Το θέμα του πετρελαίου είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να αντιμετωπισθεί με διαφορετικά κριτήρια για κάθε περιοχή…

Δυο χρόνια πέρασαν από τις τελευταίες εκλογές, δυο χρόνια πολιτικά συμπυκνωμένα που ίσως τερματίζουν λογικές, συνήθειες και πρακτικές δεκαετιών.
Το ΠΑΣΟΚ είχε δεσμευτεί σε μια πολιτική ανατροπών, ρήξεων με κατεστημένα και μειοψηφίες, αψηφώντας το πολιτικό κόστος, συγκρουόμενο πολλές φορές και με δικές του κακές πρακτικές. Όταν λοιπόν κάνεις τόσο μεγάλες αλλαγές, λογικό είναι να υπάρξουν τεράστιες αντιστάσεις από αυτούς που βολεύονταν από το προηγούμενο αναξιοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης πολλών δεκαετιών.

Το σίγουρο είναι ότι καθαροί κανόνες παντού ευνοούν τους αδύνατους ενώ οι εξαιρέσεις είναι για να δίνουν την δυνατότητα σ΄ όσους μπορούν να τις αξιοποιούν για δικό τους όφελος.

Θεωρούμε φρόνιμο να αναφέρουμε μερικές από τις μεγάλες αλλαγές που έγιναν την διετία που πέρασε: ΑΣΕΠ σε οποιαδήποτε πρόσληψη ακόμη και για μικρές συμβάσεις, Καλλικράτης στην αυτοδιοίκηση, πρόγραμμα «Διαύγεια» , ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων ,ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο κα.

Λογικό είναι όμως η δημόσια συζήτηση να επικεντρωθεί στο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και στην προσπάθεια να αποτραπεί η χρεοκοπία της.
Η κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια: με λάθη ναι, με παραλήψεις ναι, με πισωγυρίσματα που οφείλονται σε παλιές λογικές του παρελθόντος, όμως αγωνίζεται σε πρωτόγνωρες συνθήκες τόσο εσωτερικές όσο και παγκόσμιες. Ο κόσμος στηρίζει αυτή την προσπάθεια με τεράστιες θυσίες, απαιτεί όμως δικαιοσύνη στην κατανομή των βαρών.

Το πολιτικό προσωπικό, κατώτερο των περιστάσεων, αδυνατεί να καταλάβει την κρισιμότητα στην οποία βρίσκεται η χώρα και με τερτίπια προσπαθεί να διασωθεί . Αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα της χώρας , ίσως μεγαλύτερο και από το δημοσιονομικό. Για πολλές δεκαετίες το πολιτικό σύστημα βασιζόταν σε πελατειακή σχέση με τον πολίτη, βασική αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Είναι εύκολο να αλλάξει σε δυο χρόνια ; Κατά τη γνώμη μας όχι, αλλά, όταν εφαρμόζεις θεσμούς όπως πχ το ΑΣΕΠ , τότε αφαιρείς τη δυνατότητα στο κάθε πολιτευτή να παρέμβει και η κυβέρνηση αυτή το κάνει όσο και αν κάποιοι διαστρεβλώνουν τη αλήθεια φωτίζοντας μικρές παρατυπίες που ναι υπάρχουν.
Όμως η πολιτική βούληση αυτής της κυβέρνησης είναι να αλλάξει το πολιτικό σύστημα, από πελατειακό σε σύστημα που να υπηρετεί τον πολίτη.

Στην δημοσιονομική προσπάθεια που γίνεται ο πολίτης νιώθει έντονα την αδικία, όταν καλείται από τη μια να συνεισφέρει για τη διάσωση της χώρας και το κάνει υπομένοντας τεράστιες θυσίες, και από την άλλη να βλέπει όσους επωφελήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια – όσους έκλεψαν και πλούτισαν με την Ολυμπιάδα, το Χρηματιστήριο , δομημένα ομόλογα κ.ά. να μη καταβάλουν αυτό που τους αναλογεί – και σίγουρα τους αναλογεί μεγάλο μερίδιο- το μεγαλύτερο. Εάν δεν αποκατασταθεί το αίσθημα αδικίας που νιώθει ο πολίτης, εάν δε γίνει ορατό στον καθένα ότι πληρώνουν πλέον αυτοί που φοροδιαφεύγουν για πολλά χρόνια, εάν δεν υπάρξει άμεσα φορολογική δικαιοσύνη, γιατί σήμερα δεν υπάρχει, τότε όλη η μεταρρυθμιστική προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης θα πνιγεί από την δικαιολογημένη αγανάκτηση του κόσμου.

Για την περιοχή μας το θέμα του πετρελαίου είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να αντιμετωπισθεί με διαφορετικά κριτήρια για κάθε περιοχή, άλλο θέρμανση στα Γρεβενά και άλλο θέρμανση στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Γνωρίζουμε ότι η προσπάθεια είναι δύσκολη, γνωρίζουμε ότι σε τέτοιες περιόδους βρίσκουν πρόσφορο έδαφος οι εύκολες, ανεύθυνες φωνές του λαϊκισμού, γνωρίζουμε όμως ότι χρέος μας είναι να τοποθετηθούμε δημόσια αναλαμβάνοντας την ευθύνη που μας αναλογεί .

 

ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Ν.Ε ΓΡΕΒΕΝΩΝ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.