Άρχισε η αποκομιδή από 3 ιδιωτικές εταιρείες – Προς απόλυση όλοι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα-Εισαγγελέας στον ΧΥΤΑ

Ετοιμα τα προεδρικά διατάγματα για κατάργηση των τομέων καθαριότηταςΤα προεδρικά διατάγματα για την κατάργηση των τομέων καθαριότητας των δήμων Αττικής και Θεσσαλονίκης έχει έτοιμα η κυβέρνηση και αναμένεται να τα ενεργοποιήσει άμεσα αν δεν ανασταλούν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Αυτό έκανε γνωστό, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Π. Κουκουλόπουλος σε διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, για το θέμα της αποκομιδής των σκουπιδιών, το πρωί της Παρασκευής στη Βουλή.

Τυχόν ενεργοποίηση των προεδρικών διαταγμάτων, τα οποία προβλέπουν την κατάργηση όλων ανεξαιρέτως των οργανικών θέσεων, σημαίνει ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα απολυθούν ή στην καλύτερη περίπτωση θα μπουν σε εφεδρεία.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να επισφραγίσει και την ανοιχτή σύγκρουση στην οποία οδηγείται η κυβέρνηση με τους εργαζόμενους των ΟΤΑ ύστερα, μάλιστα, από το νέο ναυάγιο που σημειώθηκε κατά τη συνάντηση των απεργών με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, το απόγευμα της Παρασκευής. Η ρήξη αυτή τη φορά επήλθε, προτού καν δήμαρχοι, κυβέρνηση και εργαζόμενοι εισέλθουν στην ουσία της συζήτησης για τα αιτήματα των απεργών.

Η φωτιά άναψε όταν οι εργαζόμενοι ζήτησαν από τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Π. Κουκουλόπουλο να ανακαλέσει τις δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό για “Καμόρα” και “αυγό του φιδιού” και εκείνος αρνήθηκε. «Τι μας καλέσατε τότε;», αναρωτήθηκαν οι απεργοί, που αποχώρησαν από τη συνάντηση, καταγγέλλοντας ότι «η κυβέρνηση έχει επιλέξει τη σύγκρουση».

Στη συνέχεια, οι συνδικαλιστές αποφάσισαν να συνεδριάσει εκτάκτως η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, προκειμένου να υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Η ρήξη που έχει επέλθει δημιουργεί πλέον εκρηκτικές συνθήκες. Ήδη, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, εργαζόμενοι οι οποίοι βρίσκονται στη χωματερή της Φυλής έκλεισαν την είσοδο και άπλωσαν την ελληνική σημαία.

Στο σημείο βρίσκεται εισαγγελέας ο οποίος ζήτησε από τον πρόεδρο της ΠΟΕ ΟΤΑ να ανοίξουν οι πύλες της χωματερής προκειμένου να εισέλθουν τα απορριματοφόρα.

Λίγη ώρα αργότερα τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΟΕ – ΟΤΑ αποφάσισαν την συνέχιση των κινητοποιήσεων. Ειδικότερα προχωρούν σε αποχή από την εργασία τους κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και σε 48ωρη απεργία την Δευτέρα και την Τρίτη, ενώ θα συνεχίσουν την Τετάρτη και την Πέμπτη συμμετέχοντας στην 48ωρη απεργία των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ.

Επιπλέον, αποφάσισαν την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου το πρωί του Σαββάτου, στις 10 το πρωί, στην πλατεία Καραϊσκάκη ενώ δεν αποκλείεται να ολοκληρωθεί με πορεία προς το υπουργείο οικονομικών και τη Βουλή.

Στην περιοχή υπάρχουν δυνάμεις της αστυνομίας ενώ σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου βρίσκονται σε ετοιμότητα δυνάμεις των ΜΑΤ προκειμένου να επέμβρουν αν λάβουν σχετική εντολή.

Εντωμεταξύ, αργά το βράδυ της Παρασκευής ενισχύθηκαν οι ομάδες περιφρούρησης των απεργών στο αμαξοστάσιο του Δήμου Αθηναίων, στην Ιερά οδό, όπου βρίσκονται τα απορριματοφόρα.

Αναθέσεις
Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, σε εφαρμογή της χθεσινής απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου και της σημερινής υγειονομικής διατάξεως επείγουσας ανάγκης αποκομιδής απορριμμάτων που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας, ανέθεσε, τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες, το συγκεκριμένο έργο σε 3 ιδιωτικές εταιρείες, με την εντολή να ξεκινήσει άμεσα η αποκομιδή των απορριμμάτων από ευαίσθητους για τη Δημόσια Υγεία χώρους.

Τα απορριμματοφόρα ξεκίνησαν το έργο της αποκομιδής από τα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και τα σχολεία σε συνεργασία με την Εισαγγελία, την Αστυνομία και το υπουργείο Εσωτερικών.

 

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.