Τουλάχιστον 26 Τούρκοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 18 τραυματίσθηκαν, κατά τη διάρκεια συντονισμένων επιθέσεων Κούρδων ανταρτών κατά αστυνομικών τμημάτων και στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη νοτιοανατολική Τουρκία, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρεσέπ Ταγίπ Ερντογάν ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στο Καζακστάν, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε ότι η εκδίκηση για τους θανάτους των στρατιωτών «θα είναι τρομερή».

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι “θα αγωνιστούμε μέχρι το τέλος κατά της τρομοκρατίας”, ενώ υποσχέθηκε ότι οι Τούρκοι θα εκδικηθούν για το θάνατο των στρατιωτών. Τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν ότι οι τουρκικές δυνάμεις σκότωσαν σήμερα τουλάχιστον 15 Κούρδους αντάρτες στη νοτιοανατολική Τουρκία, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας συνεδριάζει σήμερα με τους συμβούλους, τους υπουργούς και τον αρχηγό της υπηρεσίας πληροφοριών. Εξαιτίας των εξελίξεων και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στη Σερβία.

Ο τουρκικός στρατός εισέβαλε σε ιρακινό έδαφος καταδιώκοντας τους επιτιθέμενους Κούρδους. Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι οι Κούρδοι έχουν βάσεις στο Ιράκ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, οι Κούρδοι του PKK ανέλαβαν σήμερα την ευθύνη για το θάνατο των Τούρκων στρατιωτών. Οι συντονισμένες επιθέσεις ένοπλων ομάδων του Εργατικού Κουρδικού Κόμματος (PKK) έγιναν παράλληλα σε οχτώ σημεία στις περιοχές Κουκούρκα και Γιουκσέκοβα, στην επαρχία Χακαρί, όπου βρίσκονται πολλά φυλάκια της τουρκικής συνοριακής χωροφυλακής, η οποία ανήκει στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι μάχες διεξάγονταν για πολλές ώρες, ενώ ο στρατός εξαπέλυσε επιθέσεις από ξηράς και αέρος κατά των Κούρδων ανταρτών, σύμφωνα με το κουρδικό πρακτορείο Firatnews. Ένα τάγμα, που στην Τουρκία αποτελείται από 600 μέχρι 1.000 στρατιώτες, κινήθηκε εναντίον των ανταρτών, αναγκάζοντάς τους να αναδιπλωθούν στις βάσεις τους, όπως μετέδωσε το ίδιο πρακτορείο.

Ένας εκπρόσωπος του PKK στο Ιράκ, ο Ντότζαρ Χάμο, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι “επίγειες μονάδες του τουρκικού στρατού επιχειρούν να διασχίσουν τα σύνορα” στην περιοχή του Χακαρί.

Η τουρκική αεροπορία από την πλευρά της, βομβαρδίζει και σήμερα τους αντάρτες στο βόρειο Ιράκ, σύμφωνα με πηγές των δυνάμεων ασφαλείας.

Η σημερινή επίθεση, θεωρείται από τις πλέον αιματηρές των τελευταίων ετών.

Χθες σε μια βομβιστική επίθεση στην νοτιοανατολική επαρχία Μπιλτίς οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν μεταξύ των οποίων και πέντε αστυνομικοί.

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.