Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Μειώθηκαν παγκοσμίως οι θάνατοι από ελονοσία

Οκτώβριος 20th, 2011 by Χρήστος Μίμης

Πτώση 20%

Μειώθηκαν παγκοσμίως οι θάνατοι από ελονοσίαΑποτελεσματικά ήταν τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου της ελονοσίας παγκοσμίως με αποτέλεσμα οι θάνατοι να μειωθούν στο 20%, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οι θάνατοι μειώθηκαν από 985.000 το 2000 σε περίπου 780.000 το 2009 και στην πλειονότητά τους αφορούν παιδιά, τα οποία ζουν στην Αφρική. Ελαφρά μείωση την τελευταία δεκαετία σημείωσαν και τα κρούσματα ελονοσίας.

Σχεδόν το εν τρίτο των 108 χωρών και περιοχών, όπου η ασθένεια είναι ενδημική, θα την έχουν εξαλείψει μέσα στην επόμενη δεκαετία, χάρη στη συντονισμένη προσπάθεια που καταβάλλεται τα τελευταία χρόνια, αλλά και στην έξωθεν χρηματοδότηση.

Παρά τα ενθαρρυντικά νέα και παρά το γεγονός ότι η ελονοσία μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι κάθε 45 δευτερόλεπτα, ένα παιδί πεθαίνει εξαιτίας της ασθένειας, η οποία ευθύνεται για έναν στους πέντε θανάτους παιδιών.

Η ελονοσία προκαλείται από παράσιτα, τα οποία μεταδίδονται στον άνθρωπο από κουνούπια-φορείς. Τα αρχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, ρίγη και έμετο και είναι ήπια. Εάν ωστόσο δεν αντιμετωπιστούν μέσα στο πρώτο 24ωρο, μπορούν να εξελιχθούν σε σοβαρής μορφής αναιμία και αναπνευστική δυσχέρεια, που είναι πιθανό να οδηγήσουν στο θάνατο.

www.newsbeast.gr

This entry was posted on Πέμπτη, Οκτώβριος 20th, 2011 at 03:36 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply