Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Λ. Οικονόμου αναλαμβάνει γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Τι κρύβουν οι αλλαγές στην ηγεσία της ΑστυνομίαςΟ μέχρι σήμερα αρχηγός της ΕΛΑΣ, κ. Λευτέρης Οικονόμου, βγάζει τη στολή και φορά κοστούμι. Αφήνει τη θέση του αρχηγού της Αστυνομίας και γίνεται πια γενικός γραμματέας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επισύροντας με αυτές τις κινήσεις και άλλες αλλαγές στην ηγεσία της ΕΛΑΣ. Προηγήθηκε η παραίτηση του μέχρι σήμερα γενικού γραμματέα.

Ενδοϋπηρεσιακές κόντρες σε επίπεδο ανώτατων αξιωματικών και δικαστικές εκκρεμότητες φαίνεται ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις έκτακτες κρίσεις του ΚΥΣΕΑ σε επίπεδο ηγεσιών Σωμάτων Ασφαλείας. Είχε προηγηθεί η αιφνιδιαστική παραίτηση του μέχρι σήμερα Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Γρηγόρη Τασούλα για «προσωπικούς λόγους», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Συνεργάτες του κ. Τασούλα σημείωναν προς το «Βήμα» ότι «οι λόγοι της αποχώρησης δεν έχουν να κάνουν με κανενός είδους πρόβλημα είτε με την πολιτική είτε με τη φυσική ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας και είχε όλα αυτά τα χρόνια άριστη συνεργασία με τα στελέχη του υπουργείου». Μάλιστα έλεγαν ότι «έκλεισε ο κύκλος στο υπουργείο ωστόσο δεν έκλεισε αυτός της ενασχόλησης με την πολιτική» προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν αποκλείεται να τον ξαναδείτε μπροστά σας καθώς είναι νέος σε ηλικία και έχει πολλά να προσφέρει» αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο υποψηφιότητας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν πάντως ότι ο κ. Τασούλας έλειπε στο εξωτερικό για μεγάλο χρονικό διάστημα διότι εργαζόταν ως μηχανικός κατασκευαστής κατοικιών στο Λονδίνο και είχε άμεσο ενδιαφέρον να επεκτείνει αυτή τη δραστηριότητα.

Αλλες πληροφορίες ανέφεραν πως είναι πιθανή η «μετακόμιση» του κ. Τασούλα στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Από αρχηγός… γενικός γραμματέας
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ο κ. Χρ. Παπουτσής ευχαρίστησε τον κ. Γρ. Τασούλα για τη μέχρι σήμερα συνεργασία και συμβολή του στο έργο του υπουργείου. Στη συνέχεια με κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού, κ. Γ. Παπανδρέου και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, νέος Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, ορίζεται ο μέχρι σήμερα Αρχηγός της ΕΛΑΣ κ. Ελευθέριος Οικονόμου στον οποίο το ΚΥΣΕΑ απένειμε τον τίτλο του Επίτιμου Αρχηγού.

Στη θέση του νέου Αρχηγού επελέγη ο μέχρι πρότινος επιτελάρχης της ΕΛΑΣ Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος και έτσι «αυτόματα» αποστρατεύτηκε ο νυν Υπαρχηγός κ. Ιωάννης Ραχωβίτσας.

Αλλαγές υπήρξαν και στην ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς αποστρατεύτηκε ο μέχρι σήμερα Αρχηγός κ. Στυλιανός Στεφανίδης και την θέση του πήρε ο Υπαρχηγός Αντιστράτηγος κ. Παναγιώτης Μπονάτσος.
Στους κκ. Ραχωβίτσα και Στεφανίδη απενεμήθη ο τίτλος του Επίτιμου Υπαρχηγού της ΕΛ. ΑΣ. και Αρχηγού της Πυροσβεστικής αντίστοιχα.

Τα σενάρια για τις αλλαγές «φούντωσαν» στους διαδρόμους του υπουργείου της οδού Κατεχάκη. Κάποιοι σημείωναν χαρακτηριστικά τις κακές σχέσεις με τον πρώην και τον νυν Αρχηγό της ΕΛΑΣ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ραχωβίτσας άφηνε αιχμές για τον κ. Παπαγιαννόπουλο ότι δεν έχει καμία επιχειρησιακή εμπειρία.

Προπομπός της αποχώρησης του κ. Ραχωβίτσα ήταν η μετάθεση του διοικητή της ομάδας ΔΙΑΣ Ταξίαρχου Γεώργιου Σταύρακα από τη Διεύθυνση Αμεσης Δράσης Αττικής, στην Αστυνομική Ακαδημία, ως Βοηθός Διευθυντή που θεωρείτο ένας εκ των στενότερων συνεργατών του πρώην Υπαρχηγού της ΕΛΑΣ.

Η μετάθεση του κ. Σταύρακα είχε αποφασιστεί μετά από πρωτοβουλία του κ. Παπουτσή γιατί είχε θεωρηθεί υπεύθυνος διαρροών σε Μέσα Μαζικής Ενημερώσης σχετικά με την αποδυνάμωση της ομάδας ΔΙΑΣ. Επίσης σημειώνεται πως στη δημιουργία της συγκεκριμένης ομάδας είχε συμβάλει και ο κ. Τασούλας.

Υπενθυμίζεται πως σε βάρος του πρώην Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση της ενοικίασης και συντήρησης πυροσβεστικών ελικοπτέρων ενώ για την υπόθεση έχουν αποδοθεί κατηγορίες και στον κ. Στεφανίδη. Παράλληλα πηγές της Κατεχάκη ανέφεραν πως για τον κ. Τασούλα υπάρχουν σε εξέλιξη άλλες δυο έρευνες που αφορούν πρόσφατες συμβάσεις για πυροσβεστικά ελικόπτερα και για την στέγαση εναέριων μέσων.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κρίσεις θα μείνουν σε επίπεδο ανωτάτων αξιωματικών και οι επιλογές των αξιωματικών των άλλων βαθμών θα γίνουν τον ερχόμενο Μάρτιο.

 

Διονύσης Βυθούλκας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.