόμενη 5ετία και έτσι δεν τα λαμβάνουν υπόψη τους.

Κατά το μεσοδιάστημα που ακολούθησε, δηλαδή από το χρόνο έκδοσης της γνωμοδότησης του Ε’ Τμήματος και μέχρι να συζητηθεί το επίμαχο διάταγμα στην Ολομέλεια του ΣτΕ, η ΕΛ.ΑΣ. έστειλε δύο νέα έγγραφα στους δικαστές.

Τα επίμαχα αυτά καινούργια έγγραφα αναφέρονται στη σύσταση των νέων οργανικών θέσεων που προβλέπει το διάταγμα και συγκεκριμένα επισημαίνουν ότι παράλληλα με τη δημιουργία νέων θέσεων μπορεί να καταργηθεί αντίστοιχος αριθμός οργανικών θέσεων, όπως αστυκτηνιάτρων, ψυχολόγων, υπαστυνόμων Β’ και Α’.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας δεν δέχθηκαν τη θέση αυτή της ΕΛΑΣ, καθώς η πρόταση για την κατάργηση οργανικών θέσεων δεν ικανοποιεί τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας κι έτσι, κατέληξε ότι το επίμαχο διάταγμα δεν είναι νόμιμο.

Newsit

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.