Σε μια πρωτοφανή κίνηση για τα διεθνή επιχειρηματικά δεδομένα προχωρά ο γαλλικός πολυεθνικός όμιλος Publicis που δραστηριοποιείται στο χώρο της επικοινωνίας και διαφήμισης, πτωχεύοντας τη θυγατρική εταιρεία Leo Burnett στην Ελλάδα, την οποία και ελέγχει κατά 100%, αφήνοντας φέσι τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ στις ελληνικές εταιρείες ηλεκτρονικών και έντυπων ΜΜΕ. Είναι η πρώτη φορά που ένας πολυεθνικός κολοσσός αφήνει μια μικρή θυγατρική του να πτωχεύσει, έχοντας προηγουμένως μάλιστα εμπλακεί σε μια περίεργη υπόθεση με μεταχρονολογημένες επιταγές και περίεργες διαδρομές χρήματος των πελατών του.

Ειδικότερα, η Leo Burnett φέρεται αναμεμιγμένη στο σκάνδαλο του τηλεοπτικού σταθμού Alter, έχοντας δώσει με μορφή προκαταβολής περισσότερα από 24 εκατ. ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμό που απειλείται εδώ και μήνες με λουκέτο. Την ίδια ώρα τα χρέη της Leo Burnett προς τους υπόλοιπους τηλεοπτικούς σταθμούς (που αφορούν κατά κύριο λόγο ακάλυπτες επιταγές) ξεπερνούν, σύμφωνα με στελέχη που γνωρίζουν καλά την τηλεοπτική αγορά, τα 12 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα οι ακάλυπτες επιταγές που έχει στα χέρια του ο ΑΝΤ1 αγγίζουν τα 5 εκατ. ευρώ, το Mega τα 4 εκατ. ευρώ, ενώ επιταγές μικρότερων ποσών έχουν στα χέρια τους οι υπόλοιποι τηλεοπτικοί σταθμοί. Επιπλέον ποσό περίπου 8 εκατ. ευρώ οφείλεται στους υπόλοιπους ομίλους ΜΜΕ.

Τα τελευταία 24ωρα οι επικεφαλής των μεγάλων ομίλων media βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις προκειμένου να συντονίζουν τη δράση τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προχωρούν σε ανάθεση της υπόθεσης σε δικηγορικά γραφεία της Ελλάδας και του εξωτερικού προκειμένου να κατατεθούν μηνύσεις για απάτη και υπεξαίρεση εναντίον των στελεχών της Leo Burnett, αλλά και κυρίως στελεχών της μητρικής Publicis. Ειδικότερα και σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, μήνυση πρόκειται να κατατεθεί και κατά του νυν διευθύνοντος συμβούλου της Leo Burnett Mattias Emmerich. Υπενθυμίζεται επίσης ότι η μητρική εταιρεία είναι εισηγμένη σε διεθνή χρηματιστήρια στα οποία επίσης θα γίνουν καταγγελίες.

Πιο συγκεκριμένα, η διαφημιστική εταιρεία είχε εισπράξει χρήματα από τους πελάτες για την διαφημιστική τους προβολή, τα ΜΜΕ είχαν διαθέσει το διαφημιστικό χώρο και χρόνο αλλά οι επιταγές που εκδόθηκαν από την Leo Burnett ουδέποτε πληρώθηκαν. Μεταξύ των πελατών της συμπεριλαμβάνονται μερικοί από τους μεγαλύτερους διαφημιζόμενους στην χώρα όπως ο ΟΠΑΠ, η ΕΤΕ αλλά και το ελληνικό δημόσιο, κυρίως μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών. Επιπλέον πελάτης της διαφημιστικής ήταν και η Procter & Gamble με μια σειρά από brands που διαφημίζονται εντατικά στο σύνολο των ελληνικών ΜΜΕ.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο όμιλος της Publicis λειτουργεί ταυτόχρονα στην Ελλάδα και μέσω δυο άλλων εταιρειών, των Publicis Hellas και Star Link. Στο πελατολόγιο της Publicis Hellas περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και εταιρείες κολοσσοί όπως η L’Oreal. Εξαιτίας του σκανδάλου που έχει προκύψει, εκτός των ένδικων μέσων που θα χρησιμοποιήσουν οι επικεφαλής των ελληνικών media, επεξεργάζονται σενάρια διακοπής της συνεργασίας και με τις άλλες δύο θυγατρικές του ομίλου Publicis.

Ο διαφημιστικός κολοσσός της Publicis ιδρυθηκε το 1926 από τον Marcel Bleustein-Blanchet και το 2010 ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος όμιλος διαφήμισης παγκοσμίως με δραστηριότητες σε περισσότερες από 200 πόλεις σε 104 χώρες.

www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.