Πάντως ο πρόεδρος της Βουλής έκοψε την κορδέλα, τη στιγμή που ήταν ηχηρή η απουσία εκπροσώπου του υπουργείου Δικαιοσύνης

Εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο το ειρηνοδικείο Σερβίων, του οποίου όμως η βιωσιμότητα δεν είναι καθόλου βέβαιη, καθώς το ενδεχόμενο να κλείσει στο προσεχές διάστημα είναι πολύ πιθανό. Ίσως γι’ αυτό δεν παρέστησαν στα εγκαίνια ούτε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ούτε κάποιος εκπρόσωπος του αρμόδιου υπουργείου, αλλά την κορδέλα έκοψε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος. Ο τελευταίος σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες των τοπικών αρχών και των κατοίκων, μιλώντας στην τελετή των εγκαινίων, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα κλείσει το ειρηνοδικείο Σερβίων, προσθέτοντας ότι αν χρειαστεί θα ξαναθέσει το θέμα στον αρμόδιο υπουργό προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργία του ειρηνοδικείου της περιοχής.
Ο δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού Βασίλης Κωσταντόπουλος, έχοντας προφανώς επίγνωση των κυβερνητικών προθέσεων, ως προς τη λειτουργία του ειρηνοδικείου, πρότεινε μέρος των λειτουργικών εξόδων του κτιρίου να αναλάβει η δημοτική αρχή. Την απουσία εκπροσώπων του υπουργείου Δικαιοσύνης από την τελετή των εγκαινίων επισήμανε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ν. Κοζάνης, σημειώνοντας ότι ‘’θα έπρεπε να είναι παρόντες οι του υπουργείου δικαιοσύνης στην παράδοση του Ειρηνοδικείου και όχι μόνο ο πρόεδρος της Βουλής, γιατί έτσι δίνεται η εντύπωση περισσότερο στην τελετή και όχι στην ουσία που είναι η λειτουργία του Ειρηνοδικείου». Ο Βασίλης Τσιώτσιας χαρακτήρισε τουλάχιστον παράδοξο, «να γίνονται εγκαίνια ειρηνοδικείων ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει σε εξέλιξη σχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για συγχωνεύσεις ή καταργήσεις ειρηνοδικείων». Πρόσθεσε ότι «θα έπρεπε να είναι παρών ο υπουργός Διακιαοσύνης, προκειμένου να ανακοινώσει επισήμως αν θα λειτουργήσει ή όχι το ειρηνοδικείο που εγκαινιάστηκε, αλλά να μας πει και για το τι μέλλει γενέσθαι για όλα τα ειρηνοδικεία της περιοχής». Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου υπογράμμισε πάντως, ότι «ως σύλλογος εμείς έχουμε λάβει απόφαση ότι πρέπει να συνεχιστεί η λειτουργία όλως των ειρηνοδικείων», δηλαδή της Εορδαίας, των Σερβίων, της Σιάτιστας και της Ανεσελίτσης.
Ανακοίνωση πριν την τελετή εγκαινίων εξέδωσαν οι σύμβουλοι του δ.σ. του δικηγορικού συλλόγου, Ντόρα Τσικαρδάνη, Δήμητρα Τζούμα και Έφη Κυρατσού, εκλεγμένοι με τον συνδυασμό «Νέα Δικηγορία» με τον συνδυασμό, στην οποία αναφέρουν:
Το γεγονός: Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, θα εγκαινιάσει το Σάββατο, 15.10.11 το κτίριο του Ειρηνοδικείου Σερβίων. Την εκδήλωση διοργανώνει ο Δήμος Σερβίων – Βελβεντού.
Η συνόψιση: Σε ρυθμούς κατάρρευσης, αναρμοδίως από αναρμόδιους πραγματοποιούνται τα εγκαίνια ενός δικαστικού κτιρίου, τη στιγμή, που οι αρμόδιοι σχεδιάζουν την κατάργηση του δικαστηρίου. Την κορδέλα θα κόψει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής.
Θα ήταν αστείο, εάν δεν ήταν τραγικό. Τραγικό, γιατί στις αντιθέσεις και την γελοιότητά του, το γεγονός συμπυκνώνει όλη την παθολογία του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Προφανείς οι στόχοι, προφανείς και οι μέθοδοι…
Βαρύτατα προσβεβλημένοι, ένιοι εξ ημών, δεν πρόκειται να συμμετέχουμε σε καμιά φιέστα του είδους.
Προς αποφυγήν παρερμηνειών των απουσιών.
Να σημειωθεί ότι το νέο ειρηνοδικείο Σερβίων άρχισε να λειτουργεί εδώ και ένα έτος, ωστόσο δεν παραδόθηκε ακόμη από τον εργολάβο, απλώς παραδόθηκε μόνο «για χρήση». Έχει υπόγειο, ισόγειο και όροφο, με δομημένη έκταση περίπου 500 τ.μ. Το ισόγειο έχει σύγχρονη αίθουσα – ακροατήριο και αίθουσα αναμονής με σταθερά καθίσματα. Στον όροφο έχουν ξεχωριστά γραφεία ο εισαγγελέας, η επιμελήτρια και η γραμματέας, ενώ στεγάζεται και το αρχείο του ειρηνοδικείου. Υπάρχει επίσης μπάνιο και κουζίνα, καθώς και ένα δεύτερο μπάνιο στο γραφείο των δικαστών. Στο υπόγειο βρίσκεται μία «περιστροφική» βιβλιοθήκη, αρχείο, αποθήκη και λεβητοστάσιο, καθώς και από τρεις τουαλέτες ανδρών, γυναικών και ΑΜΕΑ αντιστοίχως.
Να σημειωθεί ότι η διαδικασία για την ανέγερση του ειρηνοδικείου στα Σέρβια ξεκίνησε το 1997, αλλά για πολλά χρόνια είχε κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.