Πολλοί υποστηρίζουν ότι το κάλεσμα του μητροπολίτη στους πιστούς να μην πληρώσουν το τέλος ακινήτων είναι οι… εξετάσεις για να αποδείξει ότι μπορεί να ηγηθεί του σχήματος της Εκκλησίας, όταν προκύψει θέμα διαδοχής του Αρχιεπισκόπου

Χτίζει προφίλ για να γίνει νέος... ΧριστόδουλοςΑπό εξομολογητής του Θόδωρου Ρουσόπουλου, αγαπημένος συνομιλητής γνωστής δημοσιογράφου, κι από μεσολαβητής μεταξύ των κατοίκων της Κερατέας και του Χρήστου Παπουτσή, αποφασίζει τώρα να βγει στο αντάρτικο, καλώντας τους πιστούς της ενορίας του σε… αποχή από το τέλος ακινήτων της ΔΕΗ! Ο μητροπολίτης Λαυρεωτικής και Μεσογαίας, Νικόλαος Χατζηνικολάου, με εγκύκλιό του προτρέπει τους πολίτες που αδυνατούν, να μην πληρώσουν το ειδικό τέλος για τα ακίνητα.

Εκ πρώτης όψεως, αυτό δείχνει ενδιαφέρον για το ποίμνιο. Αυτοί που ξέρουν, όμως, λένε ότι στην ουσία ο Μεσογαίας Νικόλαος δίνει εξετάσεις στο μπλοκ των 35 “ορφανών χριστοδουλικών” μητροπολιτών ότι αυτός μπορεί να ηγηθεί του σχήματος της Εκκλησίας όταν προκύψει θέμα διαδοχής του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Οι πολιτικές παρεμβάσεις του Νικόλαου εντέχνως προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα προφίλ Αρχιεπισκόπου. Η επιφάνεια δείχνει να νοιάζεται για τον κόσμο και τα προβλήματα που αυτός περνάει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά το βάθος υποδεικνύει υποκριτικό ενδιαφέρον για όλα αυτά.
Υπόγειες διαδρομές

Οπως όλα δείχνουν, το παρασκήνιο της Συνόδου της Εκκλησίας ξεκίνησε τις υπόγειες διαδρομές για να φτιάξει διάδοχο, ιδιαίτερα μετά και τη φημολογία για τις τελευταίες περιπέτειες υγείας του Ιερώνυμου. Ομάδα 35 “χριστοδουλικών ιεραρχών”, έχει βάλει στο μάτι τον αρχιεπισκοπικό θρόνο.

Ανάμεσά τους κυριαρχούν 7 δελφίνοι: ο Πειραιώς Σεραφείμ, ο Σύρου Δωρόθεος, ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος, ο Θεσσαλονίκης Ανθιμος, ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο Δημητριάδος Ιγνάτιος και ο Μεσογαίας Νικόλαος. Ολοι τους δίνουν μάχη επιρροής για να κερδίσουν τις πολιτικές εντυπώσεις.

Ο καθένας ακολουθεί ξεχωριστή τακτική για την οικοδόμηση ηγετικού προφίλ.Ο Σύρου Δωρόθεος επισκέφθηκε ξερονήσια εξορίας αριστερών για να δείξει σεβασμό στην Αριστερά. Ο Δημητριάδος Ιγνάτιος και ο Ανθιμος προσπαθούσαν παλαιότερα μέσω των τηλεοπτικών τους εμφανίσεων να κάνουν γνωστές τις απόψεις τους.

Χάραξη στρατηγικής
Ο Πειραιώς Σεραφείμ λέγεται από πολλούς ότι εκφέρει αντισιωνιστικό λόγο, ενώ σκληρότερος όλων θεωρείται ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος, που διατηρεί μάλιστα και προσωπική ιστοσελίδα. Ενώπιον όλης αυτής της κατάστασης ο Μεσογαίας, μέχρι τώρα χαμηλών τόνων και συνεργάσιμος με όλες τις κυβερνήσεις, αποφάσισε να “βγει στο κλαρί”.

Επιθυμεί να εμφανιστεί ότι είναι ο κυρίαρχος της κούρσας. Ο ίδιος θεωρεί ότι είναι η διαφορετική φωνή στην πολυφωνία της Εκκλησίας. Οτι έχει μια προσωπική πλατφόρμα επικοινωνίας. Μόνο που σε αυτή την πλατφόρμα ανεβαίνει συχνά πυκνά όχι για να δηλώσει την παρουσία του κοντά στους ενορίτες του, αλλά για να δείξει τη δύναμή του στη Σύνοδο.

Πριν από λίγους μήνες μπλόκαρε στην Κερατέα την υπόθεση της χωματερής. Πρωτοστάτησε ώστε να μη γίνει η αναγκαία χωροθέτηση, και σήμερα που η Αττική είναι γεμάτη σκουπίδια ο κ. Νικόλαος σιωπά. Η τελευταία ασυνήθιστη για ιεράρχη εγκύκλιος προκάλεσε σοκ σε εκκλησιαστικούς και πολιτικούς κύκλους. Το κείμενό του μοιάζει να καλεί τον κόσμο σε εξέγερση: “Ηρθε η ώρα που πρέπει ο λαός να δείξει το διαμέτρημα της δύναμής του, να κάνει γνωστά τα όριά του. Ηρθε η ώρα όλοι μαζί να πάρουμε στα χέρια μας τις τύχες μας. Καιρός πλέον να ξεσηκωθούμε. Τα πάντα πρέπει να αλλάξουν. Και επειδή δεν θα τα αλλάξουν κάποιοι άλλοι, πρέπει να μπούμε στο παιχνίδι όλοι”.

Από το ΑΠΘ στη… NASA
Ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος Χατζηνικολάου γεννήθηκε στις 13 Απριλίου 1954 στη Θεσσαλονίκη.
*Σπούδασε Φυσική στο ΑΠΘ και Θεολογία στη Βοστόνη. Συνέχισε τις σπουδές του στο Harvard και το MIT (ΗΠΑ).
*Εργάστηκε ως ερευνητής και επιστημονικός συνεργάτης στο Αγγειολογικό Εργαστήριο του New England Deaconess Hospital (ΗΠΑ).
*Παραλλήλως, διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης της Διαστημικής Εταιρείας των Ηνωμένων Πολιτειών (NASA).

 

ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ
bibian@pegasus.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.