Περισσότεροι από 130 είναι οι τραυματίες στα επεισόδια

Η Ρώμη μετρά τις πληγές της μετά την πορεία των «Αγανακτισμένων»Τις πληγές της μετρά η ιταλική πρωτεύουσα μετά τα πρωτοφανή επεισόδια που ακολούθησαν την πορεία για την «παγκόσμια αλλαγή»: Ο δήμαρχος της Ρώμης κάνει λόγο για ζημιές στη δημόσια περιουσία που ξεπερνούν το ένα εκατ. ευρώ κατά το «Σάββατο της τρέλας», όπως το χαρακτηρίζουν οι ιταλικές εφημερίδες. Περισσότεροι από 130 είναι οι τραυματίες στα επεισόδια.

Σπασμένες βιτρίνες, καμένα αυτοκίνητα και κατεστραμμένα πεζοδρόμια συνθέτουν το σκηνικό της περιοχής που είδε τα βιαιότερα επεισόδια εδώ και χρόνια, ενώ η κυβέρνηση υπερασπίζεται την «ένταση» με την οποία απάντησε η αστυνομία κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τους διαδηλωτές.

«Σύμφωνα με τους προκαταρκτικούς υπολογισμούς, οι ζημιές για το δημόσιο ανέρχονται τουλάχιστον σε ένα εκατ. ευρώ» ανέφερε ο δήμαρχος Τζιάνι Αλεμάνο. Σύμφωνα με τον ίδιο, στους δρόμους της πόλης υπάρχουν κομμάτια από σπασμένα πεζοδρόμια, που χρησιμοποιήθηκαν για πολεμοφόδια «που φτάνουν σχεδόν τα 20 κυβικά μέτρα».

Στο κόστος δεν υπολογίζονται οι ζημιές σε ιδιωτική περιουσία, τόνισε -και ενώ στους δρόμους κυρίως γύρω από την πλατεία Αγίου Ιωάννη υπάρχουν ακόμη καμένα οχήματα και σπασμένα καταστήματα.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι υπερασπίστηκε την Κυριακή την στάση της αστυνομίας -η οποία επικρίνεται για τη βίαιη απάντησή της- λέγοντας πως σε αυτήν οφείλεται το ότι η Ρώμη δεν θρήνησε νεκρούς.

Την προσοχή των ιταλικών ΜΜΕ συγκεντρώνει επίσης και το περιστατικό κατά το οποίο κουκουλοφόροι μπήκαν σε εκκλησία, έβγαλαν άγαλμα της Παναγίας και, αφού το έσπασαν ρίχνοντάς το στο δρόμο, αρχίζουν να το ποδοπατούν. Το Βατικανό, διά του εκπροσώπου του Φ.Λομπάρντι, έκανε λόγο για «επίθεση στις θρησκευτικές ευαισθησίες των πιστών».

Τα επεισόδια που ξέσπασαν νωρίς το απόγευμα ήταν τα χειρότερα των τελευταίων ετών στη Ρώμη, συνεχίστηκαν για πολλή ώρα κυρίως στους δρόμους γύρω από το Κολοσσαίο -κυρίως την οδό Μερουλάνα- και την Βασιλική του Αγίου Ιωάννη.

Περίπου 135 άτομα, πολίτες και αστυνομικοί, τραυματίστηκαν, και τρεις είναι σε σοβαρή κατάσταση. Κατά των μασκοφόρων στράφηκαν και οι διαδηλωτές που μάλιστα παρέδωσαν μερικούς στην αστυνομία. Υπάρχουν δε καταγγελίες ότι μέσα στους κουκουλοφόρους βρίσκονταν και αστυνομικοί.

Τουλάχιστον 20 άτομα έχουν συλληφθεί, ανάμεσά τους νεαροί από τη Νάπολη, το Μπάρι, την Κατάνια, Μπρίντιζι, Βαρέζε και Τρένο, όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.