«Στόχος μας είναι η ελάφρυνση του βάρους του χρέους που βαραίνει τις πλάτες του Έλληνα πολίτη», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες του ελληνικού λαού αναγνωρίζονται και πως η Ευρώπη πρέπει να λάβει σοβαρές αποφάσεις που θα έχουν πανευρωπαϊκή διάσταση.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, τα τελευταία δύο χρόνια όλοι οι Έλληνες έχουν κάνει πρωτοφανή προσπάθεια πρωτόγνωρης δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Κανένας πολίτης σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει σηκώσει παρόμοιο βάρος σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Η δική μας προσπάθεια αναγνωρίζεται από όλους. Είμαστε ένας περήφανος λαός και δικαιούμαστε σεβασμό».

Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να επιτύχει ελάφρυνση του βάρους του χρέους του παρελθόντος που βαραίνει τις πλάτες του Έλληνα πολίτη. Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι για να λυθούν προβλήματα δεκαετιών, η χώρα προχωρά σε μεταρρυθμίσεις και σε διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούν χρόνο για να αποδώσουν.

Τόνισε ότι σήμερα ξεκίνησε το πρώτο στάδιο μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης που θα δώσει απάντηση όχι μόνο στην ελληνική κρίση αλλά και στην ευρωπαϊκή. «Κανένα πρόβλημα δεν θα λυθεί αν η ίδια η Ευρώπη δεν λάβει σοβαρές αποφάσεις που θα έχουν πανευρωπαϊκή διάσταση», δήλωσε ο πρωθυπουργός, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΕΕ διαθέτει τη βούληση να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, για ανταγωνιστική οικονομία και για μία κοινωνία με συνοχή.

Ειδικότερα για το ελληνικό χρέος, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι στόχος είναι μία βιώσιμη λύση η οποία θα συμπεριλαμβάνει στην κατανομή του βάρους τον ιδιωτικό τομέα και ειδικά τις τράπεζες.

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα βάζει και θα συνεχίσει να βάζει τάξη στα του οίκου της. «Με όπλο την αξιοπιστία μας αναζητούμε πιο καθαρή οριστική λύση για την Ελλάδα και την Ευρώπη», ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με την Ελλάδα παρούσα και με συγκεκριμένους και αποσαφηνισμένους στόχους.

Οι δηλώσεις των Ζ. Μπαρόζο και Χ. Β. Ρομπάι
Η εξεύρεση βιώσιμης λύσης για την Ελλάδα αποτελεί τμήμα του συνολικού πακέτου που θα οριστικοποιήσει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους την ερχόμενη Τετάρτη, υπογράμμισαν σε δηλώσεις τους οι πρόεδροι της ΕΕ Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ και την Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Ο Χ. Ρόμπεϊ τόνισε ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης καλωσόρισαν την πρόσφατη ψήφο του ελληνικού Κοινοβουλίου σχετικά με τη λήψη δέσμης μέτρων αλλά και την απόφαση να εκταμιευθεί η 6η δόση των δανείων προς την Ελλάδα. Ο πρόεδρος της ΕΕ σημείωσε ακόμη ότι συνεχίζονται οι εργασίες για το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ώστε να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο Ζ. Μπαρόζο δήλωσε ότι αναμένεται από τις ελληνικές αρχές αποφασιστική δέσμευση για την επίτευξη δημοσιονομικής σταθεροποίησης και την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, το δεύτερο πρόγραμμα διαμορφώνεται με την αξιόπιστη συμμετοχή του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και επί τη βάση της έκθεσης της Τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.