Σύχγυση στην ΚΟ του ΠαΣοΚ από την ερμηνεία των δηλώσεων του Ευ. Βενιζέλου

Κλείνει (προσωρινώς) η συζήτηση περί «180»Σύγχυση στην ΚΟ, αλλά και αποστασιοποιήσεις εκ μέρους κορυφαίων υπουργών προκάλεσε η ερμηνεία των δηλώσεων του κ. Ευ. Βενιζέλου και η φημολογία από τις συζητήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς, κάποιοι από τους οποίους ανέφεραν ότι ο υπουργός Οικονομικών έθεσε ευθέως ζήτημα κύρωσης της νέας συμφωνίας με την ΕΕ από αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Πάντως, η κυβέρνηση επισήμως επιχείρησε να κλείσει τη συζήτηση με μία ανακοίνωση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου το απόγευμα της Τρίτης, στην οποία ο κ. Αγγ. Τόλκας τόνιζε: «Οι αποφάσεις που θα συμφωνηθούν θα κυρωθούν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο» και συμπλήρωνε – απαντώντας στη ΝΔ – ότι «δεν πρόκειται να φυγομαχήσουμε ποτέ, όπως έκανε η κυβέρνηση της Ν.Δ. πριν δύο χρόνια».

Στους κόλπους της ΚΟ πάντως οι συζητήσεις ήταν πολλές και οι ομαδοποιήσεις μεταξύ βουλευτών ορατές. Πολλοί τάσσονταν στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις υπέρ του να ζητήσει η κυβέρνηση έγκριση της συμφωνίας από αυξημένη πλειοψηφία, έστω κι αν αποτέλεσμα θα ήταν οι εκλογές. Αλλοι εξέφραζαν την εκτίμηση ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η άρνηση του κ. Α. Σαμαρά και της ΝΔ. Υπήρξαν όμως και στελέχη που πήραν σαφείς αποστάσεις από μία τέτοια ενδεχόμενη επιλογή.

Μεταξύ αυτών ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος μιλώντας στον Flash είπε πως δεν θα πρέπει να τεθεί εν κινδύνω η ψήφιση του νέου προγράμματος, υπαινισσόμενος σαφώς ότι δεν θα πρέπει να τίθεται ζήτημα 180 βουλευτών. «Πρέπει να περάσει το πρόγραμμα, αυτό έχει σημασία. Διότι αν δεν περάσει το πρόγραμμα αντιλαμβάνεστε ότι θα υπάρχει καταστροφή, από ‘κει και πέρα πρέπει να επιλέξουμε μόνοι μας τον δρόμο προς τον γκρεμό. Θέλω να πω δηλαδή δεν υπάρχει δίλημμα εδώ», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Η. Μόσιαλος από την πλευρά, του, μιλώντας στον real fm είπε μεταξύ άλλων ότι η δήλωση του κ. Βενιζέλου ήταν σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και «δεν ήταν μία μονομερής δήλωση». Μιλώντας στον Flash ο κ. Μόσιαλος σημείωσε πάντως ότι «με βάση τις αποφάσεις τις οποίες θα ληφθούν την Τετάρτη το ελληνικό πολιτικό σύστημα θα κληθεί να σκεφτεί το τι θα κάνει. Είναι ανοιχτά τα δεδομένα αυτά αλλά αυτό το οποίο ενδιαφέρει την κυβέρνηση αυτή την στιγμή είναι να υπάρχει μια καλή συμφωνία την Τετάρτη».

Ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Π. Κουκουλόπουλος από τη συχνότητα της ΝΕΤ fm είπε με αφορμή την ίδια συζήτηση: «Πιστεύω ότι το μνημόνιο θα έπρεπε να περάσει με 180. Και το είχα βάλει τότε ως μέλος στο Πολιτικό Συμβούλιο. Αυτό δεν σημαίνει πρακτικά εκλογές, σημαίνει ότι ο καθένας πρέπει να πάρει τις ευθύνες του».

Από την ίδια συχνότητα, ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Ι. Αμοιρίδης είπε πως «αν η απόφαση δεν είναι αυτή που περιμένουμε και είναι μια απόφαση που προσδιορίζει ένα διαφορετικό μέλλον για τη χώρα που βάζει τη χώρα σε πλαίσια λειτουργίας ελέγχου, από εκεί και πέρα ίσως χρειάζεται και πάνω από 200 βουλευτές, δηλαδή δεν φτάνουν μόνο τα δυο κόμματα, όλοι πρέπει να προχωρήσουν».

Ο κ. Θ. Οικονόμου από την πλευρά του, τοποθετήθηκε (Flash) στη συζήτηση περί ενδεχομένου πρόωρων εκλογών λέγοντας: «Οι εκλογές θα γίνουν με τον Παπανδρέου. Οποιαδήποτε εξέλιξη όταν γίνει και όταν συμβεί, που δείχνουν τα πράγματα ότι θα υπάρχουν άμεσες πρωτοβουλίες, δεν μπορεί να γίνουν χωρίς τον Παπανδρέου».

 

TO BHMA

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.