Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

O Deliveras έγινε “Γρεβενιώτης”

Δημοσκόπηση της VPRC: Σχεδόν 12 μονάδες μπροστά η ΝΔ

Οκτώβριος 14th, 2011 by Χρήστος Μίμης

Καταρρέει στις δημοσκοπήσεις τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ. Η διαφορά του, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, από την ΝΔ, από την οποία υπολείπεται, βρίσκεται στο 11,5%

Κατά 11,5% προηγείται του ΠΑΣΟΚ η Νεα Δημοκρατία, στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, ενώ και τα δύο μεγάλα κόμματα μαζι συγκεντρώνουν κάτι παραπάνω από 50%. Η νέα δημοσκόπηση δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό “Επίκαιρα”.
Η δημοσκόπηση έγινε από την εταιρία VPRC και σύμφωνα με τα στοιχεία της , τα κόμματα συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά:
Νέα Δημοκρατία 31%
ΠΑΣΟΚ 19,5%
ΚΚΕ 13,5%
ΣΥΡΙΖΑ 8,5%
ΛΑΟΣ 8%
Οικολόγοι 4,5%
Δημοκρατική Αριστερά 4%
Δημοκρατική Συμμαχία 2%
Άρμα Πολιτων 2%,
Χρυσή Αυγή 1,5%,
ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%
Περίπου 36% συγκεντρώνουν η αποχή, τα λευκά και τα άκυρα.
Με αυτά τα δεδομένα η επόμενη Βουλή γίνεται λοιπόν επτακομματική.

Στέλιος Μπαμιατζής

ΕΠΙΚΑΙΡΑ:

Ριζικές αλλαγές αναμένονται στο πολιτικό σκηνικό που μέσα σε ένα εκρηκτικό κοινωνικό κλίμα, βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους αναδιάρθρωσης. Ο μεταπολιτευτικός δικομματισμός –το εργαλείο λειτουργίας, δηλαδή, του πολιτικού συστήματος– φαίνεται να αποτελεί παρελθόν. Το ΠΑΣΟΚ, το σημαντικότερο κομματικό φαινόμενο της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας, βρίσκεται μια ανάσα πριν από τη δραματική και ανεπίστρεπτη συρρίκνωση. Οι συνειρμοί με την παλαιά Ένωση Κέντρου είναι αναπόφευκτοι. Η ΝΔ, ο άλλος ισχυρός πόλος του δικομματισμού, φαίνεται ότι θα κινηθεί πλέον μοναχικά και, βεβαίως, τραυματισμένη και αυτή από τη γενικότερη κρίση του πολιτικού συστήματος.

Σε εκλογική κατάρρευση θα οδηγούνταν η κυβερνώσα παράταξη, αν την επόμενη Κυριακή είχαμε εκλογές.  Η διαφορά που χωρίζει το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ έχει φτάσει πλέον σε διψήφια νούμερα, με τη αξιωματική αντιπολίτευση να καταγράφει ποσοστό 31% και το ΠΑΣΟΚ 19,5% ενώ χαρακτηριστική είναι η σαφής μείωση της πρόθεσης του εκλογικού σώματος για αποχή και λευκή ή άκυρη ψήφο.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της δημοσκόπησης, η επόμενη Βουλή θα είναι επτακομματική. Ο μεγάλος κερδισμένος από τις τελευταίες εξελίξεις είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που ανεβάζει το ποσοστό του ξεπερνώντας για πρώτη φορά το ΛΑΟΣ. Χαρακτηριστικό, πάντως, είναι η σταθερότητα στην καταγραφή των ποσοστών που δείχνουν κόμματα όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Χρυσή Αυγή, ενώ αυξητικές τάσεις παρουσιάζει και το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών του Γιάννη Δημαρά. Σταθεροποιητικές τάσεις δείχνει πλέον και ο δικομματισμός, ο οποίος χωρίς να ανακάμπτει κινείται σε επίπεδα άνω του 50%. Απέχει, βέβαια, από τα ποσοστά που συγκέντρωνε την άνοιξη του 2011 και δεν φαίνεται να ανακάμπτει προς την κατεύθυνση αυτή.

Η αυτοδυναμία εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο για το πρώτο κόμμα και φαίνεται ότι χρειάζεται να διανύσει ακόμα αρκετό δρόμο.

Όλα τα στοιχεία της δημοσκόπησης αναλυτικά, με την ανάλυση του Χριστόφορου Βερναρδάκη και την επιμέλεια των Πάτροκλου Γεωργιάδη και Κωνσταντίνου Αγγελάκη, στα “ΕΠΙΚΑΙΡΑ”, στο τεύχος 104, που κυκλοφορεί  από την Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2011.

This entry was posted on Παρασκευή, Οκτώβριος 14th, 2011 at 08:20 and is filed under ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply