Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Το “κούρεμα” φέρνει εκλογές – Αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών θέλει ο Βενιζέλος για τη νέα συμφωνία

Οκτώβριος 25th, 2011 by Χρήστος Μίμης

Διαβάστε τι λένε πολλοί βουλευτές για το θέμα

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι είναι εθνικά επιβεβλημένο και πολιτικά υπεύθυνο η νέα συμφωνία να ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία, κάτι που μπορεί να φέρει σε νέες περιπέτειες την κυβέρνηση. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το αν η Κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει την υπερψήφιση του σχήματος που θα διαμορφωθεί ως προς την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους με αυξημένη πλειοψηφία, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται, δήλωσε τα εξής:

«Ενημέρωσα, κατ’ εντολήν του Πρωθυπουργού, τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τα πάντα: Για το διαπραγματευτικό πλαίσιο, τους βασικούς αριθμούς, τα κρίσιμα ερωτήματα, τις προτεραιότητες, τους κινδύνους.

Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση θεωρεί ότι τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυξημένο αίσθημα ευθύνης και ως εκ τούτου να ψηφίζονται ει δυνατόν στη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, όχι επειδή αυτό είναι νομικά αναγκαίο, αλλά γιατί αυτό είναι εθνικά επιβεβλημένο και πολιτικά υπεύθυνο».

Αυτή ακριβώς η δήλωση του κ. Βενιζέλου δείχνει ξεκάθαρα την πρόθεσή του η νέα συμφωνία για το κούρεμα να υπερψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία δηλαδή 180 ψήφους από τους βουλευτές. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός, κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος αναρωτήθηκε εάν η παρούσα κυβέρνηση έχει την εξουσιοδότηση για τόσο μεγάλες αποφάσεις.

Πολλοί είναι οι βουλευτές όμως μιλούν ανοιχτά για εκλογές ή οποιαδήποτε πολιτική πρωτοβουλία που να μπορέσει να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Σύμφωνα με το Μega οι βουλευτές δηλώνουν:

Σπύρος Βούγιας: Ζητά αυξημένη πλειοψηφία για τη συμφωνία για το κούρεμα
Κώστας Καρτάλης: Νέα νομιμοποίηση δηλαδή εκλογές ή συνασπισμός δυνάμεων
Δημήτρης Κρεμαστινός: Οχι μονοκομματική κυβέρνηση με ή χωρίς εκλογές
Τόνια Αντωνίου: Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ή εκλογές
Σούλα Μερεντίτη: Κυβέρνηση ευρείας ενότητας αλλά όχι σε εκλογές
Άννα Νταλάρα: Εθνική συμφωνία για σχέδιο ανάπτυξης

Μία τέτοια απόφαση μπορεί να προκαλέσει πολιτικές αναταραχές στη χώρα, καθώς είναι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θα υπερψηφίσουν κάτι τέτοιο, όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι τώρα, με αποτέλεσμα το ενδεχόμενο των εκλογών των πρόωρων να είναι πλέον πιο κοντά από κάθε άλλη φορά.

Με αυτό τον τρόπο ίσως η κυβέρνηση θέλει να στείλει το μπαλάκι στην έδρα της Νέας Δημοκρατίας, δίνοντάς την ευθύνη για το εάν θα πάει η χώρα σε εκλογές με ότι κι αν σημαίνει αυτό για τη χώρα.

Για το θέμα της αυξημένης πλειοψηφίας ίσως ενημερώσει ο πρωθυπουργός και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια στην συνάντηση της Τρίτης όπου μεταξύ άλλων θα τον ενημερώσει και για τις εξελίξεις τις κρίσιμες στις Βρυξέλλες.

Απαντώντας, επίσης, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η ελληνική Κυβέρνηση διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη διαπραγμάτευση, ο κ. Βενιζέλος απάντησε:

«Η Ελλάδα παίζει κεντρικό ρόλο στην ομάδα που διαχειρίζεται όλα τα θέματα που αφορούν την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, σύμφωνα με τις ρητές αποφάσεις του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής. Δεν κινούμαστε, όμως, μονομερώς, αλλά πάντα ως μέλος της Ευρωζώνης και στο πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων των οργάνων της, στα οποία παρουσιάζουμε συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις, γιατί γνωρίζουμε τη σημασία που έχουν οι θεσμικές εγγυήσεις και συμπεριφορές στα θέματα αυτά».

Newsit

This entry was posted on Τρίτη, Οκτώβριος 25th, 2011 at 08:08 and is filed under ΕΚΛΟΓΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply