Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

90.000 συντάξεις δεν θα πληρώσει αύριο το ΙΚΑ

Οκτώβριος 20th, 2011 by Χρήστος Μίμης

Σχεδόν 90.000 λιγότερες συντάξεις θα πιστώσει αύριο το ΙΚΑ. Η μείωση του αριθμού οφείλεται στη μη απογραφή σχεδόν 80.000 συνταξιούχων, οι οποίοι δεν θα λάβουν τη σύνταξη Νοεμβρίου, «εκτός και εάν προσέλθουν τη Δευτέρα και 24 Οκτωβρίου στα γραφεία του Ιδρύματος και απογραφούν», όπως ανέφερε ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος

Η μη απογραφή ενός τόσο μεγάλου αριθμού ανθρώπων (και όχι πάντα δικαιούχων) παραπέμπει σε τεράστιο-διαχρονικό σκάνδαλο κλοπής αποθεματικών του Ιδρύματος, δηλαδή στην υπεξαίρεση χρημάτων από τους ήδη ασφαλισμένους μέσα από παράνομες -σε πολλές περιπτώσεις- συντάξεις-μαϊμού.

Μέχρι στιγμής, πάντως, περίπου 10.000 παλαιοί «δικαιούχοι» έχουν παραιτηθεί του δικαιώματος να λαμβάνουν σύνταξη από το ΙΚΑ. Γεγονός που οδηγεί τη διοίκηση του Ιδρύματος να στραφεί δικαστικά σε βάρος τους, καθώς θεωρεί ότι ελάμβαναν παράνομα τις αποδοχές. Μόνο από αυτές τις 10.000 περιπτώσεις υπολογίζεται ότι το ΙΚΑ έχανε σε ετήσια βάση 100 εκατ. ευρώ.

Ομως, στα ανωτέρω προβλήματα έρχονται τώρα να προστεθούν και οι καθυστερήσεις από την απεργία των εργαζομένων στο μηχανογραφικό κέντρο του υπουργείου Εργασίας (ΗΔΙΚΑ). Ετσι, δεν θα λάβουν τις συντάξεις τους έως και 2.000 συνταξιούχοι που ζουν στο εξωτερικό.

Σε άλλες περιπτώσεις, στις καταβαλλόμενες συντάξεις θα υπάρχουν αποκλίσεις καθώς η επεξεργασία των στοιχείων έγινε από το ΙΚΑ κατά προσέγγιση…

Ετσι στις 24 Οκτωβρίου δεν θα καταβληθούν οι ακόλουθες συντάξεις (Νοεμβρίου):

* Σε 79.844 συνταξιούχους που δεν ανταποκρίθηκαν στη φυσική καταγραφή. Αυτοί οι συνταξιούχοι θα λάβουν τις αποδοχές τους εφόσον προηγηθεί η διαδικασία της φυσικής καταγραφής τους στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ. Σε διαφορετική περίπτωση, η σύνταξη θα ξανακαταβληθεί μετά την απογραφή. Εάν ο «δικαιούχος» δεν προσέλθει, τότε το Ιδρυμα θα κινηθεί σε βάρος του αναζητώντας ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα» τα ποσά που πληρώθηκαν κατά την τελευταία πενταετία σαν συντάξεις…

* Σε 835 συνταξιούχους, στους οποίους υπάρχει πρόβλημα στο λογαριασμό τραπέζης (λογαριασμοί χωρίς ΙΒΑΝ). Αυτοί θα πρέπει να προβούν στη διόρθωση του λογαριασμού τους.

2.000 εξωτερικού

* Σε περίπου 2.000 συνταξιούχους του εξωτερικού.

* Σε περίπου 5.000 νέους συνταξιούχους, οι οποίοι δεν καταχωρίσθηκαν στο μηχανογραφικό σύστημα του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΚΑ, «κατά την έκτακτη πληρωμή των συντάξεων μηνός Νοεμβρίου (καταβάλλονται στις 24 Οκτωβρίου), πιθανόν να υπάρξουν διαφορές στο δικαιούμενο ποσό σύνταξης, οι οποίες θα αποκατασταθούν σε επόμενη επεξεργασία, καθώς για τον υπολογισμό του καταβαλλόμενου ποσού δεν ήταν διαθέσιμες όλες οι απαιτούμενες πληροφορίες».

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

This entry was posted on Πέμπτη, Οκτώβριος 20th, 2011 at 11:25 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply