Η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί το λιώσιμο των παγετώνων στα Ιμαλάια

Αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στους κατοίκους, στον τουρισμό και στην οικονομία της Κίνας, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύεται  στο βρετανικό περιοδικό “Environmental Research Letters”.

Περίπου στο 77% των 111 μετεωρολογικών σταθμών που βρίσκονται στη νοτιοδυτική Κίνα καταγράφηκε μία σημαντική αύξηση των θερμοκρασιών ανάμεσα στο 1961 και στο 2008.

Στους 14 σταθμούς παρακολούθησης που βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 4.000 μέτρων, η αύξηση της θερμοκρασίας ήταν 1,73 βαθμοί Κελσίου, δηλαδή περίπου δύο φορές η αύξηση που καταγράφηκε κατά μέσο όρο τον προηγούμενο αιώνα.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Λι Ζονγκζίνγκ της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών προσδιόρισε τρεις αλλαγές στους παγετώνες οι οποίες θα μπορούσαν εν μέρει να προέρχονται από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Πολλοί παγετώνες που εξετάστηκαν έδειξαν σημάδια “δραστικής μείωσης” καθώς και μια σημαντική μείωση της μάζας τους, σημειώνει η μελέτη.

“Οι παγετώνες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των χιλιάδων οικοσυστημάτων και διαδραματίζουν καίριο ρόλο στους πληθυσμούς των ανθρώπων” ανέφερε οι ερευνητές.

Η νοτιοδυτική Κίνα έχει 23.488 παγετώνες, που καλύπτουν έκταση 29.523 τετραγωνικών μέτρων στα Ιμαλάια και στα βουνά Χενγκντουάν και Τάνγκουλα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.